Consilierii locali au aprobat ieri, în cadrul unei şedinţe ordinare a CLM Brăila, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru realizarea proiectului "Reabilitare şi modernizare Parc Monument".
Aşa cum vă prezentam şi în alte articole, reabilitarea Parcului Monument va comporta realizarea următoarelor lucrări: amenajare peisageră (amenajarea spaţiilor verzi prin toaletarea şi înlocuirea
plantelor acolo unde este cazul); reamenajarea sistemului de irigat cu apa brută din Dunăre; modernizarea reţelei de apă şi a celei de canalizare; reabilitare bazin (fântâna arteziană); reabilitare gard prefabricat din beton; refacerea aleii carosabile şi a celei pietonale; punerea la punct a unor locuri de relaxare şi de joacă, precum şi montarea de mobilier stradal în lungul aleilor.
În ceea ce priveşte costurile reabilitării obiectivelor sus-menţionate, după cum se arată în documentaţia proiectului de hotărâre, există două variante de costuri. Prima variantă are o valoare de 1.782.470 euro, echivalentul în lei a 7.350.000 lei. A doua variantă, cu o valoare mai mare - 2.045.600 euro, adică 8.435.000 lei -, "urmăreşte aceleaşi puncte ca şi Varianta I", însă cu unele modificări. Care sunt acestea? A) "Amenajarea aleilor secundare cu borduri şi piatră spartă". B) "Sistemul de irigare dotat cu aspersoare moderne, telescopice, care pe timpul nefuncţionării sunt ascunse (eliminând posibilităţile deteriorării intenţionate sau accidentale)".
Precizăm că, în urma expertizei tehnice efectuate şi stipulate în documentaţia proiectului, soluţia optimă găsită o reprezintă prima variantă, deoarece, înainte de toate, "are costuri de realizare mai scăzute".
Considerat a fi principala zonă de agrement a oraşului, Parcul Monument nu a mai suportat intervenţii majore în ultimii douăzeci de ani. Mai exact, singurele lucrări efectuate au fost doar cele de întreţinere a aleilor centrale, de eliminare a vegetaţiei uscate şi de înlocuire a acesteia prin plantare de arbori şi arbuşti. În prezent, o parte din aleile pietonale proiectate iniţial au dispărut, fiind înghiţite de vegetaţie, iar bazinele din spatele Muzeului de Ştiinţele Naturii nu mai sunt funcţionale. Numele parcului, "Monument", este legat de un monument realizat de arhitectul francez Villaye, în 1833, care înfăţişa o spadă cu două tăişuri, montată pe un soclu străjuit de doi lei. La ora actuală, monumentul nu mai există, acesta fiind distrus în 1916.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.