"Mâncam bine şi ieftim, beam bine şi ieftin şi dormeam bine, la căldură, împreună, şi ne iubeam", scria Ernest Hemingway în "A Moveable Feast", un volum de memorii despre perioada în care scriitorul american locuia la Paris în anii 1920, informează bbc.co.uk.
Potrivit Sandrei Spanier, editor-şef al Hemingway Letters Project, reţeta preferată de burger a celebrului scriitor - publicată, marţi, în format digital de John F. Kennedy Presidential Library - dezvăluie totodată o serie de informaţii insolite despre romancier şi cea de-a patra soţie a lui, Mary.
Nu este nicio surpriză că Hemingway dorea ca burgerul să fie "roz şi suculent la mijloc", condimentat cu sos de soia şi cu o jumătate de linguriţă de pudră Mei Yen. "Unul dintre restaurantele preferate ale lui Hemingway se afla în cartierul chinezesc din Havana. Îi plăcea mâncarea chinezească", spune Sandra Spanier.
Alte ingrediente pe care romancierul american le dorea incluse în burger sunt condimentele indiene, caperele, vinul şi pătrunjelul.
Pasiunea lui Hemingway pentru mâncare şi băutură era adeseori reflectată în scrierile sale. Paragrafe întregi descriau felul în care aluatul de clătite se umfla şi făcea bule în timp ce se prăjea într-o tigaie, dar şi gustul siropului de caise, într-una dintre cărţile sale de început, "Big Two-Hearted River". Volumul "A Moveable Feast", publicat după moartea sa, descrie plăcerea cu care romancierul mânca stridii şi bea vin alb.
La rândul ei, cea de-a patra soţie a scriitorului, Mary, scria la un moment dat că mânca hamburgeri cu soţul ei în timpul partidelor de vânătoare din Idaho şi Wyoming, unde mergeau în fiecare toamnă. Mary a publicat această reţetă de hamburgeri în revista Womans Day Encyclopedia of Cookery, în timp ce Hemingway era încă în viaţă. Versiunea publicată pe site-ul John F. Kennedy Presidential Library, adnotată cu menţiunea "Wild West", a apărut pentru prima dată într-o ediţie ulterioară a acelei reviste culinare.
După ce Ernest Hemingway a murit în 1961, relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba s-au deteriorat, iar Mary a avut nevoie de sprijin diplomatic pentru a se întoarce în Cuba, pentru a recupera documentele şi bunurile ce au aparţinut soţului ei. Preşedintele John F. Kennedy şi Fidel Castro au intervenit pentru a face acest lucru posibil, iar această reţetă culinară se afla printre documentele recuperate de Mary Hemingway.