Recomandare de lectură: COPIII DE PE VOLGA, GUZEL IAHINA, Editura Humanitas, București, 2020 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Recomandare de lectură: COPIII DE PE VOLGA, GUZEL IAHINA, Editura Humanitas, București, 2020

Guzel Iahina s-a născut în anul 1977, în orașul Kazan, din Rusia, absolvind Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, mutându-se apoi în Moscova, unde și-a completat studiile în domeniul scenografiei. După o carieră în relații publice și publicitate și numeroase colaborări cu reviste cunoscute, Guzel Iahina publică, în 2015, primul său roman, “Zuleiha deschide ochii”, inspirat din relatările bunicii sale, o învățătoare cu origini tătărești, care a fost nevoită să petreacă peste cincisprezece ani într-o colonie de muncă din Siberia.

Al doilea roman al autoarei a fost publicat la distanță de trei ani de primul și a fost primit cu același entuziasm de public și de critica literară, ambele fiind premiate și traduse în zeci de limbi.

„Copiii de pe Volga” prezintă într-un mod aparte, la granița dintre realitate și mit, povestea vicisitudinilor îndurate de coloniile germane de pe Volga, din anii 1920-1930. Autoarea își descrie astfel romanul: „Am vrut să vorbesc despre lumea coloniilor germane de pe Volga – vibrantă, aparte, plină de viață – o lume creată cândva de oameni veniți din altă țară și pierdută astăzi în negura timpului. Dar este și o poveste despre cum poate o mare dragoste să nască spaime în sufletul nostru și totodată să ne ajute să le depășim.”

Jakob Ivanovici Bach, profesor în satul german Gnadental de pe Volga, duce o viață simplă și anonimă. Într-o zi, este chemat pe celălalt mal al fluviului Volga, „care împarte lumea în două”, pentru a preda lecții de germană unei tinere, Klara, fiica unui personaj straniu, Udo Grimm. Între cei doi se înfiripă o poveste de iubire care nu va fi cruțată nici de prejudecățile sătenilor, nici de istorie. Când revine în satul său, Bach constată că multe lucruri s-au schimbat, că ierarhiile nu mai sunt aceleași, iar lui i se va cere să scrie basme și povești despre locuitorii și tradițiile satului, moment în care pătrundem într-o lume magică din care însă nu lipsește adevărul crud al istoriei.

„Importantă la acest roman este desfășurarea narațiunii de-a lungul graniței flexibile dintre basm și realitatea brutală. Una dintre scenele cele mai fascinante ale cărții este lupta interioară a lui Stalin cu adversarul său, Hitler. (…) Guzel Iahina ajunge la măiestria de a aduce laolaltă cât se poate de firesc caracterul minor al vieții de la țară și măreția istoriei universale. A rezultat un roman istoric captivant; dar, altfel decât s-ar aștepta, autoarea nu înfățișează o acțiune reală searbădă, ci o parabolă cu o privire mitică asupra lumii.” – Sächsische Zeitung

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro