Mergi la conţinutul principal

Recomandare de lectură: ROȘU ȘI NEGRU

STENDHAL, Editura Corint, București, 2013

 

Stendhal, pe numele său adevărat Marie-Henri Beyle s-a născut în 1783, la Grenoble, într-o familie burgheză. Militar și susținător al lui Napoleon, Stendhal se dedică în același timp scrisului. Opera sa cuprinde scrieri de istoria artei și muzicii, scrieri de teorie literară, filosofice și romane în care autorul face o frescă a vieții și moravurilor contemporane.

Roșu și negru” este cel mai cunoscut roman al autorului. Așa cum arată subtitlul acestuia, este vorba despre „o cronică a anului 1830”, așadar vorbim despre un roman istoric, plasat în preajma unui eveniment marcant pentru istoria Franței – Revoluția care a instaurat monarhia constituțională și care a marcat revenirea la valorile napoleoniene, prăbușind restaurația dinastiei Bourbon.

Personajul principal al operei este Julien Sorel, un tânăr fiu de tâmplar, cu visuri și aspirații mărețe. El întruchipează în paginile cărții tipul arivistului, al celui care înțelege că orice mijloace îi sunt permise în drumul său spre ascensiunea socială și depășirea condiției sale umile. Tânărul ar dori să intre în armată, dar înțelege că planurile sale i se pot împlini dacă îmbracă haina preoțească, ce îi va deschide numeroase drumuri. De aici și titlul romanului, roșul simbolizând cariera militară, negrul pe cea preoțească.

Cea mai la îndemână modalitate pentru a urca în societate este jocul seducției, pe care Julien Sorel îl aplică de două ori. Mai întâi cu soția primarului orașului, după ce ajunsese în casa familiei Rênal ca profesor al copiilor, apoi cu Mathilde, fiica unui marchiz, pe care o lasă însărcinată. Toate acțiunile sale ajung însă să se întoarcă împotriva sa, iar finalul romanului reprezintă o lecție din care cititorul are ce învăța.

“Pentru Julien Sorel, personajul principal din «Roșu și Negru», sensul existenței se dovedește, în cele din urmă, a fi «goana după fericire», prin cultivarea eroică și tragică a cunoașterii de sine. Fericirea este iubirea în sfârșit cucerită, adică tristă și înțeleasă totodată. (…) Format sub influența «Secolului Luminilor», romantic și realist în spiritul timpului său, Stendhal este și unul dintre primii inventatori ai romanului modern.” Irina Mavrodin

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro