Reciclare la tarife de tot râsul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
“Colectezi 50 kg de hârtie şi primeşti 50 bani! Cum e posibil aşa ceva?”

Reciclare la tarife de tot râsul

• un brăilean care a mers zilele trecute la o staţie Sigurec City pentru colectarea selectivă a deşeurilor a rămas uimit de tarifele practicate • acestuia nu i-a venit să creadă când a văzut că pentru 1 kg de hârtie primeşte fix 1 ban • în municipiul Brăila au fost amplasate cinci astfel de staţii de către o firmă privată, în urma unui acord încheiat cu Primăria • viceprimarul Doiniţa Ciocan ne-a spus că acestea sunt preţurile oferite de firma respectivă şi chiar dacă sunt modice, orice formă de sprijinire a reciclării este binevenită

 

Un brăilean a rămas şocat să descopere că pentru colectarea selectivă a unui kg de hârtie primeşti nici mai mult, nici mai puţin de 1 ban. Acesta ne-a povestit că a mers zilele trecute la o staţie Sigurec City pentru colectarea selectivă a deşeurilor din cartierul Hipodrom, lângă Şcoala nr. 23, acolo unde cetăţenii pot duce hârtie, carton, pet-uri, sticle, ambalaje de alumiu, baterii, becuri etc., fiind plătiţi pentru fiecare kilogram de deşeu reciclat. Brăileanul adunase 50 kg de hârtie şi a crezut că nu aude bine când angajata de acolo i-a spus că va primi 50 de bani.

“E posibil aşa ceva? Există vreun produs în toată ţara asta românească sau în toată lumea care costă 1 ban? Şi atunci, cum încurajăm noi copiii să strângă deşeurile de hârtie şi să le ducă la centrele acestea de reciclare? Cum îi educăm noi pe copiii aceştia să strângă? Eu am lucrat în învăţământ şi de fiecare dată le spuneam copiilor să strângă tot. Când strângeam o anumită cantitate de hârtie dădeam telefon la Combinat (fostul Combinat de Celuloză şi Hârtie de la Chiscani n.n.), venea o maşina şi ne dădea 4 lei/kg. Iar acum 1 ban? Când astăzi un copil dacă vede 50 bani pe jos nu se apleacă să îl ia? 1 ban pentru 1 kg de deşeuri de hârtie? Asta e o problemă naţională, e o problemă de stat. Nu e o problemă personală a mea sau a altuia. Tăiem atâtea păduri ca să facem hârtie şi cartoane şi noi nu ştim cum să strângem deşeurile de hârtie!”, ne-a povestit acesta.

Aşa cum se observă din “lista de preţuri” afişată pe peretele staţiei, pentru 1 kg de carton sau deşeuri de sticlă primeşti 0,10 lei, pentru un kilogram de PET-uri  primeşti 1 leu, iar pentru un kilogram de ambalaje de aluminu se încasează 2 lei.  La aceste staţii se pot preda şi aparate electronice şi electrocasnice. Cele mari, gen frigider sau maşină de spălat, se plătesc cu 0,80 lei per kilogram, în timp ce cele mai mici (televizoare, telefoane) se plătesc cu 0,60 lei per kilogram.

Văzând aceste preţuri, brăileanul spune că în acest fel nu se încurajează reciclatul, mai ales că oamenii nu au maşină şi nu îşi scot nici măcar biletul de autobuz... că de taxi sau benzină nici nu poate fi vorba.

“Păi eu dacă am 50 de kilograme pe care le car cu sacoşa, că nu am maşină, primesc 50 bani. Să le car acolo, să mă chinui atâta sau să plătesc o maşină şi pentru 50 de kg să primesc 50 bani? Le scot în curtea blocului şi le dau foc sau mă duc în faţa Primăriei şi ostentativ le dau foc acolo! Cum să fie lucrul acesta un lucru normal, într-o ţară care este şi aşa anormală?”, se întreabă brăileanul.

În municipiul Brăila sunt cinci astfel de staţii Sigurec City pentru colectarea selectivă a deşeurilor, amplasate în luna octombrie 2018, în urma unui acord încheiat între Primărie şi firma privată “Total Waste Management” SRL, reprezentantă a Green Group. Cele cinci staţii sunt situate în următoarele puncte din oraş: în parcarea de lângă şcoala “Mihai Eminescu” din Hipodrom, pe Aleea Învăţătorilor, nr 10A; în cartierul Radu Negru, la intersecţia străzilor Sebeşului şi Bărăganului; în cartierul Obor, la intersecţia străzii Oborului cu strada Albinei; lângă Piaţa Săracă, la intersecţia străzii Moldoviţei cu Graţiei, şi pe Calea Galaţi, în parcarea stadionului Progresul. Din câte se pare, brăilenii merg totuşi la aceste staţii pentru a lăsa diverse deşeuri. Potrivit Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila, numai în ultima lună, 12 tone de hârtie, carton şi plastic au fost adunate de la toate cele 5 puncte.

 

Viceprimarul Doiniţa Ciocan: “Important este să reciclăm”

Chiar dacă preţurile pe care brăilenii le primesc sunt modice, viceprimarul Doiniţa Ciocan consideră că este un lucru bun că există şi această variantă de a recicla, susţinând că orice cale prin care se reduce cantitatea de gunoi care ajunge la groapă este în beneficiul tuturor. Acesta ne-a precizat că astfel de staţii există şi alte municipii, Primăria Brăila fiind printre primele care au încheiat contracte de parteneriat.

“Staţiile au fost amplasate pentru încurajarea reciclării, într-un parteneriat pe care îl avem cu o firmă specializată în aşa fel încât deşeurile să nu ajungă la groapa de gunoi. Acela e tariful pe care partenerul l-a declarat, l-a comunicat şi îl plăteşte. Ideea este să reciclăm pentru că, nereciclând plătim mai mult. Orice cantitate nereciclată se duce la groapa de gunoi, şi atunci suntem penalizaţi de către Fondul de Mediu, tarife care cresc an de an printr-o directivă europeană. Dacă ne place ceea ce vedem în alte părţi, ar trebui să ne placă să procedăm şi noi la fel. Nu sunt ieftine acele automate, omul care lucrează acolo, care plăteşte, care cântăreşte, care înregistrează şi care trece în contul autorităţii municipale cantităţile de deşeuri, în aşa fel încât să nu mai fim penalizaţi pentru fiecare tonă depusă şi nereciclată. Din păcate, cresc penalităţile, iar noi trebuie să  reciclăm mai mult. Primăria mai are un parteneriat cu RoRec pentru deşeurile electrice şi probabil că nici acolo contravaloarea pe care o primesc nu îi satisface pe brăileni, dar avem campanii, sunt şi premii, şi ne dorim să încurajăm reciclarea prin orice mijloc”, ne-a spus Doiniţa Ciocan.

Potrivit site-ului oficial, Sigurec este cel mai modern serviciu de preluare şi de colectare a deşeurilor care există în prezent în România, o alternativă de reciclare inteligentă şi complet ecologică, uşor de utilizat, întotdeauna aproape de casă şi care oferă beneficii concrete.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro