• Inspectoratul Școlar a cumpărat 7.850 pachete cu rechizite ce vor fi distribuite elevilor ce provin din familii cu posibilități financiare reduse • rechizitele vor fi distribuite în octombrie
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila desfășoară anual programe de sprijin pentru elevii proveniți din familii defavorizate, ca parte a unor inițiative naționale și europene, menite să combată abandonul școlar și să promoveze accesul egal la educație. Printre aceste programe, unul dintre cele mai importante este cel privind achiziționarea și distribuirea de rechizite școlare gratuite, destinat copiilor din medii vulnerabile. Aceste intervenții sunt esențiale pentru asigurarea unui început de an școlar fără dificultăți pentru elevii din aceste categorii.
Lipsa resurselor materiale, inclusiv a rechizitelor de bază, este una dintre cauzele majore ale abandonului școlar în rândul elevilor din familii cu venituri reduse. Prin acest program, Inspectoratul Școlar Brăila își propune să ofere un suport concret pentru a încuraja participarea constantă la ore, să creeze condiții echitabile pentru toți elevii, indiferent de mediul socio-economic din care provin și nu în ultimul rând să contribuie la îmbunătățirea performanței școlare prin asigurarea accesului la materiale educaționale de bază, elevii putând participa activ la procesul de învățare, fapt care poate duce la îmbunătățirea rezultatelor școlare.
Elevii din familii cu venituri mici sau fară venituri pot primi, la cerere, un ajutor sub forma de rechizite scolare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare.
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila a achiziționat 7.850 pachete cu rechizite. Acestea se vor acorda în anul școlar 2024-2025 elevilor care sunt înscrişi în învăţământul de stat, primar şi gimnazial, la cursuri de zi şi care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară. În prezent, salariul de bază minim brut pe țară este de 3700 de lei, deci venitul net lunar pe familie ar însemna 1850 de lei. Pentru a beneficia de aceste rechizite, familiile trebuie să depună cereri și să prezinte acte care dovedesc situația financiară, conform solicitărilor inspectoratului.
Achiziţia a fost lansată în SEAP la data de 05 aprilie, iar procedura de atribuire a fost încheiată la data de 28 mai, valoarea contractului fiind de 446.050 lei, fără TVA, în cadrul „Programului social de acordare de rechizite şcolare”, adresându-se elevilor din ciclurile primar şi gimnazial.
Potrivit anunțului din SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), pachetele de rechizite acordate în anul școlar 2024-2025, sunt adaptate vârstei copiilor și sunt împărțite în cinci categorii: clasa pregătitoare - 850 bucăți; clasa I – 700; clasele II-IV – 2.800; clasele V-VII – 2.650; clasa a VIII - 850.
Anul trecut, valoarea pachetelor de rechizite a fost majorată, aceasta fiind de 75 de lei/pachet/elev din învățământul gimnazial(clasele V-VII şi clasa a VIII-a; preț cu TVA inclus), de la 35 de lei/pachet/elev, respectiv 65 de lei/pachet/elev din învățământul primar(clasa pregătitoare, clasa I- a, clasele II-IV; preț cu TVA inclus), de la 25 de lei/pachet/elev.
Programul Rechizite Școlare a fost lansat în anul 2002, în vederea stimulării prezenței elevilor la școală și s-a adresat elevilor din învățământul de stat, primar și gimnazial, cursuri de zi. La începutul fiecărui an școlar se distribuie pachete cu rechizite școlare specifice fiecărei clase.
Potrivit legii, rechizitele şcolare vor fi acordate pe bază de cerere, formulată de părintele sau tutorele legal al elevului, care se înregistrează în termen de 5 zile de la data începerii anului şcolar la unitatea de învățământ la care elevul este înscris. Cererea va fi însoţită de actele doveditoare privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a anului respectiv. În termen de 15 zile de la începerea fiecărui an şcolar directorii unităților de învățământ vor stabili elevii care urmează să beneficieze de rechizite.