Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reclama-i sufletu' comertului...

In 20 septembrie presedintele Hugo Chavez al Venezuelei s-a adresat Adunarii Generale a Natiunilor Unite. Poate ca discursul lui Chavez nu ar fi atras atentia nimanui daca nu ar fi inceput, furtunos, in maniera melodramatica a liderului de la Caracas, cu recomandarea ca toti reprezentantii natiunilor prezente in sala sa citeasca o carte pe care Chavez a ridicat-o deasupra tuturor de la tribuna. “Noam Chomsky, a continuat Chavez, unul dintre intelectualii de prestigiu ai Americii si ai intregii lumi, iar acesta este una dintre cartile sale cele mai recente, Hegemony or Survival: The Imperialist Strategy of the United States (Hegemonie sau supravietuire: Strategia imperialista a Statelor Unite). E o carte excelenta, care ne poate ajuta sa intelegem ce s-a intimplat in lume pe parcursul secolului al 20-lea, dar si ce se petrece acum, una dintre cele mai mari amenintari care planeaza asupra planetei noastre." (online la http://www.commondreams.org/views06/0920-22.htm).
Dincolo de cunoscuta stanta anti-americana si mai ales anti-Bush care ii este deja caracteristica lui Chavez, dincolo de pericolul mai mult sau mai putin avansat al transformarii Statelor Unite intr-o putere imperialista, cu acordul tacit al restului lumii, gestul fluturarii cartii lui Chomsky pe deasupra capetelor a citorva sute de reprezentanti ai aproape tuturor natiunilor lumii, gest preluat de televiziuni de pe intregul glob, a avut un alt impact imediat. Cartea lui Chomsky, care nu inregistrase un prea mare succes la public pina atunci, a sarit in topul celor mai bine vindute volume aproape 80 de locuri.
Noam Chomsky nu are nevoie de reclama. Este deja unul dintre cei cunoscuti si mai influenti intelectuali de stinga din Statele Unite ale Americii si din intreaga lume, asa cum a tinut sa precizeze si cel mai aprig fan al sau din Venezuela. La 77 de ani, Chomsky e foarte activ si tine capul de lista in preferintele publicului american cind vine vorba de intelectuali publici si implicati in viata cetatii. Faptul ca lingvistul american si presedintele Venezuelei nu s-au intilnit niciodata elimina orice suspiciune de reclama din partea celui de al doilea, dar efectul imediat asupra cartii lui Chomsky a fost intrarea directa intre primele zece cele mai bine vindute volume de pe amazon.com.
Pe de alta parte, pornit fiind de la volumul unui intelectual de marca, nu poate decit sa fie un semnal pozitiv ca daca nu liderii politici, macar cei care le scriu discursurile gasesc timp sa mai si citeasca. Ma intreb daca lui Chavez i se dau pe mina si cartile care ii critica propriile tendinte dictatoriale...




Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii