• consilierii judeţeni au aprobat, recent, o actualizare a documentaţiei tehnico-economice pentru reabilitarea şi refuncţionalizarea Palatului Administrativ • este vorba despre o investiţie pe fonduri europene, în valoare totală de aproape 19 milioane lei (peste 4 milioane euro) • oportunitatea proiectului a fost dur criticată de consilierul judeţean PND, Cătălin Iordache, care i-a atras atenţia preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, că pur şi simplu îi îndeplineşte dorinţa fostului şef al CJ şi al PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu
Se pregăteşte “schimbarea la faţă” a Palatului Administrativ în care funcţionează Consiliul Judeţean, Primăria şi Prefectura Judeţului Brăila. Consilierii judeţeni au aprobat, recent, un proiect de hotărâre privind actualizarea documentaţiei tehnico-economice, faza DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii) şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii “Reabilitare şi refuncţionalizarea clădirii Palatului Administrativ, Piaţa Independenţei nr. 1 Brăila”. Iniţial, acestea au fost aprobate în luna septembrie 2017, însă de atunci, proiectul a mai suferit câteva modificări. Asta ca urmare a sfaturilor venite din partea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR), pentru a se obţine finanţarea dorită prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, prioritatea de investiţii 3.1. - Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea B-Clădiri Publice.
Ultimele modificări sugerate şi acceptate de proiectantul SC Avensa Consulting SRL, scot câteva elemente din proiectul iniţial, care nu ar fi fost eligibile, rămânând ca acestea să se realizeze prin fonduri din bugetul propriu al judeţului. Cert este că, după cum aflăm din raportul proiectului, valoarea totală a investiţiei este de aproape 19 milioane lei cu TVA (peste 4 milioane euro), din care construcţia plus montajul înseamnă 14.455.320 lei cu TVA (peste 3 milioane euro).
Ce modificări se pregătesc pentru clădirea Palatului Administrativ
Potrivit vicepreşedintelui CJ Brăila, Ionel Epureanu, pentru partea care ţine de eficienţa energetică a clădirii (deci segmentul eligibil), proiectul prevede: termoizolarea pereţilor exteriori, schimbarea tâmplăriei exterioare cu una din aluminiu, refacerea termoizolaţiei şi a hidroizolaţiei la nivel de terase, realizarea unor intervenţii pe partea de distribuţie a agentului termic, dotarea tuturor birourilor cu ventiloconvectoare alimentate cu agent termic de încălzire iarna şi agent termic de răcire pe timp de vară, de asemenea, recuperatoare de căldură. Tot acesta ne-a informat că se vor înlocui cele trei lifturi existente ale clădirii, circuitele de distribuţie agent termic vor fi schimbate cu ţevi de oţel cu izolaţie de tip elastomer. Se va monta o instalaţie pentru energie regenerabilă, panouri solare foto-voltaice pe terasa clădirii. De asemenea, fiecare corp de clădire va avea un circuit separat de alimentare cu agent termic, pentru echilibrarea instalaţiei. Iar pentru producerea agentului termic de răcire se va monta un chiller (răcitor) în interiorul clădirii, lângă centrala termică deja existentă.
Ei bine, Epureanu a explicat că sunt necesare şi câteva măsuri conexe, care contribuie la implementarea proiectului. Acestea, deşi au rezultat în urma expertizelor tehnice, ale instalaţiei, structurii şi ale auditului energetic, potrivit ADR ar fi considerate neeligibile şi se vor realiza prin fonduri proprii. Vicepreşedintele a precizat că se vor reface finisajele interioare - tencuieli şi zugrăveli, pardoseala, se vor înlocui uşile interioare, montarea unor uşi rezistente la foc la casele de scară şi holuri, înlocuirea completă a instalaţiei electrice, realizarea unei instalaţii de detectare a incendiilor, de stingere a acestora, instalaţie voce-date, a unei televiziuni cu circuit închis, sistem de protecţie la şoc electric şi a unei instalaţii paratrăsnet.
Întrebat ce înseamnă o “televiziune cu circuit închis”, acesta a precizat că va fi o reţea de camere, conectate la un dispecerat, însă nu a putut preciza deocamdată unde vor avea terminalul.
“Durata proiectului este de 36 luni de la data semnării contractului de finanţare. Între durata contractului de finanţare şi cea de execuţie a lucrărilor sunt aspecte diferite. Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 luni”, a declarat acesta.
Epureanu a mai adăugat că se vor realiza achiziţii pentru proiectare, pentru lucrările propriu-zise, pentru asistenţă tehnică din partea dirigintelui de şantier, servicii de verificare a documentaţiilor şi pentru partea de promovare a proiectului.
Vicepreşedintele a precizat că după aceste ultime clarificări, contractul de finanţare ar trebui să se semneze cât de curând, însă va mai dura până la punerea în aplicare a proiectului, deoarece trebuie îndeplinită etapa licitaţiilor publice.
Sursa citată a mai adăugat că în momentul în care vor începe lucrările, cele trei instituţii din Palatul Administrativ vor fi evacuate etapizat (pe etaje), astfel că anumite compartimente din cadrul aparatelor vor funcţiona temporar în alte clădiri.
Cât despre cheltuielile neeligibile, Epureanu a afirmat că există bani în bugetul judeţului, însă CJ Brăila va trebui să previzioneze o sumă pentru acest proiect, abia după derularea licitaţiei pentru execuţia lucrărilor.
Critici în şedinţa CJ Brăila pentru oportunitatea investiţiei
Reabilitarea Palatului Administrativ a fost criticată de consilierul judeţean PND Cătălin Iordache, care a dorit să îi atragă atenţia preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, asupra faptului că prin acest proiect nu face altceva decât să îi îndeplinească dorinţa fostului şef al PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.
“Domnule preşedinte Francisk, cu deosebit respect vreau să vă spun că i-aţi îndeplinit visul lui Stancu. De când voia el să văruiască această clădire! V-aţi gândit să o faceţi dumneavoastră, nu?! E tot ce trebuia făcut! Mizeria din jurul ei nu o vedeţi? Nu! Gropi, gunoaie, alea nu?! Spitale, cartiere, înjunghieri pe stradă, alea nu le vedeţi! În loc să daţi bani la Poliţie, văruim o clădire. Oamenii ăia merg cu nişte maşini, le cad uşile în mers, dar facem Palatul Adminsitrativ frumos, nu? Cum v-a trecut asta prin cap?”, a declarat Iordache.
Preşedintele CJ Brăila a explicat că a dorit să realizeze acest proiect deoarece este vorba despre atragerea de fonduri europene, mai ales că în cadrul Palatului Administrativ funcţionează trei instituţii importante în Brăila.
În cele din urmă proiectul a fost aprobat doar cu voturile consilierilor judeţeni PSD şi ale aliaţilor lor, deoarece Cătălin Iordache a votat “împotrivă”, iar liberalii şi cei doi consilieri PMP nu au fost prezenţi în sală la acest punct. Aceştia părăsiseră sala de şedinţe în semn de protest pentru faptul că nu le fuseseră acceptate amendamentele la alte proiecte.