Eric-Emmanuel Schmitt s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. Este dramaturg, nuvelist și romancier, unul dintre cei mai apreciați scriitori ai secolului nostru, operele sale fiind premiate de-a lungul timpului și traduse în peste 40 de limbi.
Volumul “Răzbunarea iertării” cuprinde patru nuvele care sunt grupate, într-un fel sau altul, în jurul temei iertării. Stilul realist-psihologic pe care îl folosește autorul, frazele cu caracter de maxime introduse în momentele cheie ale textelor sale, limbajul accesibil, subiectul simplu și care lasă totuși loc unei abordări complexe, toate acestea atrag cititorul și îl păstrează în poveste până la finalul ei.
„Surorile Barbarin”, nuvela care deschide volumul, prezintă istoria unor gemene, cu întoarceri și reveniri în timp, plecând de la faptul că una dintre ele, ajunsă la o vârstă venerabilă, a ucis-o pe cealaltă. Povestea vieții lor, de la naștere până la bătrânețe, creionează două caractere total distincte, în ciuda asemănării fizice izbitoare.
„Domnișoara Butterfly” surprinde transformarea unui bancher versat și cinic, mereu răsfățat de soartă, care învață de la mama fiului său, femeia pe care în tinerețe a disprețuit-o pentru că nu se alinia standardelor sale, o adevărată lecție a sacrificiului și a iertării.
„Răzbunarea iertării”, nuvela ce dă titlul volumului, aduce în prim-plan figura unei mame care încearcă să înțeleagă ce l-a determinat pe asasinul fiicei sale să o omoare. Nu doar ea va fi cea care va înțelege, ci și criminalul însuși, care începe astfel să își ispășească pedeapsa în propriul său iad interior.
„Desenează-mi un avion” încheie seria celor patru opere și cu această ocazie îi cunoaștem pe Werner von Breslau, un nonagenar retras, fost pilot de vânătoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pasionat de grădinărit, și pe Daphné, o fetiță din vecini. Alături de aceasta și de cartea ei preferată, „Micul prinț” a lui Antoine de Saint Exupéry, bătrânul va descoperi calea spre inocență.
Așadar, patru povești și patru destine ieșite din comun, imaginate de Eric-Emmanuel Schmitt pentru a explora sentimentele intense, aproape niciodată mărturisite, care determină de multe ori gesturi extreme.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.