Mergi la conţinutul principal

Reabilitarea podului de la Gropeni, peste canalul de irigații, este gata

* investiția în valoare de 11 milioane de lei aparține Consiliului Județean Brăila și face parte din proiectul de modernizare a rutei Gropeni - Unirea - Silistraru * a mai rămas de finalizat betonarea canalului, dar ANIF dă asigurări că în luna martie pe acest canal va începe livrarea de apă pentru irigații

 

 

 

Investiția în reabilitarea podului peste canalul de irigații de la Gropeni, în valoare totală de 11 milioane lei, este a Consiliului Județean Brăila, fiind menită să faciliteze realizarea unui deziderat mai vechi. Și anume îmbunătățirea codițiilor de trafic rutier pe legătura dintre DN 2B și DJ 221, ruta Gropeni - Unirea - Silistraru. Însă, în afara stratului de asfalt pe o lungime de 17 kilometri, era neapărat nevoie să fie executat și un pod trainic, din beton, peste canalul magistral CA1 al ANIF. Din păcate, seceta cumplită din anul 2022 a dejucat planurile constructorului: după ce a solicitat oprirea alimentării cu apă și golirea canalului, a apărut cererea insistentă din partea fermierilor agricoli pentru continuarea aprovizionării cu apă de irigat a culturilor. Ceea ce s-a rezolvat printr-o bună colaborare dintre beneficiar, constructor și sucursala brăileană a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) – fiind nevoie de realizarea unui batardou (motivat și de condițiile foarte grele de lucru din cauza pânzei de apă ridicate), și apoi a unei rute ocolitoare a organizării de șantier. Astfel, fermierii au avut apă pentru irigat, iar lucrările la pod au continuat. Despre toate acestea, cotidianul nostru a scris în detaliu în toamna anului trecut. Revenind pe subiect, putem spune că, în ceea ce privește stadiul la zi al lucrărilor la pod, situația este una bună. Și, după cum ne-a declarat Ionel Epureanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Brăila, “urmează turnarea stratului de asfalt de pe pod, când temperatura o va permite, iar între timp se va lucra la montarea parapeților și a altor dotări auxiliare. Mai rămâne ca, atunci când canalul (pământul) va fi uscat, să se treacă la betonarea acestuia pe o distanță de câte 15 metri în aval și amonte de pod. Oricum, declanșarea irigațiilor începând cu luna aprilie nu va fi afectată”. Rămâne, totuși, ca și vremea să fie una favorabilă constructorilor. Solicitând și punctul de vedere al lui Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila, acesta a precizat că “cel târziu pe 15 martie, canalul trebuie să fie plin cu apă, ținând cont că (la un debit normal al Dunării), umplerea durează peste o săptămână. Deoarece apa din fluviu este pompată prin stația plutitoare de la Gropeni, pe 12 km, până la o stație intermediară, iar în continuare pe lungimea de 46 km a canalului, care trebuie să asigure apa de irigat pentru 40.000 de hectare. Ceea ce credem că se va și întâmpla, având în vedere buna colaborare, de până acum, dintre ANIF, beneficiar și constructor”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro