Potrivit lui Necula, cu noile reglementari legale, cota de participare a asociatiilor de proprietari la cheltuielile presupuse de reabilitarea termica a scazut la 20%, fata de varianta initiala, de 33%. In plus, initial, era obligatia asociatiilor de proprietari sa realizeze proiectul, pe cand acum, este obligatia consiliilor locale, ceea ce inseamna degrevarea asociatiilor de o cheltuiala, aceleasi consilii avand obligatia si de inventariere a condominiilor ce trebuie reabilitate termic. Iar facilitatile nu se opresc aici: "Noua formula se adreseaza in mod clar blocurilor de locuinte si prevede faptul ca documentatiile de autorizare, certificatele de urbanism si autorizatiile de construire sunt scutite de taxe, actul legislativ le atribuie ca si costuri generale, deci partea de proiectare si cea de autorizare revine consiliilor locale. In plus, practic, acele cote de 0,7% si 0,1%, costurile presupuse de executia lucrarilor pe care in mod obisnuit constructorii le platesc catre Inspectoratul in Constructii, si de 0,5%, catre Casa Sociala a Constructorilor, nu se vor mai plati".
Viceprimarul a enumerat si o parte din avantajele reabilitarii termice a blocurilor: "Reducerea costurilor cu energia termica, indiferent ca vorbim de sistem centralizat sau de centrale de apartament, dar si reducerea nivelului de praf si zgomot care afecteaza apartamentele si creeaza disconfort cetateanului".
Edilul a mai spus ca municipalitatea incepe deja sa realizeze proiectele pentru reabilitarea diferitelor tipuri de blocuri existente in Braila, pentru ca fondurile pentru finantarea reabilitarii termice, la nivel national, sunt limitate, iar alocarea banilor se face pe principiul "primul venit, primul servit": "Demaram din momentul asta proiectele pentru toate tipurile de blocuri. Nu vom face 800 de proiecte, pentru toate blocurile din Braila, ci doar circa 100 de proiecte, cate tipuri de blocuri sunt. In momentul in care vine asociatia de proprietari cu solicitarea si documentatia, noi trebuie sa avem proiectul pregatit, pentru ca bugetul, din punct de vedere al finantarii guvernamentale, are o cota fixa pentru plata acestor reabilitari. Daca nu suntem pregatiti cu documentatia si pierdem timpul, pe formula "primul venit, primul servit", s-ar putea sa nu mai existe bani pentru finantare".
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.