• Primăria Municipiului a finalizat la timp, ba chiar înainte de termen, lucrările de la fosta Bancă “Brăila”, de pe Calea Regală • clădirea este a doua finalizată de la începutul acestui an, în Centrul Istoric al Brăilei, după cea de pe Strada 1 Decembrie 1918, nr. 8 • zilele acestea, au fost demarate lucrările la imobilul de pe Strada Mihai Eminescu, 46, investiţie de 680.000 de lei
Lucrările la clădirea fostei Bănci “Brăila”, amplasată în inima oraşului, pe Strada Mihai Eminescu, nr. 72, au fost finalizate, iar imobilul vechi de mai bine de un secol a căpătat o nouă înfăţişare. Investiţia de 385.000 de lei a municipalităţii a avut ca termen de finalizare data de 30 mai 2020. Concomitent, au început lucrările la un alt obiectiv de investiţii al Primăriei Municipiului Brăila: clădirea veche de un secol şi jumătate, de pe Strada Mihai Eminescu 46, colţ cu Petru Maior, care va fi reabilitată pentru suma de 680.000 de lei. Anul acesta, primăria va reabilita nu mai puţin de şapte imobile amplasate în Centrul Istoric al municipiului, inclusiv pe fosta Cale Regală, valoarea totală a lucrărilor fiind de 2,3 milioane lei.
Lucrările la clădirea fostei Bănci “Brăila” - una dintre clădirile emblematice ale urbei dunărene - au început în plină pandemie şi au fost finalizate înainte de termen. Ridicată la început de secol XX, pe Regala, clădirea este situată pe Strada Mihai Eminescu 72 colţ cu strada Unirii (vizavi de Winmarkt), iar lucrările au fost incluse în “Programul obiectivelor de investiţii pe anul 2020” al Primăriei Municipiului Brăila. Potrivit viceprimarului Doiniţa Ciocan, anul acesta vor fi reabilitate şapte imobile situate în Centrul Vechi (adoptarea bugetului a fost în luna februarie a.c.), valoarea totală a lucrărilor depăşind suma de 23 de miliarde de lei vechi.
Arhitectul şef al Brăilei, Corina Anghelescu, afirma, zilele trecute, că unul dintre criteriile avute în vedere la alegerea imobilelor care vor fi reabilitate a fost acela al amplasării lor. “Ele trebuie să fie în Centrul Istoric, pe o arteră principală şi în proprietatea municipalităţii, pentru ca lucrările să poată fi demarate cât mai repede”, preciza arhitectul şef.
La fosta Bancă “Brăila” au fost efectuate următoarele lucrări: reparaţii parţiale învelitoare: înlocuit jgheaburi şi burlane; reabilitare faţadă principală şi faţadă curte interioară; tencuieli calcan; înlocuit tâmplărie la faţada exterioară, la faţada principală şi la faţada din curtea interioară; reparaţii instalaţii sanitare imobil; vopsit tâmplărie şi feronerie imobil.
Imobilul de pe Strada Mihai Eminescu, nr. 72, are o suprafaţă construită de 428 mp şi suprafaţă desfăşurată de 856 mp (corp C2), fiind construit în anul 1910. La fel ca majoritatea clădirilor aflate în pieţe şi pe arterele principale ale urbei - Piaţa Traian, Strada Mihai Eminescu /1 Decembrie 1918, Strada Braşoveni, Strada Cojocari - imobilul respectă tipul caracteristic zonelor comerciale, în ceea ce priveşte distribuţia funcţiunii spaţiilor: subsolul folosit pentru pivniţe, depozite; parterul pentru prăvălie; etajul pentru locuinţă. Un laitmotiv al arterelor principale din Centrul Vechi îl formează accentele verticale din arhitectura clădirilor amplasate la intersecţii, având colţurile tăiate şi supraînălţate de cupole, cum este cazul fostei Bănci “Brăila”.
Mai trebuie amintit faptul că, în anul 1921, în afară de Banca “Brăila”, în oraşul de la Dunăre mai funcţionau alte 12 bănci de renume.