Mergi la conţinutul principal

Recomandare de lectură: SOLDATUL IERNII, DANIEL MASON, Editura Nemira, București, 2019

Daniel Mason s-a născut în 1976, în California de Nord, Statele Unite ale Americii. Este medic și autor al romanelor “The Piano Tuner” și „A Fan Country”. Cărțile lui au fost traduse în douăzeci și opt de limbi și au fost adaptate pentru operă și teatru. Bursier din partea National Endowment for the Arts, este în prezent asistent la catedra de psihiatrie de la Universitatea Stanford, unde predă cursuri de științe umaniste și de medicină.

„Soldatul iernii” este un roman de o profunzime aparte, care abordează tema războiului și a consecințelor acestuia într-un mod original. Personajul principal al cărții este Lucius, un tânăr austriac de douăzeci și doi de ani, student la medicină, care din dorința de a-și practica viitoarea meserie se înrolează în armată și ajunge într-un spital improvizat din Carpați, în timpul Primului Război Mondial. Locul este unul rupt de lume, undeva într-un sătuc neînsemnat pe hartă. Spitalul este de fapt o mănăstire de maici, cu un crater în podea și o gaură uriașă în acoperiș, unde Margarete, singura maică-infirmieră rămasă se ocupă de soldații răniți, îngrijindu-le rănile trupești, dar având grijă în același timp și de cele sufletești. Așadar, planurile tânărului student nu se potrivesc cu realitatea cruntă. Va fi nevoit să lucreze fără dotările de care ar fi avut nevoie, fără medicamente și doar sub îndrumarea unei infirmiere care la rândul ei învățase să se descurce citind din cele câteva manuale pe care le avea.

Universul în care pătrunde cititorul este unul greu de imaginat. Camioane care lasă zeci de răniți la porțile mănăstirii, oameni agonizând, strigăte deznădăjduite, cangrene, amputări, tifos și doi oameni care luptă să facă minuni în fiecare zi. Din păcate însă, orice recuperare înseamnă reîntoarcerea soldatului pe front, în fața morții, motiv pentru care mulți preferă mutilarea pe viață, o mână sau un picior lipsă însemnând salvarea acestora. Oamenii nu sunt răniți doar fizic, de cele mai multe ori psihicul lor fiind afectat profund de experiențele prin care au fost nevoiți să treacă. Un astfel de pacient este și “soldatul iernii”, care suferă de șoc post-traumatic, termen necunoscut pe vremea aceea. Lupta medicului și a infirmierei de a-l ține departe de front, deși reprezentanții armatei îl consideră apt de luptă, în condițiile în care nu este rănit fizic, este impresionantă. Soldatul care inițial este rupt total de realitate, trăind în dureroasa lui lume interioară, este recuperat treptat prin eforturile infirmierei. Totul însă este extrem de fragil în mintea lui, care ar putea regresa odată reîntors pe front.

O altă latură a romanului este povestea de iubire dintre Lucius și Margarete. În ciuda sentimentelor care se dezvoltă treptat între cei doi, o posibilă relație între ei nu este gândită de autor decât după terminarea războiului. Însă “soldatul iernii” va avea un impact mult mai mare decât și-ar fi imaginat protagoniștii asupra vieții lor.

Cartea tratează din punct de vedere psihologic impactul războiului asupra destinelor umane, impresionând prin faptul că dragostea, dăruirea, zâmbetul pot exista într-o lume cenușie, care pare fără speranță.

“Pe fundalul disoluției Europei atât de bine cercetat și atât de meticulos descris, Mason găsește câteva suflete pierdute și le ghidează spre o pace relativă.” – New York Times

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro