Mergi la conţinutul principal

Reţeaua Sgîrcitu. Reţete false pe numele unor copii cu handicap psihic

Dorinţa acerbă a membrilor reţelei Sgîrcitu de a se îmbogăţi "peste noapte" nu a avut limite. Un caz şocant a fost scos la iveală de procurorii DIICOT, în urma percheziţiilor efectuate la începutul acestei săptămâni. Un medic psihiatru constănţean, membru al grupării infracţionale, a emis peste 1.000 de prescripţii pe numele unor copii cu handicap psihic, aflaţi în plasament. Astfel, pe spatele acestor minori cu care soarta a fost cruntă, aveau loc decontări ilegale de medicamente scumpe, totul pentru ca buzunarele "colaboratorilor" să fie doldora de bani. Liliana Sgîrcitu, capul reţelei din dosarul "Ahmeya", a înfiinţat societăţi pentru a spăla banii proveniţi de la Casele de Asigurări de Sănătate Brăila şi Constanţa, potrivit rechizitoriului.
Medicul psihiatru Mihaela Irina Mătărîngă a fost atrasă în anul 2013 în reţea de către Mirela Boboc, coordonatoarea grupării infracţionale care se ocupa de dezvoltarea acesteia pe zona Constanţa. Dând de gustul banilor, a prescris în perioada 21.07.2013 - 25.02.2015 un număr de 1.024 de reţete, în cuantum de 503.187 lei. Toate prescripţiile au fost decontate prin SC Ahmeya Pharm SRL, pe numele a 78 de pacienţi şi a două CNP-uri inexistente(!). De precizat că mai toate reţetele erau pe numele unor copii cu handicap psihic.

Cum s-a ajuns aici?

Răspunsul ni-l oferă tot procurorii DIICOT. Dr. Mătărîngă avea contract cu două centre în care sunt internaţi minori instituţionalizaţi, ambele cu sediul în Constanţa. Ca o medie, pentru fiecare copil, doctoriţa în cauză a eliberat în jur de 15 prescripţii. În ceea ce priveşte reţetele eliberate pe cele două CNP-uri inexistente, acestea se voiau a fi tot pentru minori, întrucât anul naşterii din codurile numerice personale erau "08" şi, respectiv "07". Pentru primul CNP, dr. Măgărîngă a prescris 22 de acte medicale, în valoare de 7.414 lei, iar pentru celălalt un număr de 17 documente, în valoare de 11.320 lei.
Faptul că acei bieţi copii care au ajutat la îmbogăţirea reţelei Sgîrcitu doar prin existenţa lor îl dovedesc şi actele ridicate de anchetatori de la cele două centre de plasament. Nu mai puţin de 180 de reţete medicale eliberate de medicul fără inimă au fost găsite la sediile celor două instituţii.
Interesant este şi faptul că, luni, una dintre locaţiile vizate de percheziţiile DIICOT a fost chiar Spitalul de Psihiatrie Pantelimon Brăila. Mai exact, organele de anchetă au descins în cabinetul medical al dr. Ana Ananie şi au ridicat mai multe cutii cu medicamente antipsihotice. Şi pentru că tot suntem în zona "capturii procurorilor", de la Penitenciarul Focşani, acolo unde este închis interlopul Titi Sgîrcitu, iniţiatorul acestei afaceri cu decontări ilegale, au fost ridicate toate dosarele cu informaţii despre interlopul brăilean.

Cum era scăpată "Ahmeya" de amenzi

Un alt aspect important al acestei afaceri cu decontări de reţete fictive, în condiţiile în care chiar achiziţionarea de către Farmacia "Ahmeya" a medicamentelor prescrise era nereală, este faptul că niciun control efectuat la societate nu a scos la lumină această practică. De ce? Pentru că Mirela Boboc, "şefa" grupării infracţionale de la Constanţa, a avut grijă şi de acest lucru. În anul 2014, o prosperă "colaborare" a început între Boboc şi Coseti Niculescu, şef serviciu în cadrul CAS Constanţa. "Prin intermediul inculpatei Boboc Mirela, Niculescu Coseti a început o «colaborare» infracţională cu SC Ahmeya Pharm SRL, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, furnizând informaţii confidenţiale, de care lua cunoştinţă în cadrul atribuţiilor de serviciu, cu privire la data şi tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societăţii anterior menţionate. Probele administrate în cauză au relevat şi intervenţii ale inculpatei în favoarea SC Ahmeya Pharm SRL, pe lângă factori de decizie din cadrul CAS Constanţa, pentru a evita orice răspundere contravenţională a societăţii", se arată în rechizitoriu. Şi uite aşa, toate neregulile găsite la Farmaciile "Ahmeya" erau muşamalizate.
În schimbul tuturor acestor favoruri, inculpata Coseti Niculescu s-a mulţumit cu suma de 800 de lei, primită în data de 19.11.2014, dovadă fiind interceptările telefonice pe care le au procurorii. Mai mult, se pare că funcţionara de la CAS Constanţa îşi făcuse un obicei de a striga "Control!!!" în pragul cabinetelor medicilor ori farmaciilor, unde urma să aibă loc verificări. "De remarcat că activitatea infracţională a inculpatei nu se rezumă la colaborarea cu SC Ahmeya Pharm SRL, probele administrate în cauză reliefând un veritabil obicei al inculpatei de a informa medicii sau farmaciile despre controalele efectuate de CAS Constanţa, de a-şi trafica influenţa pe lângă colegi pentru a evita sancţionarea medicilor sau societăţilor «agreate», precum şi de a-şi folosi abuziv funcţia, în scopul de a obţine prescripţii medicale pe care să le introducă la decontare prin intermediul farmaciei pe care o coordonează (cazul inculpatei Bănăţeanu Maria, asistenta şefă la Secţia de Nefrologie a Spitalului Judeţean Constanţa, care este ameninţată voalat de către Niculescu Coseti, pentru a-i fi furnizate prescripţii medicale)", se mai menţionează în rechizitoriu.

Măsura arestului, contestată la Bucureşti

Reţinuţii din dosarul "Ahmeya" au contestat măsura arestului. "Există formulată o contestaţie în dosar. Va pleca spre Curtea de Apel când va fi gata încheierea", ne-a comunicat judecătorul Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti.

Consilierul local Paul Creţu ar trebui suspendat din funcţie

Medicul de familie şi consilierul local municipal din partea PNL, dr. Paul Creţu, face parte din "lotul arestaţilor la domiciliu" în dosarul "Ahmeya". Vestea că doctorul era implicat în cercul infracţional al Lilianei Sgîrcitu a ajuns imediat şi la urechile colegilor săi din clasa politică. De exemplu, primarul Aurel Simionescu ne-a declarat că în situaţia în care se află consilierul acum, acesta ar trebui suspendat din funcţie. "Evident că nu m-am aşteptat ca domnul Creţu să fie implicat în aşa ceva, nici nu m-am gândit. Nu îmi dau seama, până la urmă se pare că ne fură peisajul... Nu ştiu dacă dumnealui îşi dorea o carieră politică, dar cu certitudine va trebui să discutăm. Dumnealui este acum într-o situaţie în care ar trebui suspendat din funcţia de consilier, o să discut şi cu domnul prefect (n.r. - Nicu Olteanu). Mai departe nu ştiu ce să vă spun. Depinde de turnura evenimentelor", a declarat sursa citată pentru "Obiectiv". Simionescu a sugerat chiar, ironia sorţii, cum că dr. Paul Creţu ar suferi de o formă de cancer, însă prescria reţete fictive pentru "VFend", un medicament antifungic scump, folosit chiar de bolnavii de cancer. "Domnul Creţu, nu ştiu să spun exact, dar cred că de mai bine de un an de zile nu a venit la şedinţele CLM, fiind bolnav, a fost internat la Bucureşti, pentru că se spune că are tot o formă de cancer. Din cauza asta dumnealui nu a venit. Cred că acum, cea mai recentă şedinţă a fost ultima la care a venit, după o foarte lungă perioadă de absenţă", a adăugat edilul municipiului.
Şi consilierul municipal Dan Păun a recunoscut că implicarea fostului său coleg din PUER în dosarul "Ahmeya" afectează imaginea CLM Brăila. "Ceea ce s-a întâmplat acolo este o chestiune pe care nu pot să o comentez pentru că Poliţia face cercetări. Acolo s-a format un grup infracţional începând din 2011. (...) Dacă se oprea în 2012, probabil că suma era mult mai mică şi nu ajungeam ca acest grup să se dezvolte atât de bine. Dar avem probabil o abordare a procurorilor, care lasă lucrurile să evolueze ani de zile, astfel încât atunci când au un dosar să fie foarte mare. Lucrul este contraproductiv", a comentat Păun.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro