Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Recomandare de lectură: AUTOPORTRETUL SCRIITORULUI CA ALERGĂTOR DE CURSĂ LUNGĂ, HARUKI MURAKAMI, Editura Polirom, 2009

Haruki Murakami s-a născut în 1949 la Kyoto, fiind considerat unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori japonezi contemporani. Cărțile sale au fost traduse în peste 30 de limbi.

“«Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă» este o explicație plină de grație pe care Murakami o oferă pentru multe dintre ideile obsedante din scrierile anterioare, redată prin abilitatea sa caracteristică de a face conexiuni neașteptate. Alergarea se poate rezuma într-adevăr la a pune un picior în fața celuilalt pe pământ, dar, cum adeseori este cazul în opera autorului, obiectele terestre au tendința de a-și lua zborul.” – New York Sun

Volumul de față este realizat pe structura unui jurnal, având mai multe fragmente care se întrepătrund. În paginile scrise de autor se regăsesc trăirile, sentimentele și gândurile acestuia legate de viața sa, de situații și obstacole pe care a reușit să le treacă, dar toate acestea fiind raportate la tema centrală – alergatul. Este practic o carte despre învingerea propriilor limite și atingerea unor țeluri care păreau inițial de netrecut. Spiritul uman, atât de fragil considerat de mulți dintre noi, poate și este capabil să își depășească limitele dacă voința este suficient de puternică. Alergarea trece dincolo de stadiul unui simplu exercițiu fizic pentru Haruki Murakami, devenind un laitmotiv determinant pentru întreaga sa viață.

“Majoritatea lucrurilor pe care le știu despre scris le-am învățat alergând în fiecare dimineață” – se confesează autorul, explicând că însemnările cuprinse în volum au fost scrise din vara anului 2005 până în toamna anului următor. Alergând, Haruki Murakami, a reușit să susțină dialogul cu sinele și chiar să își rezolve unele probleme. Nu în ultimul rând, sportul a reușit să îl apropie de mulți oameni pe care i-a și cunoscut astfel.

“«Autoportretul…» este o carte sinceră și veselă, scrisă pe un ton liber, cu digresiuni întâmplătoare – la fel ca improvizațiile de jazz. La final nu poți rămâne decât fermecat de simplitatea, de grația neafectată a lui Murakami.” – The Observer

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii