Mergi la conţinutul principal

Reabilitarea podului de tramvaie de la Brăiliţa s-a poticnit în interminabile contestaţii

Municipalitatea brăileană este pur şi simplu disperată de dificultatea cu care se derulează achiziţiile publice pe proiectele europene, din cauza firmelor care nu fac altceva decât să depună contestaţii peste contestaţii. Acest comportament, consideră primarul Aurel Simionescu, ascunde de fapt un şantaj practicat de aceste societăţi în ideea de a forţa mâna câştigătorilor să le subcontracteze lucrări. Se ajunge astfel ca o procedură de achiziţie să dureze chiar doi ani şi de multe ori se pune în pericol însăşi derularea proiectului, din cauza timpului prea scurt rămas execuţiei efective a lucrărilor, după încheierea capitolului contestaţii. Cel mai elocvent exemplu în acest sens îl constituie licitaţia pentru desemnarea firmei care se va ocupa de construirea podului pentru tramvaie spre cartierul Brăiliţa. Aici licitaţia a fost lansată încă din primăvară şi ar fi trebuit ca acum să fie aproape terminate lucrările. Din păcate, nici acum nu s-a depăşit faza contestării rezultatului procedurii.
"Suntem la a nu ştiu câta contestaţie. Fiecare caută să găsească motivaţie pentru a lua el lucrarea. Sunt trei firme care se tot bat, am fost la Curtea de Apel, ne-am întors la evaluare, probabil că iar o să se conteste unii pe alţii. Lucrurile acestea durează 20 zile, cu 20 zile proceduri şi tot aşa. Şi nu e normal aşa, pentru că acest contract a fost lansat odată cu procedura de atribuire la contractul de reabilitare a macazului de tramvaie de la intersecţia Calea Galaţi şi Bulevardul Dorobanţilor. Acesta din urmă mai are o săptămână şi este gata, iar contractul cu podul nu a trecut nici acum de contestaţii. Am cerut şi ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, la întâlnire la Constanţa, să facă o listă neagră a celor care tot timpul contestă, nu câştigă sau, mai mult, atunci când chiar li se dă dreptate, după aceea nu participă la licitaţie. Ca autoritate locală nu pot să fac aşa ceva, dar la nivel naţional se poate. Şi la licitaţii să se consulte această listă. Discutând la modul general, nu strict despre contractul cu podul pentru tramvaie de la Brăiliţa, sunt contestatari de meserie, care forţează mâna celui desemnat câştigător în ideea de a prinde o parte din subcontractare", a declarat Simionescu.
Potrivit deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, participanţi la procedura de atribuire a contractului cu podul pentru tramvaie sunt "Teloxim Con" şi "Construcţii Feroviare" SA Galaţi, al treilea ofertant fiind o firmă de construcţii din Brăila. CNSC a dispus reluarea procedurii de la faza verificării documentelor de calificare.
Trebuie făcută precizarea că "Teloxim Con" este firma omului de afaceri Theo Berna, omul de afaceri care deţine şi "Tehnologica Radion". De altfel, "Teloxim Con" este adjudecatarul contractului de modernizare a macazului la linia de tramvai din intersecţia Calea Galaţi cu Bulevardul Dorobanţilor.
Reamintim că procedura de atribuire a acestui contract cu o valoare estimată de aproape 1,6 milioane de lei fără TVA a fost lansată de municipalitate în martie anul curent, cu termen final de depunere a ofertelor 4 aprilie. Necesitatea efectuării lucrărilor s-a impus după ce la decopertarea podului pentru tramvaie de la Brăiliţa constructorul a constatat că structura de rezistenţă a podului era serios afectată. Pentru aceasta a fost lansată selecţia de oferte în SEAP, separat de proiectul iniţial care a vizat reabilitarea şi modernizarea Căii Galaţi, de la Bulevardul Dorobanţilor, inclusiv a celor două poduri (rutier şi cel de tramvaie) până la strada Mircea Mălăeru. Motivul: lucrările suplimentare necesare la structura de rezistenţă a podului de tramvaie nu erau eligibile la finanţare în proiectul iniţial.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro