Recomandare de lectură: NECREDINCIOASA, AYAAN HIRSI ALI, Editura Rao, București, 2011 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Recomandare de lectură: NECREDINCIOASA, AYAAN HIRSI ALI, Editura Rao, București, 2011

Ayaan Hirsi Ali s-a născut în 1969, în Somalia și este o activistă și gânditoare feministă, care trăiește în prezent în Statele Unite ale Americii. În anul 2005, “Times” o situa pe Ayaan pe lista celor 100 cele mai influente persoane din lume.

„Necredincioasa” este un roman autobiografic tulburător, care vorbește despre abuzurile la care sunt supuse femeile musulmane. “Aceasta este povestea vieții mele. Este o relatare subiectivă a experiențelor mele, pe atât de exact pe cât le pot reda. (…) Este povestea a ceea ce am experimentat, a ceea ce am văzut și motivul pentru care cred în felul în care o fac. Vreau să clarific câteva lucruri, să îndrept anumite informații și să le vorbesc oamenilor despre un alt fel de lume și despre cum este ea cu adevărat.”

Fiică a unui om de știință și politician somalez, care condamna practicile barbare asupra femeilor din lumea musulmană, Ayaan va fi crescută după legile tradiționale, odată cu arestarea tatălui său, care s-a produs la scurt timp după nașterea fetei.

Mutilată pe viață, ca și celelalte copile de altfel, de către bunica ce a crescut-o, Ayaan se mută cu familia din Somalia în Kenya, apoi în Arabia Saudită, Etiopia și din nou în Somalia, de unde fuge în Olanda pentru a nu se căsători cu un bărbat necunoscut.

Adaptându-se la stilul de viață european, nu fără dificultăți, își completează studiile și ajunge chiar în Parlamentul olandez, unde militează permanent pentru drepturile femeilor musulmane, nu doar ale celor rămase în țările lor, ci și ale celor din taberele de refugiați care sunt supuse în continuare aceluiași tratament din partea bărbaților din familie.

Consecințele acțiunilor sale nu au întârziat să apară, motiv pentru care Ayaan Hirsi Ali a fost deseori amenințată de către extremiștii islamiști, moartea regizorului olandez Theo van Gogh, cu care aceasta realizase filmul „Supunere”, fiind dovada clară că viața ei este într-un permanent și real pericol.

Cartea dezvăluie adevăruri dintr-o lume îndepărtată nouă, dar care există și de care trebuie să fim conștienți. Practici barbare în urma cărora fetițele sunt mutilate genital pe viață pentru a se păstra pure, copii care sunt învățați să urască evreii, deși niciodată nu au cunoscut vreunul, femei care nu pot merge neînsoțite pe stradă fără a fi considerate prostituate, tinere acuzate pe nedrept și pedepsite conform tradiției, deși au fost victimele unor abuzuri, de cele mai multe ori din partea bărbaților din familie, copile căsătorite forțat cu bărbați maturi și necunoscuți, toate acestea sunt departe de puterea de acceptare a minții omenești libere și totuși, ele sunt practici existente în vremurile noastre.

„Oamenii mă întreabă dacă sunt în vreun fel fascinată de moarte, încât continui să spun lucrurile pe care le spun. Răspunsul este nu: vreau să trăiesc. Cu toate acestea, unele lucruri trebuie spuse și sunt momente când tăcerea devine complicele nedreptății.”

„Necredincioasa” este o carte ce nu te poate lăsa indiferent odată parcursă, o carte curajoasă, care, în ciuda caracterului personal, vorbește în numele tuturor femeilor musulmane nevoite să se supună.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro