* acesta va fi susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea marelui diplomat Nicolae Titulescu * conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei "Carol I", participă în calitate de curator * la eveniment participă, de asemenea, Corul "Trison", dirijat de profesorii Marcica și Ștefan Lupu * intrarea este liberă
Recital "de zile mari" la Școala Populară de Arte "Vespasian Lungu", dedicat memoriei marelui diplomat, om politic și profesor universitar Nicolae Titulescu, personalitate marcantă a României interbelice.
"Vă invităm marți, 20 septembrie 2022, începând cu ora 17.00, în Sala de festivități a Școlii Populare de Arte și Meserii "Vespasian Lungu", din Brăila, la recitalul susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, în cadrul proiectului cultural dedicat împlinirii a 140 de ani de la nașterea uneia dintre personalitățile marcante ale istoriei contemporane românești: Nicolae Titulescu", precizează reprezentanții instituției.
Alături de cei doi protagoniști ai recitalurilor camerale, este invitat, în calitate de curator, conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei "Carol I". Manifestarea este organizată de Școala Populară de Arte "Vespasian Lungu", în colaborare cu Muzeul Brăilei "Carol I", cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Brăila.
În cadrul manifestării de marți, Corul mixt "Trison" al Școlii Populare de Arte și Meserii "Vespasian Lungu", dirijat de profesorii Marcica și Ștefan Lupu, va susține un microrecital, în încheierea evenimentului. Intrarea este liberă.
Născut la 4 martie 1882, la Craiova, ca fiu al lui Ion Titulescu - descendent al unei vechi familii de moșneni, fiul protopopului Nicolae Economu, fost prefect de Dolj, președinte al Curții de Apel Craiova și deputat în Parlamentul României - și al Mariei, născută Urdăreanu, Nicolae Titulescu și-a petrecut copilăria la moșia părintească din Titulești, Olt. A fost un mare diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, ales în repetate rânduri ministru al Afacerilor Străine, ministru plenipotențiar, de două ori președinte al Ligii Națiunilor și membru titular (din 1935) al Academiei Române. Obligat să plece în exil, în anul 1936, Nicolae Titulescu s-a stabilit în Elveția, apoi în Franța. A propagat chiar și în exil, prin conferințe și articole publicate în ziare, ideea prezervării păcii, anticipând, totodată, pericolul unui nou război mondial.
Marele diplomat român a murit la Cannes, în 17 martie 1941, în urma unei lungi suferințe. După căderea dictaturii comuniste, în anul 1992, conform dorinței sale testamentare, rămășițele pământești el lui Nicolae Titulescu au fost aduse în România și înhumate în curtea Bisericii "Sf. Nicolae" din "Șcheii Brașovului", după o dificilă procedură legală.