Mergi la conţinutul principal

Recoltare contratimp pe câmpurile Brăilei

* fermierii se grăbesc să își pună recoltele la adăpost pentru a le feri de fenomenenele extreme ce pot lovi în orice moment - furtuni, rupere de nori, scuturare, incendii * orzul a fost treierat aproape în totalitate, în timp ce grâul a ajuns la circa 70% grad de recoltare

 

 

 

 

Fermierii  trec printr-o perioadă extremă din cauza secetei, Dunărea a scăzut dramatic fiind puse în pericol pompele care trimit apa spre culturi, iar recoltatul nu poate fi oprit. Ba chiar este accelerat, pentru a nu se pierde producţia din “n” cauze: secetă, incendii, scuturare, ploi torenţiale sau furtuni, elocventă în acest sens fiind “operativa agricolă de joi”, prezentată de către Traian Cişmaş, directorul Direcției Agricole Județene Brăila. Astfel, la zi, până pe data de 7 iulie, s-au recoltat următoarele suprafeţe: la orz, 18.560 ha din 19.360 ha (97%), cu o producţie totală de 79.808 tone; grâu: 41.450 ha din 63.450 ha (65%) şi 161.651 tone producţie totală; rapiţă: 2.200 ha din 4.145 (53%) şi 4400 t producție totală; mazărea s-a recoltat de pe 1.380 ha din 2.180 ha (63%), cu o producţie totală de 2.153 tone. Urmează să se recolteze şi floarea soarelui, iar privind rapiţa, o suprafaţă mai mare ar fi fost mană cerească deoarece la bursa cerealelor are un preţ de 2-3 ori mai mare decât porumbul.

Vorbim de secetă şi lipsa apei, dar ni se semnalează că în unele zone din județ canalele sunt pline ochi de apă, iar la câteva sute de metri distanţă porumbul şi floarea soarelui se usucă total. Deoarece, nu-i aşa, este mai uşor să ceri despăgubiri în loc să găseşti sau să aplici metode demult cunoscute pentru salvarea culturilor de secetă.  Nu este cazul fermierilor care, cu cheltuială, efort şi inventivitate, se descurcă în faţa secetei sau a ploilor în exces.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro