Adevărata capitală gastronomică a Italiei este Bologna, căreia în cultura populară i se mai spune „la grassa", pentru felurile sale de mâncare tradiţionale. Este şi capitala unei regiuni foarte interesante pentru gastronomi, Emilia-Romagna, în care se află oraşe celebre pentru produsele lor de primă calitate, ca Parma - cu Prosciutto di Parma şi Parmigiano-Reggiano - sau Modena, sinonim cu oţetul de calitate, relatează agerpres.
Mortadella di Bologna şi sosul Bolognese, folosit cel mai des pentru paste, sunt celebre. Problema este că abundă pe planetă copii proaste ale acestui salam, iar în privinţa sosului, toată lumea consideră „Bolognese" orice sos din carne tocată şi roşii. Or, este vorba despre mult mai mult.
Se prepară cu grijă şi răbdare
Marele gatronom italian din secolul al XIX-lea Pellegrino Artusi oferă o reţetă în cartea sa „La Scienzia in cucina e lArte di mangiar bene". Pentru patru persoane, Artusi propune 350 grame de paste.
Pe de o parte, se taie în cubuleţe 150 grame de carne macră de viţel. Se toacă mărunt 50 grame de pancetta cu un sfert de ceapă, jumătate de morcov şi două tulpini de ţelină albă. Toate acestea şi carnea se pun la foc cu 40 de grame de unt până ce se rumenesc, timp de circa un sfert de oră. Artusi recomandă să se adauge atunci puţină făină şi jumătate de polonic de supă, sare şi piper, un vârf de nucşoară, după gust. Totul se fierbe, într-o cratiţă acoperită şi la foc foarte mic, timp de circa o oră şi trei sferturi. În timpul fierberii, dacă este nevoie, se mai adaugă puţină supă.
Pe de altă parte, pastele se fierb şi se scurg fără a le lăsa complet uscate, adică, să se pună în vas una sau două linguri din apa în care au fiert. Se răzuiesc peste paste 50 sau 60 grame de parmezan, se toarnă deasupra sosul... şi se servesc.