* autoritățile din România, prin medicii implicați în campania de vaccinare, recomandă persoanelor inoculate cu serul de la Johnson & Johnson, un rapel cu Pfizer sau Moderna, pentru că imunitatea ar crește de zeci de ori, conform unor studii ale Institutelor Naționale de Sănătate * DSP Brăila a pus deja în aplicare noile recomandări
Persoanele care s-au vaccinat anti-Covid cu serul de la Johnson & Johnson vor putea face rapelul la 6 luni de la prima doză! Recomandarea vine din partea coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță și a fost deja transmisă și în teritoriu, la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică.
Administrarea dozei suplimentare în cazul acestor persoane se va putea face cu vaccinuri pe bază de ARN mesager, fie de la Pfizer, fie de la Moderna. Conform reglementărilor, în cazul în care se optează pentru vaccinul de la Moderna, doza va fi întreagă, echivalentul a 100 de micrograme. Dacă persoanele care au fost vaccinate cu Johnson & Johnson, doresc să se vaccineze cu același ser anti-Covid, inoculat inițial, trebuie să știe că au posibilitatea de a opta tot pentru rapelul cu Johnson. “Prima recomandare, foarte fermă, este de a face un vaccin pe bază de ARN mesager, dar se permite la opțiunea persoanei respective să se administreze doza de rapel cu același vaccin de la Johnson & Johnson”, a transmis coordonatorul CNCAV.
La Brăila, medicii de familie implicați în campania de vaccinare și-au anunțat deja pacienții despre noile recomandări în ceea ce privește administrarea unui doze de rapel în cazul celor vaccinați cu serul de la Johnson & Johnson. ”Noi, cei care vaccinăm, am primit duminică de la DSP Brăila instrucțiuni în care se recomandă clar faptul că la cei la care s-a făcut vaccinul cu Johnson & Johnson se face revaccinare cu ARN mesager, adică cu serurile fie de la Pfizer, fie de la Moderna. Se pare că au fost făcute studii care arată clar că la cei care au făcut a doua doză de vaccin cu ARN mesager, imunitatea este foarte ridicată și de aceea s-a decis revaccinarea cu Pfizer, de exemplu. Mai scrie în aceste instrucțiuni faptul că dacă pacientul insistă că dorește inocularea tot cu Johnson, să îi facem cu Johnson. Da, eu am foarte mulți pacienți vaccinați cu Johnson, cel puțin 1000 de pacienți, dar ei trebuie să aibă cel puțin 6 luni de la prima inoculare. I-am informat deja pe cei care pot face rapelul. Vaccinuri avem, deci continuăm!”, a declarat medicul de familie din municipiul Brăila, Steluța Nedelcu.
Studii NIH: ”rapelul cu Moderna sau Pfizer crește de zeci de ori nivelul anticorpilor!”
Decizia coordonatorului Campaniei Naționale de Vaccinare vine în contextul în care mai multe studii științifice arată că o doză de rapel cu un vaccin diferit, pe bază de ARN mesager, a dat rezultate mai bune în cazul persoanelor care au fost imunizate cu vaccinul anti-COVID de la Johnson & Johnson.
Studiul, finanțat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH), a fost extrem de așteptat în Statele Unite, deoarece examinează posibilitatea de a folosi vaccinuri diferite pentru doza de rapel decât serul inițial. Studiul a fost realizat în rândul a 458 de adulți vaccinați cu unul dintre cele trei vaccinuri autorizate în Statele Unite (Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson), timp de cel puțin 12 săptămâni. Astfel, cele trei grupuri au fost fiecare împărțite în trei grupuri noi, pentru a primi unul dintre cele trei vaccinuri disponibile ca doză de rapel. Cercetătorii au analizat apoi nivelurile de anticorpi după 15 zile de la injectarea dozei de rapel. S-a constatat că rapelul cu Moderna sau Pfizer ar crește de zeci de ori nivelul anticorpilor. Concret, la persoanele vaccinate cu serul de la Johnson & Johnson, nivelurile de anticorpi au crescut de 4 ori după o doză de rapel cu același ser, de 35 de ori după un rapel cu Pfizer și de 76 de ori după un rapel cu Moderna.