Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Recomandare de lectură: ALBASTRU PUR, TRACY CHEVALIER, Editura Polirom, Iași, 2004

Tracy Chevalier s-a născut în anul 1962 în Washington, Statele Unite ale Americii. Se mută în Anglia și debutează în literatură în anul 1997 cu romanul “Albastru pur” („The Virgin Blue”). Alte titluri cunoscute și apreciate ale autoarei sunt: „Fata cu cercel de perlă”, „Îngeri căzători” și „Doamna cu licornul”.

“Albastru pur” este un roman de inspirație istorică, realizat pe două planuri narative, care urmăresc poveștile fascinante a două femei din secole diferite – Isabelle de Moulin (La Rousse - Roșcata) și Ella Turner (sau Tournier). Poveștile se desfășoară în paralel, ajungând în cele din urmă să se unească.

Ella Turner își schimbă reședința din America în sud-vestul Franței cu soțul ei, Rick, arhitect, și face eforturi să se integreze în comunitatea închisă din orașul în care s-a mutat. Preia chiar numele anterior al familiei, Tournier, își reîmprospătează cunoștințele de franceză din liceu, însă viața Ellei, izolată și singură, începe să fie tulburată de viziuni stranii. Un “albastru pur” revine obsedant în visele acesteia de la începutul și până la finalul romanului, ceea ce o va determina pe Ella să încerce să afle mai multe detalii despre trecutul familiei Tournier.

Isabelle de Moulin este înrudită cu Ella. Aceasta trăiește în secolul XVI și este privită cu neîncredere de către cei din jurul său, fiind acuzată de vrăjitorie, datorită legăturilor sale profunde cu Fecioara. Se căsătorește cu Etienne din familia Tournier, cea mai influentă din sat, și ajunge să aibă trei copii.

Cartea abordează o serie de teme complexe cum ar fi religia, superstițiile, relația prezent-trecut, legăturile de sânge și redescoperirea originilor, iubirea, misterul. Este descris conflictul dintre catolici și adepții calvinismului. De asemenea, este menționat în roman masacrul din noaptea Sfântului Bartolomeu, persecuțiile care i-au urmat ducând la emigrarea multor hughenoți (protestanți francezi).

Parcurgând cartea, cititorul o va percepe pe Ella drept o reflexie a Isabellei prin care aceasta din urmă ajunge să se împlinească într-un alt secol. “În noaptea aceea am avut pentru prima dată visul. A început cu o pâlpâire, o mișcare între întuneric și lumină. Nu era negru, nu era alb – era albastru. Visam albastru…”

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.




Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii