Recomandare de lectură: „ORAȘUL PIERDUT” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Recomandare de lectură: „ORAȘUL PIERDUT”

CLIVE CUSSLER, PAUL KEMPRECOS, Editura RAO, București, 2019

 

Clive Cussler este unul dintre cei mai cunoscuți autori de romane de aventură. „Orașul pierdut”, roman scris în colaborare cu Paul Kemperos face parte din seria „Dosarele Numa”, personajul principal al acestei colecții fiind Kurt Austin, un iubitor și apărător al lumii acvatice. Clive Cussler este de altfel fondatorul și președintele Agenției Naționale Submarină și Marină (NUMA), fundație non-profit al cărei scop este prezervarea mediului marin.

Kurt Austin trebuie să înfrunte de această dată familia Fauchard, extrem de influentă, cu rădăcini străvechi, roasă de lăcomie, capabilă de crime chiar și împotriva apropiaților pentru a păstra secrete și controlul exclusiv al afacerilor. Odată cu descoperirea unui cadavru rămas de mai bine de 90 de ani într-un ghețar din Alpii Francezi, NUMA apare în prim-plan cu Kurt Austin. Nimic din această misterioasă apariție fantomatică în gheață nu îl pregătește pe cititor pentru ceea ce urmează, iar reprezentantul NUMA este prins în această poveste, neacceptând că oamenii care lucrează sub ghețar ar putea avea de suferit.

Misteriosul cadavru stârnește o avalanșă de întâmplări în mijlocul cărora se va afla același neobosit personaj, dispus să lupte până la capăt pentru identificarea adevărului, iar povestea de iubire dintre Kurt și arheologul Skye, o tânără cercetătoare, prinde contur odată cu implicarea acesteia în clarificarea poveștii.

Conflictului inițial autorul îi adaugă magistral un fir narativ secundar, apariția unei invazii de alge (iarba gorgonelor) care sufocă oceanul și a căror răspândire are loc extrem de rapid. Pagubele economice estimate, problemele conexe apărute sunt magistral împletite cu ideea principală a volumului, reușind să stârnească pofta cititorului de a afla finalul.

Romanul ne poartă și de această dată prin zone minunate, iar descrierile și întâmplările prin care trec personajele ne vor face să exclamăm „maestrul s-a întors…”. Temele abordate de cei doi autori îl determină pe pasionatul de lecturi de aventuri să se gândească cu seriozitate că o descoperire revoluționară (chiar dacă aici este doar la nivel de ficțiune) ajunsă pe mâinile unor persoane fără scrupule ar putea conduce spre un dezastru de proporții.

Volumul este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro