• fost han, hotel, liceu radio-tv și, mai nou, sediu al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Brăila, imobilul monument istoric de pe B-dul Cuza 134 ar putea fi gata în două luni, ne-a declarat viceprimarul Alexandru Jantea • lucrările la fațadă au început în luna decembrie 2023, însă au fost stopate de mai multe ori, motivul invocat fiind ”vremea neprietenoasă” • cert este că, după o pauză de câteva luni, lucrările au demarat în forță exact în săptămâna în care a fost în toi Târgul de Mărțișoare, spre nemulțumirea comercianților care s-au plâns de zgomot și praf • după ce a trecut târgul, s-a așternut din nou liniștea pe șantier, lucrările mutându-se în interiorul clădirii
Vechea clădire situată la intersecția Bulevardului Alexandru Ioan Cuza cu Strada Mihai Eminescu (fostă Uliță cu Prăvălii), aflată pe Lista monumentelor istorice - mai întâi han, apoi Hotel Petersburg - actual sediul al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor, va fi parțial reabilitată de municipalitate. Din păcate, însă, din pricina vremii nefavorabile, muncitorii care urmau să execute lucrările au fost nevoiți să se axeze pe lucrările efectuate la interior, până se mai îndreaptă vremea. Același lucru s-a întâmplat la începutul lunii decembrie când, din cauza rafalelor de vânt de 100 km/h și a vremii nefavorabile, muncitorii au fost nevoiți să dea jos schela și să stopeze lucrările, ca să nu se întâmple vreun accident. La fel de adevărat este faptul că, în urmă cu două săptămâni, când s-a deschis Târgul de pe Regală, iar artizanii își expuseseră mărțișoarele și florile pe tarabe, se lucra din greu la reabilitarea fațadei dinspre Mihai Eminescu, spre nemulțumirea comercianților care se plângeau de zgomotul produs și de praful provenit de la șantierul aflat la câțiva zeci de metri distanță.
Potrivit viceprimarului Alexandru Jantea, lucrările la clădirea monument istoric de pe B-dul Cuza, cu toate că nu implică intervenții la structura de rezistență, sunt neapărat necesare, pentru că apa provenită din ploi amenința să se infiltreze în interior. Totodată, au fost semnalate infiltrații și în subsolul imobilului, iar tencuiala de pe peteții exterior se umflase, gata să cadă.
Potrivit viceprimarului Jantea, în ceea ce privește clădirea monument istoric de pe B-dul Alexandru Ioan Cuza nr. 134, este vorba de lucrări care nu cad sub incidența Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții. Concret, după cum ne-a informat arhitectul șef al Primăriei Brăila, Corina Anghelescu, se vor realiza următoarele tipuri de intervenții: refacerea finisajelor existente la nivelul soclului, culoare bej nisipiu, desfacerea unor porțiuni din tencuielile deteriorate și refacerea acestora cu tencuieli lise/drişcuite (după caz) cu mortar de var – nisip cu zugrăveli de apă în culori pastelate, tradiţionale, culoare dej deschis, reparații partiale și înlocuiri ale sistemului de preluare a apelor pluviale – jgheaburi și burlane, refacerea cornișă și brâu decorativ cu tencuieli lise/drişcuite (după caz) cu mortar de var - nisip cu zugrăveli de apă în culori pastelate, tradiţionale, culoare bej nisipiu. Înlocuirea porții de acces existente cu poartă din fier forjat, repararea tâmplăriei existente și inlocuirea geamurilor sparte, desfacerea grilajelor metalice de la geamuri, desfacerea porticului din policarbonat din curtea interioară, realizarea de reparații la nivelul treptelor de acces și inlocuire balustrade în curtea interioară.
Istoricul impresionant al clădirii
Fost han în secolul al XIX-lea, transformat ulterior în hotel (Hotel Petersburg), imobilul de pe B-dul Cuza 134 se afla în competiție cu fostul Hotel Boulevard (amplasat pe locul actualului Complex Winmarkt - Magazin Dunărea), demolat de autoritățile comuniste. Clădirea mai păstrează încă intrarea boltită în vechiul han, dinspre B-dul Cuza, specifică acelei perioade (astfel de intrări se mai află în clădirea de lângă Arena de Box, unde sunt chiriași DSP, și la Hanul lui Malcoci, de pe Calea Galați). În urmă cu un secol, la parterul Hotelului Petersburg (actuala clădire a Evidenței Populației), se aflau magazinele de coloniale „Mendel Herșcovici”, de sticlărie fină și porțelanuri - brașovenie „Ioan N. Popeea & C. A. Roșculeț”, drogheria „Simatu Macata” (a cărui fiică, Eugenia, profesoară de fizică-chimie, scrisese romanul „Domnița Ruxandra”), de coloniale/delicatese „Vitaniotis”, precum și vestita Berărie Bulevard.
Vechea clădire, care cuprindea nu mai puțin de 11 apartamente, a fost naționalizată de comuniști, prin Decretul nr. 92/1950, proprietar comanditar fiind grecul Xenofon Eraclide. Ulterior, fostul Hotel Petersburg a devenit sediu al Liceului (școlii postliceale) Radio-TV. Astăzi, clădirea-monument istoric de pe B-dul Cuza 134 aparține Primăriei Municipiului Brăila.