* fermierii se grăbesc să își pună recoltele la adăpost pentru a le feri de fenomenenele extreme ce pot lovi în orice moment - furtuni, rupere de nori, scuturare, incendii * orzul a fost treierat aproape în totalitate, în timp ce grâul a ajuns la circa 70% grad de recoltare
Fermierii trec printr-o perioadă extremă din cauza secetei, Dunărea a scăzut dramatic fiind puse în pericol pompele care trimit apa spre culturi, iar recoltatul nu poate fi oprit. Ba chiar este accelerat, pentru a nu se pierde producţia din “n” cauze: secetă, incendii, scuturare, ploi torenţiale sau furtuni, elocventă în acest sens fiind “operativa agricolă de joi”, prezentată de către Traian Cişmaş, directorul Direcției Agricole Județene Brăila. Astfel, la zi, până pe data de 7 iulie, s-au recoltat următoarele suprafeţe: la orz, 18.560 ha din 19.360 ha (97%), cu o producţie totală de 79.808 tone; grâu: 41.450 ha din 63.450 ha (65%) şi 161.651 tone producţie totală; rapiţă: 2.200 ha din 4.145 (53%) şi 4400 t producție totală; mazărea s-a recoltat de pe 1.380 ha din 2.180 ha (63%), cu o producţie totală de 2.153 tone. Urmează să se recolteze şi floarea soarelui, iar privind rapiţa, o suprafaţă mai mare ar fi fost mană cerească deoarece la bursa cerealelor are un preţ de 2-3 ori mai mare decât porumbul.
Vorbim de secetă şi lipsa apei, dar ni se semnalează că în unele zone din județ canalele sunt pline ochi de apă, iar la câteva sute de metri distanţă porumbul şi floarea soarelui se usucă total. Deoarece, nu-i aşa, este mai uşor să ceri despăgubiri în loc să găseşti sau să aplici metode demult cunoscute pentru salvarea culturilor de secetă. Nu este cazul fermierilor care, cu cheltuială, efort şi inventivitate, se descurcă în faţa secetei sau a ploilor în exces.