Conflictul de la Bucureşti, în cadrul căruia preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat vineri seara de către Parlament, ar putea afecta „valori fundamentale europene", a declarat ministrul german de Externe Guido Westerwelle pentru ediţia electronică de duminică a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Westerwelle şi-a exprimat îngrijorarea faţă de decizia Parlamentului României de a-l suspenda pe Băsescu din funcţie, în opinia sa fiind necesare „noi mecanisme" prin intermediul cărora să fie combătute încălcări viitoare ale valorilor Uniunii Europene (UE) de către membrii acesteia, scrie Frankfurter Allgemeinen Zeitung. „Principiile de bază ale democraţiei, domnia legii şi separaţia constituţională a puterilor în stat nu trebuie să fie negociabile, iar Guvernul federal german nu va ignora evenimente ca cele din România", a avertizat Westerwelle.
Consiliul Europei, alarmat
Pe de altă parte, Consiliul Europei (CoE) a însărcinat una dintre comisiile sale de experţi să examineze dacă procedura de destituire a preşedintelui declanşată vineri în România respectă normele europene democratice, a anunţat organizaţia, informează France Presse.
Această expertiză va fi încredinţată „Comisiei de la Veneţia", organ consultativ al Consiliului Europei care asigură asistenţă oricărui stat care doreşte să-şi reformeze legile şi instituţiile politice într-un sens democratic. Secretarul general al organizaţiei paneuropene cu sediul la Strasbourg, Thorbjorn Jagland, s-a declarat „foarte îngrijorat" de situaţia din România, mai precizează France Presse.
Comisia de la Veneţia s-a exprimat deja public în privinţa crizei din România în această săptămână. Preşedintele său, italianul Gianni Buquicchio, a denunţat miercuri „tentativele" din partea guvernului român „de a pune presiune" asupra Curţii Constituţionale din România „şi de a aduce atingere independenţei sale".
În plus, Wilfried Martens, preşedintele Partidului Popular European (PPE, formaţiunea cu cel mai mare grup politic din Parlamentul European, din care face parte şi PDL) a declarat că votul forţat de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este un alt act politic lipsit de scrupule, pentru implementarea galopantă a autoritarismului de către primul ministru Victor Ponta şi coaliţia sa USL.
Guvernul consideră însă că toate reacţiile din străinătate sunt cauzate nu de situaţia reală din România, ci de declaraţiile unor politicieni PDL. „Guvernul încearcă să contracareze efectul campaniei iresponsabile de denigrare a României iniţiată de persoane care câştigă mii de euro lunar în Parlamentul European din munca românilor", declară premierul Victor Ponta.
De cealaltă parte, PDL condamnă atitudinea USL şi a premierului Victor Ponta de a considera că reacţiile externe faţă de „atacurile din România la adresa instituţiilor democratice" se bazează numai pe informaţii de presă şi pe dezinformare. „Este o atitudine întâlnită în ţările din afara spectrului democratic mondial, întâlnită în România anilor ‘90 şi în atitudinea declaraţiilor politice dinainte de 1989, este o atitudine mincinoasă", a declarat vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu.