Mergi la conţinutul principal

Recolte frumoase în hambare

• fermierii brăileni aproape au terminat de recoltat floarea soarelui şi se apropie de final şi cu porumbul • la capitolul însămânţări, au fost înfiinţate şi primele sole cu grâu

 

Vârf de sezon pentru producătorii agricoli brăileni: pe de o parte, aceştia trag tare să termine cu recoltarea la porumb şi floarea soarelui, iar pe de alta, au început şi capitolul însămânţări la grâu.

Potrivit datelor din raportul prezentat, ieri, de către conducerea Direcţiei Agricole Brăila în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, mai sunt de recoltat aproape 5.000 ha cultivate cu floarea soarelui şi alte 12.000 ha cu porumb. La soia în schimb, recoltarea nu a ajuns la jumătate şi nici la orez. În detaliu, raportul amintit precizează că, din totalul de 77.723 ha înfiinţate în primăvară cu floarea-soarelui, recoltarea s-a finalizat pe 95% din suprafaţă, adică pe aproape 73.000 ha, producţia medie anunţată fiind de circa 2,4 tone/ha. La porumb, din cele puţin peste 84.000 ha cultivate au fost procesate 72.200 ha, cu o producţie medie de 5,5 tone/ha. „În ce priveşte culturile de soia, la nivelul judeţului au fost înfiinţate 18.151 ha, iar până la acest moment s-a realizat recoltarea pe circa 7.180 ha, adică 40% din suprafaţa totală, cu o producţie medie de 3,1 tone/ha. De asemenea, cultivatorii de orez au anunţat că, din cele 4.505 ha au cules pe aproape 1.500 ha, iar producţia medie realizată este de 6,1 tone la hectar”, a precizat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila. De asemenea, sursa citată a explicat că cele mai avansate lucrări de însămânţare a culturilor de toamnă sunt la rapiţă, unde din suprafaţa planificată de 19.260 ha lucrările specifice s-au încheiat pe aproape 16.000 ha, un factor favorizant aici fiind şi precipitaţiile din cursul acestei luni (au fost înregistrate vârfuri de 19 – 21 litri/mp).

„Însămânţările la grâu, în schimb, sunt la debut: avem comunicări din partea producătorilor agricoli din judeţ că au fost procesate circa 1.000 ha din cele aproape 72.000 ha planificate. Şi la orz, lucrările sunt în fază incipientă, în sensul că, din totalul de 20.970 ha programate, s-au executat însămânţări pe aproximativ 1.600 ha”, a mai spus sursa citată.

Raportul Direcţiei Agricole Brăila mai arată că pentru depozitarea producţiei, judeţul dispune de o capacitate totală de 1,073 milioane tone, din care 0,457 milioane tone în silozuri şi 0,616 milioane tone în magazii. În total este vorba despre 160 de spaţii de depozitare autorizate.   

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro