Héctor García (Kirai) s-a născut la Valencia, în 1981, și locuiește la Tokyo din 2014, informațiile postate pe site-ul său fiind un punct de referință mondial în materie de cultură populară japoneză. De asemenea, este autorul cărții “Un Geek en Japón.”
Francesc Miralles s-a născut la Barcelona, în 1968, și este un jurnalist specializat în psihologie și spiritualitate. Publică în mod curent în El País Semanal și în reviste de dezvoltare personală. În limba română au fost traduse două dintre romanele sale, „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici”, scris împreună cu Care Santos, și „Iubire cu i mic”.
„Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită” are ca moto un proverb ce rezumă întreaga filozofie japoneză: “Doar fiind activ, îți vei dori să trăiești o sută de ani.” Conceptul ikigai se traduce în linii mari prin fericirea de a fi mereu ocupat și are legătură cu logoterapia (terapia sensului vieții), dar este mai mult decât atât și pare să explice extraordinara longevitate a japonezilor, mai ales a celor din insula Okinawa, unde numărul persoanelor centenare la suta de mii de locuitori este de 24,55, cu mult peste media mondială. Pe lângă alimentație, viața simplă, petrecută în natură, ceaiul verde și clima tropicală, se pare că la baza existenței îndelungate a acestor oameni stă ikigai-ul care le guvernează viața. Cercetând fenomenul chiar în mijlocul acestor oameni, timp de aproximativ un an de zile, cei doi autori au ajuns la concluzia că ikigai înseamnă bucuria de a trăi. Obiectivul cărții de față este acela de a ne apropia de secretele japonezilor centenari și de a oferi cititorilor ei instrumentele pentru a putea trăi o viață sănătoasă și fericită.
Parcurgând volumul, citim despre: Filosofia ikigai, Secrete antiaging, Maeștri ai vieții îndelungate, De la logoterapie la ikigai, Să intri în flux cu fiecare activitate, Sfaturi ale persoanelor de peste o sută de ani, Regimul alimentar ikigai, Mișcarea ușoară înseamnă o viață mai lungă, Reziliența și wabi-sabi.
Filosofia ikigai se bazează pe zece legi: Fii mereu activ, nu te pensiona niciodată; Privește lucrurile cu calm; Nu mânca pe săturate; Înconjoară-te de prieteni buni; Fii în formă pentru următoarea ta aniversare; Zâmbește; Reconectează-te la natură; Fii recunoscător; Trăiește clipa; Urmează-ți ikigai-ul.
Odată înțelese, parcurse și puse în practică toate acestea, ajungem la concluzia că, de fapt, ikigai înseamnă arta de a trăi cu adevărat.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.