Mergi la conţinutul principal

Reabilitarea Castelului de Apă. Aparatură pentru Observatorul astronomic

• 1 milion lei este suma pe care Primăria este dispusă să o aloce pentru achiziționarea de aparatură video și cinematografică pentru amenajarea celor șapte încăperi ale viitorului observator astronomic: un foaier și șase săli cinema a câte șapte locuri fiecare, din zona rezervată pentru Cinema 7D, care va fi amplasat la subsol

 

Lucrările par să avanseze tot mai mult la proiectul de reabilitare al Castelului de Apă din Grădina Publică, monumentul istoric ce va fi transformat în Observator Astronomic. În acest sens, recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Primăria Brăila a lansat o licitație cu titlul ”Furnizare dotări săli cinema 7D”, adică achiziționarea de aparatură video și cinematografică pentru viitorul observator astronomic, licitația având o valoare totală estimată la 937.752 lei.

”În cadrul proiectului «Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică Brăila», pe lângă reabilitarea clădirii Castelului de Apă identificat ca monument istoric, se urmărește refuncționalizarea tuturor încăperilor aferente obiectivului de patrimoniu. Prin urmare, autoritatea contractantă achiziționează dotările necesare pentru amenajarea celor 7 încăperi (un foaier și 6 săli cinema a câte 7 locuri fiecare) din zona rezervată pentru Cinema 7D - subsol, cu un tip inovativ de divertisment ce va concentra cele mai noi tehnologii și tehnici de redare a realității virtuale prin multitudinea de efecte speciale: imagine tridimensională îmbunătățită, mișcări ale scaunelor, jeturi de apă și aer, efecte sonore tactile și speciale în concordanță cu imaginea proiectată, se precizează în anunțul postat în SEAP.

Criteriul de atribuire a contractului este prețul cel mai scazut, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 24 octombrie, ora 15.00.

Reamintim că lucrările la reabilitarea Castelul de Apă din Grădina Mare, clădire istorică ce datează din anul 1912, realizată din beton armat, unică în sud-estul României, au început în septembrie 2021 și ar urma să fie finalizate în iunie 2023. Proiectul are o valoare de 21,3 milioane de lei, din fonduri europene, și cuprinde lucrări de consolidare, reabilitare, modernizare și dotare cu echipamente specifice pentru viitorul său rol, acela de observator astronomic destinat turiștilor.

Așa cum explica primarul Marian Dragomir în vara acestui an, proiectul prevede realizarea unui foaier și a șase săli de cinematograf 7D la subsol. De asemenea, tot la subsol va exista o cameră a oglinzilor. La parter, vor fi cinci spații expoziționale și o replică a unui costum spațial realizat în cadrul misiunii Apollo 11, precum și un panou digital de informare. Clădirea ar trebui să aibă, tot la parter, spații tehnice, iar la etajul I un spațiu expozițional cu tematică legată de planetele sistemului solar. La etajul II, va fi un alt spațiu expozițional în care va fi prezentată galaxia, imagini ale Căii Lactee, nebuloase, roiuri de stele etc., iar la etajul III ar trebui să fie un spațiu expozițional 3D. La etajul IV, un spațiu expozițional va prezenta anotimpurile, cu un inel panoramic, iar la etajul V se va amenaja o sală de proiecții ce va avea legătură directă cu observatorul astronomic și cu două terase aferente telescoapelor. La etajul VI al Castelului de Apă ar trebui să funcționeze un punct de observare echipat cu două telescoape mobile. Imaginile captate de acestea vor putea fi vizionate pe ecrane LED cu diagonală mare. Tot aici, va fi și celebra platformă rotativă destinată observării panoramice a orașului. Nu în ultimul rând, pe casa scării castelului vor fi prezentate imagini (picturi UV) care au legătură cu sistemul solar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro