Mergi la conţinutul principal

Reţeaua Sgîrcitu. Scapă cine poate

Din lotul brăilean arestat la domiciliu în dosarul "Ahmeya", doar medicul oncolog Cosmin Boldeanu şi Ionica Iolanda Serghiev - contabila SC Ahmeya Pharm SRL - au contestat măsura luată împotriva lor de judecătorii de drepturi şi libertăţi ai Tribunalului Bucureşti. Ceilalţi - Liliana Sgîrcitu, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile şi prietena Lilianei, Gela Gavrilă, administrator al unei farmacii din municipiu, nu.

Contestaţiile au fost analizate miercuri, de către Curtea de Apel Bucureşti, după ce motivarea judecătorilor de a trimite grupul infracţional în arest a fost redactată. Dacă dr. Boldeanu a fost mai norocos, iar în cazul său arestul la domiciliu a fost înlocuit cu controlul judiciar, nu de acelaşi tratament a avut parte şi contabila Serghiev, din partea instanţei. Judecătorii au respins contestaţia formulată de aceasta, ba, mai mult, au pus-o la plata cheltuielilor judiciare.
"Dispune înlocuirea măsurii arestului la domiciliu a inculpatului B. C. cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile", ne-a transmis Curtea de Apel Bucureşti. Până în luna decembrie, medicul oncolog este obligat să se prezinte la instanţă ori de câte ori este chemat, să anunţe imediat dacă îşi schimbă adresa de domiciliu şi să nu părăsească ţara "decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar în faţa căruia se află cauza". Dacă dr. Boldeanu încalcă vreuna din obligaţiile de mai sus, acesta riscă să ajungă din nou în arest la domiciliu sau chiar în arest preventiv.
Şi contabila "Ahmeya", Ionica Iolanda Serghiev, a contestat măsura arestului la domiciliu, însă judecătorii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti au apreciat ca fiind nefondată cererea ei. Mai mult, instanţa a pus-o la plată, brăileanca trebuind să scoată din buzunar suma de 330 de lei, pentru a achita cheltuielile judiciare, din care 130 de lei reprezentă onorariul avocatului din oficiu. Decizia este definitivă. De altfel, Serghiev este singura arestată din lotul brăilean, care nu şi-a desemnat un avocat să o apere şi s-a lăsat la mâna avocatului din oficiu.

Lotul brăilean din reţeaua Sgîrcitu "nu reprezintă pericol public"

Aşa a motivat judecătorul de drepturi şi libertăţi care se ocupă de dosarul "Ahmeya" decizia din şedinţa din 22 septembrie 2015 de a-i trimite în arest la domiciliu pe inculpaţii brăileni Liliana Sgîrcitu, medicul oncolog Cosmin Boldeanu, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, contabila Ionica Iolanda Serghiev şi administratorul altei farmacii din Brăila, Gela Gavrilă. Lotul brăilean "Ahmeya", dar şi societăţile comerciale implicate în decontarea ilegală de reţete fictive sunt atent monitorizate.
Deşi instanţa a recunoscut că faptele de care sunt acuzaţi membrii reţelei Sgîrcitu de către procurorii DIICOT sunt reale, "judecătorul de drepturi şi libertăţi consideră că nu este îndeplinită condiţia necesităţii de a priva de libertate pe inculpaţi în scopul de a preîntâmpina o stare de pericol pentru ordinea publică. Mai întâi, o asemenea stare de pericol nu există. Nu există riscul ca inculpaţii să îşi reia activitatea infracţională din moment ce situaţia acestora este cunoscută, activitatea lor şi a societăţilor comerciale este monitorizată", se arată în răspunsul Tribunalului Bucureşti la solicitarea redactorilor "Obiectiv - Vocea Brăilei".
De asemenea, instanţa a apreciat faptul că în cazul inculpaţilor brăileni, măsura arestului la domiciliu are, practic, aceleaşi efecte ca arestul preventiv: aceştia nu se pot deplasa până la locul de muncă. Aşa se exclude posibilitatea "de a reitera conduita criminală", de a ascunde ori distruge probe sau de a îngreuna în vreun fel continuarea strângerii de dovezi în procesul penal.
În balanţa justiţiei, au atârnat greu şi faptul că brăilenii nu sunt persoane violente şi nu au mai avut antecedente penale, ci, dimpotrivă, sunt persoane cu o anumită pregătire, cu locuri de muncă şi bine integraţi în familie şi societate. În cazul medicilor de familie Paul Creţu - consilierul local municipal suspendat - şi Sorica Vasile, a contat şi faptul că "sunt persoane cu o anumită vârstă, aspect ce trebuie luat şi el în considerare", se mai arată în motivare.
"Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că în situaţia de faţă, luarea măsurii arestului preventiv nu este necesară, măsura preventivă a arestului la domiciliu fiind suficientă", se mai consemnează în document.
Astfel, propunerea procurorilor DIICOT de a-i trimite în arest preventiv pe inculpaţii brăileni în dosarul "Ahmeya" a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti.
Arestaţii la domiciliu nu au voie să ia legătura între ei, nici cu martorii şi sunt obligaţi să se prezinte în instanţă ori de câte ori sunt chemaţi.

Eliberau reţete fictive şi le decontau ilegal, cu ajutorul unor foşti angajaţi ai CJAS Brăila

Liliana Sgîrcitu a reuşit să constituie, în perioada 2011 - 2013, la Brăila, un grup infracţional format din medici specialişti, medici de familie, angajaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Cu ajutorul acestora, erau eliberate scrisori medicale şi reţete fictive, apoi decontate ilegal din bugetul de Sănătate, prin intermediul lanţului de farmacii "Ahmeya", deţinut de soţia cămătarului Titi Sgîrcitu. După un control al Curţii de Conturi Brăila, medicii din reţea s-au speriat şi s-au oprit din eliberarea de documente fictive. Văzând acestea, liderul grupării infracţionale şi-a dezvoltat "afacerea" pe teritoriul judeţului Constanţa. După acelaşi model, în perioada 2013 - 2015, au fost eliberate şi decontate ilegal sute de reţete fictive. Prejudiciul total în dosarul "Ahmeya" a fost estimat de către procurorii DIICOT la suma de 9 milioane de lei.
Potrivit referatului anchetatorilor, una din persoanele audiate în ziua percheziţiilor, a declarat faptul că implicată ar fi şi fosta directoare a CJAS Brăila, Luciana Boboc, care i-ar fi dat lecţii Lilianei Sgîrcitu despre cum să fraudezi bugetul de stat.
Săptămâna trecută, Luciana Boboc a fost adusă de către anchetatori la audieri la Bucureşti, potrivit unor surse.
După ce activitatea infraţională a reţelei Sgîrcitu a fost scoasă la iveală de către procurorii DIICOT, Paul Creţu, care era şi consilier local municipal, a fost suspendat din funcţie de către prefectul Nicu Lucian Olteanu, reprezentantul Guvernului în teritoriul brăilean.
Pe de altă parte, lotul constănţean a fost trimis de către judecătorii Tribunalului Bucureşti după gratii timp de 30 de zile.

Titi Sgîrcitu vrea separarea de soţia sa, Liliana Sgîrcitu

După ce interlopul Titi Sgîrcitu a ieşit din închisoare, fiind eliberat condiţionat din Penitenciarul Focşani, acesta s-a prezentat la Judecătoria Brăila unde a cerut divorţul de soţia sa, arestata la domiciliu Liliana Sgîrcitu. Totul pare a fi tras la indigo, după divorţurile milionarilor care au probleme cu justiţia, pentru ca averea să nu ajungă toată sub sechestrul ofiţerilor antifraudă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro