Anton Pavlovici Cehov a trăit între anii 1860 și 1904 și este un scriitor rus, considerat unul dintre cei mai mari dramaturgi și autori de povestiri ai lumii.
Volumul apărut la editura Litera în 2015 cuprinde unsprezece povestiri ale autorului, aducând în fața publicului cititor latura de prozator a lui Cehov, poate mai puțin cunoscută decât cea de dramaturg, piese precum „Pescărușul”, „Unchiul Vanea”, „Trei surori”, sau „Livada cu vișini” fiind clasice în literatura lumii.
„Doamna cu cățelul”, povestirea care dă titlul volumului, este o delicată și sensibilă poveste de iubire, autorul abordând în rândurile ei tema adulterului.
Anna Sergheevna, o tânără și nefericită rusoaică, vine singură, fără soțul ei, la Ialta, cu scopul de a evada din viața monotonă pe care o ducea în orașul de provincie S. Aici îl întâlnește pe Dmitri Dmitrici Gurov, un moscovit de aproximativ patruzeci de ani, căsătorit și el, însă cu o femeie nepotrivită lui. Gurov obișnuiește să își înșele frecvent soția, însă atunci când o întâlnește pe Anna, aventura se transformă în povestea de iubire a vieții sale.
Cehov atrage prin stilul clasic, curat, prin capacitatea de a emoționa și de a transmite extrem de mult în rânduri puține. Povestirea sa ne duce într-o altă lume, cea a sfârșitului de secol XIX, când oamenii erau nevoiți să trăiască în familii stabilite de alții, după regulile unei societăți în care imaginea respectabilă valora mai mult decât împlinirea sufletească.
Alături de „Doamna cu cățelul”, în volum regăsim și alte titluri cunoscute, precum: „Salonul nr. 6”, „Casa cu mezanin”, „Acasă”, „Logodnica”, opere în care autorul abordează probleme ale societății în care acesta a trăit, dar care se dovedesc a fi valabile și peste timp, ceea ce oferă clasicitate operei marelui Cehov.
“Cehov nu spune nimic nou, dar ceea ce spune îi iese tulburător de simplu, de clar și de convingător și, de aceea, teribil, incontestabil de adevărat.” (Maksim Gorki)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.