Mergi la conţinutul principal

Reţeaua Sgîrcitu. Încă 60 de persoane audiate în dosarul „Ahmeya”


Polițiștii și procurorii constănțeni au audiat noi persoane în afacerea „Ahmeya", prin care un grup infracțional format din medici oncologi, medici de familie, asistenți, farmaciști și patroni de farmacii au prejudiciat statul cu suma de 9 milioane de lei eliberând și decontând rețete false. Surse neoficiale au declarat pentru presa din Constanța că au fost aduse la audieri nu mai puțin de 60 de persoane.
Reamintim că liderul grupării infracționale era chiar Liliana Sgîrcitu, soția interlopului brăilean Titi Sgîrcitu și administratorul lanțului de farmacii „Ahmeya". Afacerile ilegale cu decontări fictive a prins rădăcini în Brăila, însă s-a extins rapid și în județul Constanța. Luna trecută, procurorii DIICOT au destructurat rețeaua „Sgîrcitu", iar medici brăileni renumiți au ajuns în arest la domiciliu, în timp ce „colaboratorii" de la Constanța se află în spatele gratiilor, în arest preventiv pentru 30 de zile.

Pe scurt, despre o afacere prosperă

Liliana Sgîrcitu, administratorul lanţului de farmacii "Ahmeya" şi capul reţelei Sgîrcitu, care a prejudiciat bugetul statului cu 9 milioane de lei, a dat dovadă că are "fler" de femeie de afaceri. Astfel, în perioada 2011 - 2013, cu ajutorul medicului oncolog Cosmin Boldeanu - care emitea scrisori medicale -, al medicilor de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile - care eliberau prescripţii -, dar şi al unor foşti angajaţi ai Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Brăila a decontat prin farmaciile Ahmeya sute de reţete fictive. Potrivit declaraţiei uneia dintre apropiatele Lilianei Sgîrcitu, chiar fosta directoare a CAS Brăila, Luciana Boboc, i-ar fi dat soţiei interlopului "lecţii de antreprenoriat" pentru fraudarea bugetului statului. În urma unui control al Curţii de Conturi, din 2013, medicii specialişti şi de familie s-au "potolit", însă în 2014, în grupul infracţional a "aderat" dr. Claudia Pleşea, medic oncolog, desigur, angajată a Spitalului Judeţean Brăila, potrivit procurorilor. Văzându-se fără "colaboratori" pe plan local, soţia interlopului Sgîrcitu şi-a dezvoltat grupul infracţional în judeţul Constanţa. Mirela Boboc, prietenă de încredere a Lilianei, a avut un rol important în această afacere, pentru că ea a fost cea care a atras în afacerea reţetelor fictive mai mulţi medici. Astfel, din 2013 şi până în 2015, decontările ilegale s-au făcut fără probleme.

Ramura Constanţa

Un caz şocant a fost scos la iveală de procurorii DIICOT, în urma percheziţiilor efectuate la începutul acestei săptămâni. Un medic psihiatru constănţean, membru al grupării infracţionale, a emis peste 1.000 de prescripţii pe numele unor copii cu handicap psihic, aflaţi în plasament. Astfel, pe spatele acestor minori cu care soarta a fost cruntă, aveau loc decontări ilegale de medicamente scumpe, totul pentru ca buzunarele "colaboratorilor" să fie doldora de bani. Liliana Sgîrcitu, capul reţelei din dosarul "Ahmeya", a înfiinţat societăţi pentru a spăla banii proveniţi de la Casele de Asigurări de Sănătate Brăila şi Constanţa, potrivit rechizitoriului.

Medicul psihiatru Mihaela Irina Mătărîngă a fost atrasă în anul 2013 în reţea de către Mirela Boboc, coordonatoarea grupării infracţionale care se ocupa de dezvoltarea acesteia pe zona Constanţa. Dând de gustul banilor, a prescris în perioada 21.07.2013 - 25.02.2015 un număr de 1.024 de reţete, în cuantum de 503.187 lei. Toate prescripţiile au fost decontate prin SC Ahmeya Pharm SRL, pe numele a 78 de pacienţi şi a două CNP-uri inexistente(!). De precizat că mai toate reţetele erau pe numele unor copii cu handicap psihic. (Vom reveni)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro