Anne Girard (Diane Haeger – nume real) a publicat 15 romane, o bună parte dintre acestea având în prim-plan personalități istorice. După apariția romanului de debut „Courtesan” (1993), s-a documentat temeinic în călătoriile întreprinse, mergând chiar și în Provence pentru a se întâlni cu ultimii prieteni în viață ai lui Pablo Picaso. Cărțile publicate de Anne Girard sunt extrem de apreciate datorită subiectelor alese, fiind traduse în mai multe țări.
Din „Madame Picasso” aflăm povestea de dragoste, imaginată de Anne Girard, dintre Pablo Picasso și o tânără poloneză. Eva Gouel este o tânără dornică de a-și face propriul drum în viață, departe de părinții pentru care împlinirea deplină consta într-o căsătorie aranjată. Plecând din orășelul Vincennes, cu un chimono galben și câteva fire de tutun cusute în tivul acestuia, fără a le spune părinților nimic, Eva fuge de trecutul său, plină de speranțe și vise. Are ocazia să participe la una dintre cele mai importante expoziții de artă din Paris, unde expuneau artiștii vremii. Acolo îl cunoaște întâmplător pe Pablo Picasso, un artist aflat în plină ascensiune.
Tânăra reușește să își găsească de muncă, cu ajutorul prietenei Sylvette, la faimosul Moulin Rouge, pătrunzând într-o lume plină de culoare, strălucire, unde îl reîntâlnește pe Pablo Picasso, un bărbat de care se simte atrasă într-un mod pe care nu reușește să și-l explice. Artistul este și el fermecat de Eva și cei doi încep o relație complicată care se transformă într-o veritabilă poveste de dragoste, prima din viața lui Pablo Picasso. Iubirea dintre cei doi este dezvăluită mai târziu prietenilor de către Picasso, pe care aceștia îl vedeau nedespărțit de Fernande. Eva este acceptată în cele din urmă de unii dintre prietenii lui Picasso, care vor observa că alături de ea artistul se dezvoltă și atinge noi culmi în profesia sa.
„Madame Picasso” este nu numai o poveste de iubire, este și o lecție de viață, de prietenie și compasiune, iar finalul este emoționant și revelator.
Volumul se regăsește pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.