Recitaluri tulburătoare Eminescu - Nichita Stănescu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Recitaluri tulburătoare Eminescu - Nichita Stănescu

Cunoscutul regizor Alexa Visarion, preşedintele Asociaţiei Culturale "Diallog", a oferit, joi seara, patru premii din partea organizaţiei unor personalităţi care au avut realizări remarcabile în domeniul lor. "Asociaţia îşi propune valorizarea calităţilor fiinţei. Avem nevoie de toate valorile, dar şi de o selecţie a lor. Avem nevoie de performanţă, calitate, schimburi de experienţă între domenii. Premiile asociaţiei noastre sunt simbolice. Ele vor să funcţioneze ca punţi de legătură între oameni, între valori", a explicat regizorul Alexa Visarion.

Scriitorul Viorel Savin a primit Premiul de excelenţă "Liviu Rebreanu", pentru romanul "Impostorul". Premiul de excelenţă "Ştefan Iordache" l-a primit actorul Eusebiu Ştefănescu, pentru activitatea didactică şi pentru activitatea din teatru şi film, iar Premiul de excelenţă "Toma Caragiu" a fost oferit actorului Dorel Vişan, pentru cariera în teatru şi film şi pentru calitatea managementului artistic. "Acest premiu mă onorează şi sunt mulţumit că aşa se face ceva pentru ca valorile acestui neam, cei care dau numele acestor premii, să fie un model pentru generaţiile viitoare de a menţine identitatea neamului", a spus Dorel Vişan. Premiul de excelenţă "Fănuş Neagu" i-a revenit primarului Aurel Simionescu, pentru sprijinul acordat mişcării artistice şi teatrului din Brăila.
La finalul festivităţii, actorii premiaţi au oferit două remarcabile recitaluri actoriceşti, adevărate momente de magie lirică. Eusebiu Ştefănescu a demonstrat, recitând succesiv din Eminescu şi Nichita Stănescu, faptul că cei doi poeţi au tulburător de multe idei în comun, aceleaşi vizuni, deşi sunt despărţiţi de multe generaţii. Recitalul său a început cu o povestire despre Nichita Stănescu într-un moment aproape ireal dintr-o iarnă când a recitat împreună cu Nichita poezia Kamadeva, iar Eminescu părea că-i urmăreşte din prispa casei unde stătuse atunci când scrisese poezia. Atunci, a spus Eusebiu Ştefănescu, a avut revelaţia că marii poeţi se întrec în viziuni, gândesc la fel iubirea, timpul, chestiunile religioase. La final, pentru ca toţi spectatorii să se simtă mai aproape sufleteşte de zona sacralităţii a rostit împreună cu spectatorii o rugăciune.

A urmat apoi microrecitalul lui Dorel Vişan, care a demonstrat prin monologul lui Luca Arbore că Eminescu este mai actual ca niciodată şi că întotdeauna este nevoie ca generaţia tânără să fie pregătită să preia valorile statornice ale neamului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro