Reclamatii de tot risul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reclamatii de tot risul

"Aparatele SRI instalate asupra mea imi pun viata in pericol", "instrumentele de tortura pe baza de unde cerebrale imi chinuie vederea" si "un apropiat de-al lui Bill Clinton vrea sa omoare" - acestea sint doar citeva dintre problemele semnalate de braileni, pe care politistii ar trebui sa le rezolve "urgent". Zeci de astfel de reclamatii ajung, lunar, pe birourile oamenilor legii care, in loc sa se ocupe de lucruri serioase, pierd timp incercind macar sa descifreze nemultumirile intinse pe zeci de pagini. Acestora li se adauga numeroasele apeluri primite prin Numarul Unic de Urgenta 112, prin care sint sesizate mai mult aberatii decit evenimente grave, majoritatea fiind "reclamate" seara, de persoane cu probleme psihice. Problema este ca toate aceste sesizari trebuie onorate, in conditiile in care, in acelasi timp, se poate intimpla ceva grav, iar politistii sa fie blocati la un eveniment de 2 lei. Totusi, in unele din situatiile cind faptele nu se confirma, oamenii legii nu pot decit sa-i amendeaze pe reclamagii, pentru ca i-au chemat fara motiv.
Unii braileni considera ca jocul copiilor cu mingea, in apartament, neintelegerile cu fiii care au intirziat acasa sau certurile conjugale sint probleme pe care trebuie sa le rezolve Politia. Si daca oamenii legii au posibilitatea sa-i amendeze, uneori, pe cei reclamati, partenerii de viata bat atunci in retragere si spun: "am vrut doar sa-l speriati putin". Altii sint chiar absurzi si nu inteleg convietuirea in comunitate, reclamindu-si vecinii ca fac gratar linga bloc sau ca isi serbeaza zilele de nastere, cu muzica mai tare. Tot politistii sint cei care trebuie sa inventarieze bunurile comune ale unor soti aflati in proces de divort, pentru ca acestea sa nu dispara pina la partaj. Exista si cazuri in care brailenii sesizeaza la Politie aspecte ce nu intra in competenta institutiei, cum ar fi de exemplu faptul ca vecinul si-a ridicat gard, trecind cu 10 cm pe terenul sau sau ca a cumparat mincare stricata de la un magazin. Cind li se spune ca nu pot fi ajutati, ci doar indrumati catre institutiile abilitate, incep sa reclame in toate partile ca Politia nu a vrut sa-i ajute.

Reclamagii de meserie

Zeci de petitii, semnate constant de aceleasi sapte persoane, ajung luna de luna pe birourile politistilor, aspectele semnalate fiind de fiecare data la fel. Reclamantii nu se linistesc nici dupa ce primesc un raspuns, considerindu-se nedreptatiti de masurile luate, netinind cont de faptul ca unele probleme nici macar nu intra in competenta Politiei.
Recordul il detine un brailean care le trimite politistilor, lunar, cel putin cite o petitie, in ultimii trei ani adunind peste 50, una mai stufoasa decit cealalta. Alte 30 de petitii au sosit pe adresa Politiei pe parcursul a 2 ani, nemultumiri ce au facut subiectul unui dosar penal in care s-a dat si o solutie, care insa nu i-a convenit reclamantului. Acesta a facut plingere impotriva rezolutiei si apoi i-a acuzat pe politisti ca i-ar fi influentat pe procurori, iar procurorii pe judecatori, in defavoarea lui. Medalia de bronz o detine o batrina de aproximativ 70 de ani, care a adunat, intr-un singur an, 20 de petitii. Aceasta reclama faptul ca cineva ii intra frecvent in apartament, fortindu-i yala, dar ca niciodata nu ii fura nimic, ci doar ii ravaseste lucrurile. Pentru a-i demonstra sefului Politiei Municipiului, comisarul Costel Arbunea, ca este asa cum zice ea, intr-o zi femeia a venit in audienta si i-a pus acestuia pe birou o pereche de chiloti, spunindu-i ca acestia sint rupti de misteriosul raufacator. Pentru ca tot insista, oamenii legii i-au ridicat pensionarei butucul de la usa si l-au trimis la verificari, insa acesta nu prezenta nici o urma de fortare.
Unul dintre clientii fideli ai Politiei a ajuns sa-l reclame pe comisarul Arbunea si la forurile superioare, pentru ca nu l-a mai primit in audienta, si asta deoarece ultima data, barbatul, aflat in stare de ebrietate, a venit sa stea de vorba cu el. Din cauza altui petent, seful Politiei Municipiului a fost nevoit sa-si schimbe si numarul de telefon de acasa, pentru ca acesta nu se mai multumea doar sa vina in audienta la el, ci il suna sistematic acasa, ca sa-i rezolve problemele. Ultima data l-a sunat chiar dupa Anul Nou, pe 1 ianuarie si nu numai pentru a-i ura "La Multi Ani", ci pentru a-l intreba cind il primeste in audienta. "Noi sintem si moasa comunala pentru parintii care nu se inteleg cu copiii, si sperietori pentru barbatii care se cearta cu nevestele. Practic, ne suna pentru tot felul de prostii, cind cineva poate chiar are nevoie de sprijinul nostru. Si punem oameni sa verifice toate aspectele, in conditiile in care si politistii care sint in strada, si cei de la judiciar au ce face, in loc sa-si piarda timpul cu tot felul de aberatii. Sint 7 persoane care ne asalteaza efectiv cu reclamatiile si care repeta la infinit aceleasi aspecte, fie ca acestea intra sau nu in competenta noastra. Unii sint intelegatori, dar altii, mai ales daca nu le convine solutia noastra, incep cu reclamatiile la forurile superioare si au fost si situatii cind s-au trimis oameni la Braila, sa verifice sesizarile respective. Practic, i-au pus si pe cei de la Bucuresti degeaba pe drumuri, pentru ca aici au descoperit ca noi am actionat corect. Dar asa cum reclama tot felul de trasnai, ar putea sa ne sesizeze si cind vad ceva suspect, pentru ca avem nevoie de ajutorul cetatenilor in orice situatie. Or pe ei nu-i doare decit atunci cind sint ei victime", ne-a spus comisar Costel Arbunea, seful Politiei Municipiului Braila.

Infractori cu costume de trecere in alte dimensiuni

Citiva dintre petitionarii bine cunoscuti de oamenii legi pot concura cu succes intr-o competitie de imaginatie, venind cu scenarii mai ceva decit in filmele SF. De exemplu, unul dintre ei sustine ca este chinuit de niste aparate de tortura pe baza de unde cerebrale si din aceasta cauza ii este afectata sanatatea. Omul spune ca aceste dispozitive sint folosite de niste bande criminale tiganesti, ce opereaza in Romania si in exterior. "Acestea folosesc costume de trecere in alte dimensiuni, amplificatoare de unde cerebrale, aparate de tortura pe baza de unde cerebrale facute pe nivelul energetic al organismului, substante radioactive, substante otravitoare. Chiar in acest moment imi chinuie vederea si nu pot scrie aceasta reclamatie, pe care nu as fi facut-o daca nu mi-ar fi fortat incuietoarea de la biroul in care tineam actele de proprietate. Am gasit la locuinta parinteasca actele ravasite, ceea ce demonstreaza ca le-au fotocopiat, iar actele mele, buletin, act de proprietate a apartamentului, certificat de nastere sint disparute", scrie reclamantul, solicitind ajutorul politistilor.
O alta persoana este terorizata de aparatele SRI si SIE, despre care spune ca sint instalate asupra sa si ii pun viata in pericol, provocindu-i diabet zaharat, boli de inima, ficat, pancreas, stomac, intestine. "Nu ies afara decit atunci cind au ei nevoie sa imi provoace mimare sau scaun. Sustineti ca aceste aparate nu exista, politistii de la securitate au venit la mine sa le dau informatii despre aparate. Viata imi este distrusa de aceste aparate ale statului roman, SRI si SIE, electronice. S-a vazut ca nu se tine cont de sanatatea celor exploatati cu aceste aparate si se mentine minciuna ca sa poata sa ii duca in eroare. Rog rezolvare cit mai urgenta, sa fie indepartate aceste aparate, sa nu mai existe asupra mea niciodata", se plinge reclamantul.
La rindul sau, un alt "reclamant de meserie", care figureaza in evidenta Spitalului de Psihiatrie "Sf Pantelimon" cu diverse afectiuni, sustine ca este spion si este amenintat de rudele unui mafiot, un anume "Epurescu", aflat in legatura cu Bill Clinton. Acesta se plinge ca este terorizat de acest bulibasa, care il obliga sa se insoare cu fiica sa, si ca este amenintat si de doi politisti, "romi de natiune", pe care "Epurescu" ii are la mina. "In aceasta reclamatie am aratat ca rudele lui Epurescu, in clar mafioti, in clare legaturi cu Bill Clinton, fost presedinte al SUA, ma ameninta. Incepind din 1990 o tot tine asa, ca ma pune bulibasa romilor, presedintele Romaniei, daca o iau de nevasta pe fata. Eu is CIA - Nato, agent secret, spion din 1971 si oficial din 1983, inflitrat in functia suprema a spionajului Chinei, Danemarcei si al Moscovei", s-a prezentat barbatul intr-una dintre reclamatiile depuse la Politie.

Jandarmii si ciinele proxenet

Politistii nu sint singurii bombardati de astfel de petitii si reclamatii aberante, jandarmii au si ei clientii lor, iar pompierii sint pusi pe drumuri de cetateni care ramin blocati in casa. Convinsi de anumite situatii, reclamagiii vin la sediul Jandarmeriei si semnaleaza fapte de maxima importanta, in viziunea lor. Dupa cum ne-a informat plt. Sorin Neftode, din cadrul Compartimentului Relatii Publice al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila, in urma cu citeva luni, o persoana a reclamat ca, in blocul unde locuieste, sint persoane care se ocupa cu prostitutia, proxenetismul, dar si cu alte fapte ce constituie infractiuni. Dupa ce jandarmii au stat de vorba cu ea, femeia a ajuns sa declare ca toti cetatenii din blocul ei se ocupa cu asa ceva ba, mai mult, este implicat si un ciine, care ii ajuta. Astfel, acesta latra intr-un anume fel atunci cind ii vede pe oamenii legii ca intra in bloc, tocmai pentru a-i anunta pe locatari de prezenta acestora. Femeia a cerut ajutorul jandarmilor, spunind ca ea nu mai poate locui acolo din cauza acestor vecini.
De asemenea, luna trecuta, pe cind se afla in patrulare printr-un cartier, un echipaj de jandarmi a fost oprit de o doamna, care sesiza ca a fost batuta de sotul ei. Aceasta a insistat ca, mai mult, astfel de incidente se petrec des. Trecind la verificarea aspectelor prezentate, jandarmii nu au gasit nici un barbat in apartament . Astfel, au stat de vorba si cu vecinii care au relatat ca, de fapt, femeia nu a fost niciodata maritata si nu au vazut nici un barbat in preajma ei, ba mai mult ca are anumite probleme medicale, de natura psihica. Pe de alta parte, exista si braileni care tin sa le multumeasca oamenilor legii pentru modul in care intervin pentru rezolvarea anumitor situatii. O pesionara le-a trimis jandarmilor o poezie careia i-a dat si un titlu "Jandarmii, jandarmeritele - Supermani". "Sint alesi toti pe sprinceana/ Inalti, atletici, inteligenti, curajosi/ Cu studii de specialitate/Toti sint niste frumosi/ Romani norocosi/ Ca oameni, ei sint ca si noi/ Celibatari sau familisti/ Cu bucurii, griji si nevoi/ Dar ei, ele, se straduiesc/ Sa fie rapizi, intelegatori, buni, zimbitori/ Ca sa avem incredere ca voi/ Cu totii ne aparati de oameni rai/ De tilhari, violatori, criminali si hoti", a scris braileanca in semn de recunostinta.
Pe de alta parte, pompierii in loc sa lupte cu focul, ii scot din case pe brailenii blocati in apartamente sau duc munca de convingere cu cetatenii sa-si mute paiele de linga gardul vecinului. "Inainte mai aveam copii care anuntau incendii inexistente sau alte evenimente, dar de cind cu sistemul 112 numarul sesizarilor eronate sau cu rea intentie s-a micsorat semnificativ. Acum au ramas doar sesizarile care nu confirma cu realitatea din teren, din punctul de vedere al amploarii evenimentului. Mai sintem solicitati si in tot felul de conflicte intre vecini, de genul ca unul a pus paiele prea aproape de gardul celuilalt sau ca depoziteaza combustibil in garaj. Or, in astfel de situatii, mai ales cind sesizarile vin dintr-o comuna indepartata, imobilizezi un cadru, poate chiar o zi intreaga, pentru a verifica in teren situatia expusa. Cazurile de genul acestora pot fi rezolvate foarte usor in comunitate, fiind sesizat primarul sau Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta. Fiind mai aproape, tot ei pot interveni si in cazul incendiilor, pentru a tine sub control situatia pina la sosirea echipajelor noastre", a precizat colonel Gheorghe Pascali, prim adjunct al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila.

Aproape 90% din apelurile la 112 sint false

De la inceputul acestui an, la Biroul 112 Braila s-au primit peste 336 de mii de apeluri, dintre care doar 12,7 % au fost reale. Astfel, in luna ianuarie s-au primit 47.711 apeluri la 112, dintre acestea doar 5.799 au fost reale, in februarie s-au dat 45.654 apeluri din care 5.083 reale, in martie au fost 51.835 apeluri si doar 6.055 reale, in aprilie s-au primit 50.554 apeluri din care 5.994 reale, in mai au fost 46.649 apeluri si 6.296 reale, in iunie s-au primit 46.241 de apeluri din care 6.582 reale, iar in luna iulie au fost 48.133 de apeluri si doar 6.998 reale. In procente inseamna ca 87% din totalul apelurilor primite de la inceputul anului sint alarme false si nu reprezinta urgente, ba chiar, unele dintre ele, injurii aduse operatoarelor. In cele sapte luni, prin numarul de urgenta 112, cele mai multe apeluri, respectiv 25.338, au fost directionate catre ambulanta. Pe locul al doilea se situeaza Politia pentru care s-au primit 15.891 apeluri, urmata de Pompieri cu 1.065 apeluri si Jandarmerie cu 511 apeluri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro