"Recensa rediviva" - critică impresionistă, clasică | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Recensa rediviva" - critică impresionistă, clasică

De la antologiile de efemeride a trecut la un nou tip de substanţialitate. Articolele sale sunt un pariu cu o istorie a literaturii care se scrie la Brăila în ultima jumătate de veac", a spus moderatorul evenimentului, prof. Viorel Mortu. Poetul gălăţean Viorel Dinescu a apreciat că aparatul critic al profesorului şi publicistului Dumitru Anghel este bine geometrizat, autorul scriind cu bun simţ şi cu ataşament faţă de autorii respectivi. Scriitorul brăilean Constantin Gherghinoiu a pornit în alocuţiunea sa de la faptul că o literatură nu se poate construi fără spirit critic şi că Dumitru Anghel relansează această specie literară dispreţuită, recenzia literară. "Toată lumea are vocaţia monumentalităţii, iar literatura nu mai are spiritul critic care să-i arate direcţia. Dumitru Anghel arată însă această direcţie. Remarcabil este faptul că se uită în raftul doi sau trei al literaturii, ceea ce este important pentru că cei din raftul întâi nu pot exista fără aceştia", a explicat Constantin Gherghinoiu. Criticul gălăţean Ioan Toderiţă consideră că recenziile lui Dumitru Anghel sunt clasice, impresioniste, tudorvianiste. "În literatura română există mereu dorinţa de a face ierarhizări. Din punctul meu de vedere, deşi acest lucru nu este posibil, noi ne menţinem în această schemă formală din păcate. Aceste critici trebuie privite ca o stare de fapt. Din această perspectivă, Dumitru Anghel este un critic valoros, un om care portretizează dincolo de text, folosindu-se de intertextualitate, metatextualitate şi biografie", a spus criticul Ioan Toderiţă. Ceva mai critic a fost profesorul şi publicistul Vasile Zbarcea, care a apreciat că volumul este doar un jurnal de lector pentru că articolele, deşi nu sunt lipsite de puncte de vedere particulare, ele nu critică. Recenziile sunt elastice, flexibile, prea flexibile, astfel încât este greu să descoperi valorile. "Limbajul este solemn şi limpede, dar despre unii scriitori se spun vorbe prea mari, sunt supraevaluaţi. A preţui cartea peste valoarea ei înseamnă manierism, care păgubeşte atât criticul cât şi autorul. Criticul îşi pierde din renume punând pe acelaşi taler scriitorii născuţi şi cei făcuţi, iar scriitorul va umbla cu capul în nori din cauza ridicatului în slăvi. Cu toate acestea, în cartea lui Dumitru Anghel ridicatul în slăvi nu este un scop în sine, intenţia fiind acea de a încuraja scriitorul", a explicat profesorul Vasile Zbarcea. La final, autorul a precizat că această carte este, din punctul său de vedere, contribuţia sa la cultura brăileană şi că va continua acest demers în anii următori.
Evenimentul a beneficiat şi de două momente muzicale susţinute de eleva Liceului de Artă Irina Anghel, nepoata criticului Dumitru Anghel, îndrumată la pian de profesorul Mircea Petrescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro