Municipalitatea a scos, pentru a doua oară în acest an, la bătaie contractul de consolidare şi reabilitare a fântânii arteziene din Piaţa Traian, înscrisă în registrul monumentelor istorice, valoarea achiziţiei fiind estimată la circa 1 milion de lei, fără TVA. Este vorba despre un contract în cadrul căruia va fi reconstituită "expresivitatea arhitecturală şi spaţială a componentelor acesteia" prin consolidarea şi restaurarea elementului sculptural din metal al fântânii; reconstituirea rebordului de piatră şi a cuvei bazinului, inclusiv hidrofobizarea sa; refacerea infrastructurii cuvei bazinului; sistematizarea verticală; realizarea unui sistem de iluminare menit să pună în valoare fântâna; revizuirea şi modernizarea instalaţiei de aducţiune şi evacuare a apei. Ca şi la precedenta tentativă (ianuarie a.c.) de atribuire a contractului, când nu s-a prezentat nici un ofertant, valoarea estimată fără TVA rămâne neschimbată - 997.655,56 lei, din care 0,76 milioane lei pentru restaurarea componentelor artistice, fiind cunoscut faptul că, de mai mulţi ani, piciorul fântânii este spart.
Firmelor interesate de acest contract li se solicită constituirea unei garanţii de participare în cuantum de 9.976,6 lei, reprezentând 1% din valoarea estimată a contractului. De asemenea, firmele participante trebuie să prezinte cifra de afaceri pe ultimii 3 ani, în domeniul de activitate aferent contractului, iar în ce priveşte experienţa similară, trebuie să prezinte lista de lucrări similare cu obiectul contractului executate în ultimii 5 ani, însoţită de certificări de bună execuţie.
Contractul va fi atribuit după procedura "cerere de ofertă", cu unic criteriu de selecţie - "preţul cel mai scăzut". Data limită de depunere a ofertelor expiră marţi, 5 mai, ora 10.00, urmând ca două ore mai târziu, ofertele să fie deschise. Pentru finanţarea acestui contract de lucrări, consilierii municipali au aprobat încă din vara anului 2013 alocarea de la bugetul local a sumelor necesare.
Fântâna din Piaţa Traian este, aşa cum am spus, un monument istoric al oraşului nostru, datând din anul 1890. De altfel, în România mai există o fântână similară cu cea de la Brăila, în oraşul Sinaia, chiar în parcul central al localităţii, în faţa hotelului "Caraiman."