• ancheta cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei”, care a scos la iveală favoritisme la cea mai recentă ediţie a Galei olimpicilor, nu a stârnit la momentul publicării nicio reacţie din partea reprezentanţilor partidelor brăilene • toată lumea politică „ciocu' mic” • contactaţi recent de redactorii ziarului, liderii PSD, PNL, ALDE, PND, USR, PLUS, Brăila Nouă şi PRO România şi-au exprimat totuşi o poziţie în legătură cu acest subiect, mai ales că în 2020 sunt două rânduri de alegeri • cu o excepţie, toţi au recunoscut că a fost o problemă de corectitudine în acordarea premiilor, însă puţini au criticat felul în care CJ şi ISJ au gestionat situaţia, cu toate că Primăria a ales calea legală şi nu a intrat în acele jocuri murdare
„Afacerea Gala Excelenţei”. Acesta a fost tilul anchetei apărute în urmă cu câteva săptămâni în cotidianul „Obiectiv - Vocea Brăilei”, anchetă prin care am arătat cum la Gala de Excelenţă din decembrie 2019 Consiliul Judeţean (CJ) a premiat discriminatoriu şi alte distincţii câştigate de elevi la concursuri “extra olimpiade” în anul şcolar 2018-2019. Asta în condiţiile în care, până atunci, autorităţile locale au premiat doar elevii şi profesorii care au obţinut rezultate la olimpiadele şi competiţiile naţionale şi internaţionale, şcolare şi sportive organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Vorbim despre o echipă formată din doi elevi care au câştigat o medalie de bronz la Concursul Internaţional de Informatică “InfoMatrix” şi au fost premiaţi la nivel de olimpiadă internaţională (9.600 lei fiecare şi 4.800 lei profesorul coordonator), dar competiţia nu se află nici măcar sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale. Un alt premiu remunerat „din pălărie” a fost locul I câştigat la Concursul Naţional Istoria şi Tradiţiile Rromilor, recompensat la nivel de olimpiadă naţională (4.800 lei pentru elev, 2.400 lei pentru profesorul coordonator). Propunerile pentru ca aceste distincţii să fie şi ele incluse în cadrul Galei au fost făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila iar sumele au fost atribuite în totalitate de către CJ, Primăria Brăila refuzând să premieze elevi care nu au participat la competiţii organizate sub egida MEN. Cum s-a întâmplat acest lucru la CJ? Simplu, s-a modificat regulamentul şi s-a decis introducerea acestor premii pe listă. Neoficial, umblă zvonul că aceste premii au fost acordate pentru a mulţumi oameni cu funcţii importante din CJ şi Ministerul Educaţiei.
Toată această poveste a stârnit nemulţumire în rândul elevilor, profesorilor şi părinţilor, însă reacţiile politicienilor locali au întârziat să apară. La două săptămâni de la publicarea anchetei, redactorii „Obiectiv” au decis să îi contacteze pe liderii partidelor brăilene pentru a afla poziţia lor vizavi de acest subiect, ocazie cu care am constatat că cei mai mulţi dintre ei nici măcar nu erau la curent cu ancheta „Afacerea Gala Excelenţei”. În fine, liderii PSD, PNL, ALDE, PND, USR, PLUS, Brăila Nouă şi PRO România şi-au exprimat opinia. Mai explicit sau nu, cu toţii au recunoscut că procedura nu a fost corectă, însă puţini au fost cei care au criticat felul în care CJ şi ISJ a decis acordarea premiilor.
Aurel Simionescu, PSD: “Cei care au făcut asta să îşi asume!”
Primul politician contactat de redactorii “Obiectiv” pentru o reacţie pe acest subiect a fost preşedintele executiv al organizaţiei judeţene PSD Brăila, Aurel Simionescu, cel care, în urmă cu nouă ani, a venit cu iniţiativa premierii olimpicilor în cadrul unei gale de excelenţă. Întrebat de ce anul acesta nu s-a mers pe varianta stabilită la acel moment, variantă care s-a respectat apoi an de an, precum şi dacă i se pare corect modul în care s-au stabilit cine intră la premiere, Simionescu s-a rezumat doar în a răspunde că toată această poveste trebuie să fie asumată de cei care au luat deciziile, adică reprezentanţii CJ şi ISJ.
“Noi atunci am hotărât să premiem cât mai mulţi copii care au avut rezultate foarte bune. Este complicat să alegi în mulţimea de concursuri care se desfăşoară, unele naţionale, altele internaţionale, şi atunci hotărârea a fost să îi premiem pe copiii care au rezultate la concursurile care sunt acreditate de către MEN, acele olimpiade şcolare. Altfel este complicat de spus la câte concursuri se participă, care sunt importante, care sunt mai puţin importante. Atunci, ceea ce a zis Inspectoratul Şcolar, listele trimise de ei, au fost luate de bune de către noi. S-au făcut mereu presiuni să se premieze şi alte concursuri, dar au rămas la nivelul de dorinţă. Nu s-au materializat în niciun fel oarecare. Anul acesta am văzut că pentru unii s-au materializat, dar, mă rog, a fost o decizie, înţeleg eu, împreună CJ şi ISJ. Corect este să respectăm nişte reguli pe care le-am impus de la început. Dacă într-un fel aceste reguli se schimbă pe parcurs înseamnă că cei care le-au schimbat să îşi asume schimbarea. În timpul jocului e mai greu să schimbăm regulile. Asta e o regulă nescrisă. Au schimbat, şi-au asumat, au avut un anumit tip de apreciere asupra acelor premii”, a declarat Simionescu.
Referitor la cum se va premia excelenţa la Gala de anul viitor, preşedintele executiv al PSD ne-a declarat că speră ca excepţia să nu devină regulă. “La noi se mai întâmplă aşa ceva. A fost o excepţie, pe care cei care au făcut-o şi-au asumat-o. Nu poate să devină o regulă. E o părere personală”, a adăugat preşedintele executiv PSD Brăila.
Alexandru Dănăila, PNL: “Îmi este greu să îmi dau cu părerea, dar normal ar fi ca principiile de bază să fie respectate”
Asta a răspuns preşedintele PNL Brăila când a fost întrebat dacă i se pare corect că au fost premiaţi doar trei elevi care au obţinut rezultate la concursuri “extra olimpiade”, în contextul în care există foarte mulţi copii care obţin distincţii la diverse concursuri, dar nu ajung să urce pe scenă la Gala Olimpicilor. Mai trebuie punctat că acesta a ţinut să precizeze că ideea recompensării olimpicilor brăileni aparţine liberalilor.
“Poziţia PNL a fost dintotdeauna să susţinem performanţa, să putem acorda burse elevilor. Este un proiect care a plecat iniţial de la Consiliul Local şi pe care noi l-am iniţiat. Ulterior a fost modificat şi acum câţiva ani de zile proiectul a fost modificat şi a fost extins către CJ. Este un proiect pe care îl susţinem şi este important ca elevii, profesorii şi toţi cei care sunt implicaţi în actul educaţional să beneficieze de pe urma performanţelor pe care le fac. Pentru că reprezintă Brăila, poate chiar România în anumite competiţii internaţionale. Am văzut materialul şi neavând toate informaţiile cu privire la procedura care a determinat acordarea premiilor de data asta, persoanele care au primit diferite sume de bani, îmi este greu să îmi dau cu părerea. Dar normal ar fi ca principiile de bază să fie respectate şi când vine vorba de competiţii pe care statul român le recunoaşte, prin diferitele instituţii, să putem premia şi suplimentar copiii care fac performanţă”, a declarat Dănăilă.
După ce redactorii “Obiectiv” i-au precizat că la mijloc ar fi fost vorba de jocuri politice, Dănăilă, care este şi consilier judeţean, a spus că nu se putea poziţiona împotriva premierii perfomanţei. Cu toate acestea, liberalul a spus că era datoria Consiliul Judeţean să se sesizeze în acest caz.
“În primul rând, dacă au fost probleme de genul ăsta, repet, nu le cunosc. Proiectul a fost propus către CJ unde sunt şi eu consilier şi nu aveam cum să fiu împotrivă şi nu aveam cum să cunoaştem toţi copiii care primesc premii ca să ne putem da seama de chestiile astea. Dar părerea mea e că dacă ar fi fost ceva probleme CJ ar fi trebuit să ia măsuri, să se sesiseze. Pentru că în alte dăţi, când e vorba de sport, nu vor să finanţeze. Acum au vrut să finanţeze. La anul categoric ar trebui să rămână doar olimpiadele şi concursurile recunoscute MEN.
Asta e modalitatea pe care am propus-o la Consiliul Local şi să rămână aşa, să evităm orice discuţie. Acum s-a votat, s-a terminat şi nu vreau să implicăm copii sau cadrele didactice într-o chestiune care ţine de administrativul CJ”, a punctat Dănăilă.
Daniela Rădulescu, ALDE: “Ar fi fost corect să fie premiaţi toţi”
Vicepreşedintele ALDE Brăila a declarat în legătură cu materialul “Afacerea Gala Excelenţei” că nu ar fi o problemă că s-au premiat şi alte competiţii care nu sunt în calendarul MEN, însă este de părere că cinstit ar fi fost să fie răsplătite toate rezultatele obţinute de elevi la diverse concursuri.
“Eu vă spun, ca şi consilier local municipal, că noi am votat conform regulamentului aprobat prin hotărâre de Consiliu numai elevii care au luat locurile 1, 2 şi 3 la olimpiade sau concursuri naţionale şi internaţionale, concursuri din calendarul Ministerului Educaţiei. Dacă prin hotărâre de Consiliu Judeţean s-au alocat mai mulţi bani pentru aceste premii, chiar dacă nu au fost sub egida ministerului, ar fi fost corect să fie premiaţi toţi. Părerea mea este că ar fi trebuit totuşi să se respecte calendarul ministerului şi atunci cred că nu ar fi fost nicio discuţie”, a declarat Daniela Rădulescu, vicepreşedinte ALDE Brăila.
Iordache: «Ştiţi ce arată asta? Nivelul de corupţie din sistemul de stat românesc»
Consilierul judeţean PND, Cătălin Iordache, a criticat în termeni foarte duri episodul “Afacerea Gala Excelenţei”, precizând că i se pare total anormal să se ajungă la astfel de “premieri” doar pentru a mulţumi pe unii sau pe alţii. Acesta a plecat de la zvonurile apărute pe tema recompensării elevilor, după ce la CJ Brăila s-au acordat bani şi pentru concursuri “extra”, faţă de premierele clasice pentru rezultatele la olimpiadele internaţionale şi naţionale, mai ales că unul dintre aceste concursuri nu se află nici măcar în calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale. Pe scurt, zvonuri că aceste premii au apărut “din pălărie” pentru a mulţumi oameni cu funcţii importante din CJ şi Ministerul Educaţiei. De altfel, Cătălin Iordache s-a referit exact la persoana cu funcţie în zona economică din cadrul CJ, care face zile fripte multora şi poate de aceea s-au grăbit mulţi s-o satisfacă.
“Ştiţi ce arată asta? Nivelul de corupţie din sistemul de stat românesc. (...) Cât de idiot, cât de prost să fii, cât de mic să fii, să premiezi un cunoscut în astfel de condiţii?! Nu mi se pare normal să premiezi singur un cunoscut din bani publici. Dă-i, frate, în particular, o prăjitură, ce vrei tu, habar nu am, nu mă interesează premiul. Mai mult decât atât. Cine a făcut selecţia, cum a făcut-o, de ce a făcut-o?”, a declarat Iordache.
Consilierul PND nu a fost prezent la întreaga şedinţă ordinară a CJ Brăila din luna noiembrie când s-a votat proiectul privind premierea olimpicilor, ajungând abia pe la mijlocul şedinţei, însă susţine că la comisia din care face parte, cea de Sănătate, subiectul nu s-a discutat. Chiar şi aşa, Iordache s-a arătat revoltat de faptul că în rândul consilierilor judeţeni există profesori, medici, care nu au luat atitudine în niciun fel. Acesta a dorit să precizeze că puţini consilieri judeţeni citesc şi analizează proiectele care le sunt înmânate pentru a fi aprobate.
Cât despre faptul că niciun politician brăilean nu a luat atitudine după ce cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” a făcut publică această variantă de premiere discriminatorie, Iordache a dorit să sublinieze că la nivelul acesta de neruşinare a ajuns clasa politică,
“De ce nu a comentat nimeni? Pentru că nimeni nu are curajul să se uite în oglindă dimineaţa. Eu, deşi nu arăt foarte bine, am acest curaj. Eu mă pot uita în oglindă. Îmi asum tot ce zic, îmi asum tot ce fac şi aşa mai departe. Fie bine, fie rău. Nu a zis nimeni că fac numai lucruri bune. Cine, Dumnezeu, e acela?! Dar ideea este simplă, această matusalemică comportare, îşi are rodul şi rostul, în tendinţa aleşilor noştri de a fi tâmpiţi. Şi vă spun şi de ce. Ne-am obişnuit atât de mult să fim de acord cu orice porcărie care ne este propusă de autorităţi, încât şi consilieri judeţeni, care uită de fiecare dată că ei au un rol decisiv în alegerea, respingerea, modificarea, îmbunătăţirea unui lucru, permit ca acest lucru să se întâmple”, a conchis Iordache.
Cătălin Stancu, liderul USR Brăila: “Mi se pare dubios să premiezi la nivel de olimpiadă un concurs care nu este nici măcar recunoscut de minister”
O altă reacţie dură asupra acestui subiect a avut-o liderul USR Brăila, Cătălin Stancu. Acesta a declarat redactorilor “Obiectiv” că nimic nu justifică decizia ISJ şi CJ de a propune şi aproba recompensarea la nivel de olimpiadă internaţională unui concurs care nu este nici măcar în calendarul MEN.
“Eu cred că n-ar fi trebuit să se amestece. Dacă este o gală pentru olimpici trebuia să se premieze olimpicii. Treaba asta că s-au premiat şi alţii, mai mult decât atât, s-a premiat un concurs care nu este recunoscut de minister şi s-a premiat la nivel de olimpiadă internaţională, aici mi se pare că sigur este ceva dubios. De ce se dă atâta importanţă unui concurs neoficial? Nu mi se pare corect să se premieze concursurile nerecunoscute de MEN. Asta mi se pare cea mai gravă. Eu vă spun, la informatică departajarea este foarte mică, uneori pentru un punct sau o virgulă se pierde un loc. În condiţiile în care copiii sunt extraordinar de bine pregătiţi şi olimpiadele internationale şi cele naţionale sunt la un nivel foarte ridicat, mai degrabă ar premia un loc 5 un loc 6 obţinut la acestea. Pentru că acolo copiii sunt aproape la acelaşi nivel şi diferenţierea este foarte greu de făcut. Nu se compară nivelul de olimpiadă cu alt concurs. Olimpiadele sunt topul”, ne-a declarat Cătălin Stancu.
Preşedintele USR Brăila a fost critic şi cu decizia de a recompensa la nivel de olimpiadă naţională concursul de istoria şi tradiţiile rromilor.
“Eu sunt de acord cu încurajarea copiilor de rromi să meargă la şcoală, să participe la concursuri. Asta e o discriminare pozitivă să zicem aşa. Nu sunt de acord cu discriminările negative, dar nici cu cele pozitive. Copiii rromilor sunt la fel cu copiii românilor sau cu copiii lipovenilor. Oricine trăieşte în ţara asta are drepturi egale de a participa la concursuri sau de a fi premiaţi. Asta e clar! Pe de altă parte, ştim cu toţii că copiii rromilor sunt cei care renunţă mai des la şcoală şi trebuie făcut ceva în acest sens. Trebuie făcut ceva în situaţia aceasta, dar nu cred că trebuie amestecată treaba. Nu se rezolvă cu un premiu. Clar nu mi se pare corect. Mi se pare foarte corectă varianta ca la gală să fie premiate olimpiadele. Ai rezultate, indiferent ce eşti, eşti premiat. Nu ai rezultate, nu eşti premiat”, a susţinut Stancu.
Adrian Neagu, PLUS: „S-a făcut o premiere peste rând. În niciun caz nu este corect”
Nici liderul PLUS din judeţul Brăila, Adrian Neagu, nu vede cu ochi buni „Afacerea Gala Excelenţei”, fiind de părere că trebuie stabilite şi respectate un set de reguli clare în acordarea premiilor.
„Nu ştiu prea multe amânunte că nu am urmărit în mod deosebit subiectul dar am aflat din discuţiile cu alţi colegi ca s-a făcut o premiere peste rând ca să zic aşa. În niciun caz nu este corect să se facă o premiere unde elevii nu au fost aleşi pe principiile de corectitudine, de meritocraţie. Principiile dacă se aplică trebuie să se aplice întocmai pentru toată lumea iar copiii să ştie pentru ce primesc un premiu. Trebuie făcută o delimitare clară şi considerăm că trebuie respectate nişte principii consacrate în acordarea premiilor în municipiul Brăila”, a spus Neagu.
Lucian Căprariu, Brăila Nouă: „Dacă s-a făcut din interese politice este grav. Pe bani publici”
Deşi nu cunoştea povestea în detaliu, Lucian Căprariu, liderul Brăila Nouă, s-a arătat deranjat de faptul că în spatele acordării premiilor „extra olimpiade” ar fi stat interese politice.
„Dacă facem din interese politice este grav. Pe bani publici! Sunt multe alte concursuri la care merg elevii şi atunci se crează o nedreptate că încercând să îi recompensăm pe unii şi îi defavorizăm pe alţii. Probabil că au fost alţii care au avut rezultate cel puţin la fel de valoroase, la concursuri poate mai relevante pe ramurile lor. Asta nu pot să ştiu. Este o problemă pentru că e o chestie relativă şi e lăsată la judecata cuiva şi poate fi contaminată de un interes politic. Dacă spuneţi că proiectul de hotărâre a fost modificat la CJ pentru a putea fi premiate unele concursuri dar altele nu atunci a fost o modificare proastă. Este evident că nu este corect”, a spus Căprariu.
Întrebat dacă în viitor ar trebui să rămână regula cu premierea exclusivă a olimpiadelor şi concursurilor MEN, Căprariu a avut o opinie diferită faţă de colegii săi din politica brăileană. Concret, acesta este de părere că pot fi luate în calcul competiţii care nu sunt organizate de Ministerul Educaţiei, dar cu condiţia ca respectivele concursuri să fie consacrate.
„Pot fi concursuri internaţionale pe care nu le-a luat în calcul ministerul şi poate fi cel mai prestigios din lume, nu? Noi nu putem să luăm ca infailibil Ministerul Educaţiei Naţionale. Noi trebuie să luăm judecata noastră individuală şi colectivă la nivel de consilii locale şi judeţene. Poate ei n-au luat în calcul dar noi vrem să premiem excelenţa. Noi luăm în calcul. Dar acest lucru nu trebuie să îl lăsăm la aprecierea individuală a unuia care împarte banii. Premiul nu se împarte de către unul, premiul se împarte conform unui regulament”, a adăugat liderul Brăila Nouă.
Cosmin Răzmeriţă, PRO România: “Astfel de evenimente trebuiesc susţinute pentru a evidenţia şi încuraja valorile ce rezultă din societatea noastră”
Un alt politician contactat de redactorii “Obiectiv” a fost Cosmin Răzmeriţă, coordonatorul PRO România pe Brăila. Acesta se afla în concediu şi ne-a spus că nu este la curent cu situaţia privind Gala Excelenţei în Educaţiei, însă i-au fost date toate detaliile privind această anchetă. La fel ca în cazul celorlalţi politicieni brăileni, Răzmeriţă a fost întrebat dacă s-au respectat principiile de corectitudine atunci când s-au făcut propunerile. Acesta a evitat însă să ofere o poziţie clară pe această temă, rezumându-se doar la a spune că autorităţile trebuie să susţină performanţa cu şi mai mult fast decât a făcut-o până acum.
“Pasiunea, perseverenţa şi îndrumarea într-un domeniu fac ca tinerii să obţină performanţa dorită de ei şi necesară societăţii. Astfel de evenimente trebuiesc susţinute pentru a evidenţia şi încuraja valorile ce rezultă din societatea noastră, cu mult mai mult fast decât a fost făcut până acum, atingând toate domeniile în care tinerii brăileni se evidenţiază. Este de datoria autorităţilor locale să descopere, să îndrume şi să integreze aceşti tineri în societatea noastră pentru a exista progres. Consider că susţinerea financiară este necesară pentru a obţine performanţă, doar că aceasta trebuie investită în tineri pe parcursul procesului, nu numai la sfârşitul lui”, a spus Răzmeriţă.