Mergi la conţinutul principal

Recomandare de lectură: POVESTEA NOULUI NUME, ELENA FERRANTE, Editura Pandora M, București, 2016

Al doilea volum al Tetralogiei napolitane continuă prezentarea destinului protagonistelor seriei, Lila și Lenu, personaje cu o relație destul de complicată, care ajung să redefinească oarecum noțiunea de prietenie.

Elena Ferrante își partajează acțiunea cărților sale în funcție de vârsta eroinelor. Dacă „Prietena mea genială” aborda copilăria și adolescența celor două, “Povestea noului nume” are în prim-plan evenimentele din tinerețea acestora.

Primul volum se încheiase cu o separare pe care destinul le-o pregătise fetelor. În timp ce Lila se căsătorește la vârsta de doar 16 ani cu Stefano Carracci, proprietarul unei mezelării din cartier, Elena își continuă studiile, nu fără a se compara permanent cu prietena ei, pe care încă din primii ani de viață o consideră mai bună decât ea. Romanul urmărește două mari planuri: viața tumultoasă, deloc sigură din Napoli, de multe ori șocantă pentru cititor, și legătura bizară dintre tinerele eroine care, în ciuda orgoliilor, răutăților și concurenței permanente, rămâne indestructibilă de-a lungul timpului.

Evenimentele sunt narate la persoana I, din perspectiva Elenei Greco, care își amintește firul unei existențe marcate de anumite momente definitorii. Parcurgând astfel paginile romanului, aflăm despre căsătoria Lilei cu Stefano, care încă din ziua nunții o dezamăgește pe aceasta, deoarece îi vânduse perechea de pantofi creată de Lila bărbatului pe care îl ura cu toată ființa sa, Marcello Solara, unul dintre fiii unei familii influente din cartier, ce ar fi vrut să se căsătorească cu Lila. Stefano devine violent, fizic și verbal, însă pe Lila situația nu o doboară. Știe să ascundă acest lucru, iar banii soțului îi dau o poziție socială și o siguranță evidente, care se pliază perfect pe firea ei independentă, autoritară și manipulatoare în același timp.

Din dorința de a fi la fel ca prietena ei, Elena se află pe punctul de a se căsători cu Antonio, un mecanic cu un nivel intelectual care nu iese din comun, pe care nu îl iubește, dar pentru care are o anumită afinitate. Îndrăgostită încă din adolescență de Nino Sarratore, un student strălucit, Elena speră că ar putea însemna mai mult pentru el, mai ales după ce îl întâlnește într-o vacanță la Ischia. Din nefericire însă, cea pentru care Nino va face o adevărată pasiune va fi Lila, motiv pentru care Elena se va concentra pe școală, ajungând astfel să se îndepărteze de Napoli.

Relația Lilei cu soțul ei, dar și cu amantul acesteia, destinul zbuciumat al tinerei care, în ciuda faptului că promitea atât de mult în primii ani ai vieții, ajunge la un moment dat într-o situație degradantă, povestea Elenei, care, deși părăsește cartierul în care s-a născut și a crescut, nu își poate depăși complexele, dar se află într-o permanentă evoluție ce culminează cu publicarea primei sale cărți, toate acestea captează cititorul și îl fac să își dorească să afle ce se va întâmpla mai departe cu cele două prietene. Povestea acestora continuă în următoarele două volume ale tetralogiei, “Cei care pleacă și cei ce rămân” și „Povestea fetiței pierdute”.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro