Reţeaua lui “Sorinel Moartea” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Droguri în “buricul târgului”

Reţeaua lui “Sorinel Moartea”

• procurorii DIICOT au trimis în judecată 13 brăileni implicaţi în traficul cu stupefiante şi traficul de minori • patru dintre cei implicaţi în comerţul cu etnobotanice sunt minori, alţi patru au fost arestaţi preventiv încă din luna februarie • ei înşişi consumatori de droguri, traficanţii împărţeau stupefiante pe principalele artere ale urbei: Plevnei, Independenţei, Plantelor, Şcolilor, Pietăţii şi Roşiori • de asemenea, în Bariera Călăraşilor • “comerţul” cu etnobotanice era condus de Cojocaru, zis “Gulă”, şi de “Sorinel Moartea” • George-Adrian Bălan, zis “Grasu”, a fost anchetat şi pentru trafic de minori • procurorii au pus sechestru pe telefoanele traficanţilor şi au cerut instanţei confiscarea banilor câştigaţi din vânzarea de stupefiante

 

Grup infracţional organizat desfiinţat de către procurorii DIICOT, după mai multe luni de filaje şi după audierea a peste 40 de martori. 13 brăileni, dintre care patru minori, au fost anchetaţi şi trimişi în judecată pentru constituirea unui grup infracţional specializat în traficul de stupefiante. George-Adrian Bălan, zis “Grasu”, Gheorghiţă-Radian Cojocaru, zis “Gulă”, Valeriu Alin Gruia, Sorin Matei, zis “Sorinel Moartea”, Cătălin I., zis “Pârnaie” (minor la data comiterii faptei, acum major), Alexandru B., (minor), Cristian D. (minor), Marius M. (minor), Larisa Matei, Nicolae Mihai zis “Nicu Ţiganu”, Alexandru Ionuţ Neagu zis “Găină”, Adrian Panait şi Marius Florinel Stan au fost anchetaţi şi trimişi în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse psihoactive (etnobotanice), respectiv trafic de droguri de risc şi trafic de minori. Pentru alţi doi brăileni implicaţi în “afacere”, Georgian Mădălin Ignat şi Dan Marius Şchiaua, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor. De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei pentru nouă persoane, dintre care patru A.N. (autori necunoscuţi) pentru că nu există probe suficiente împotriva lor.

“Depozitul” de stupefiante era pe strada Plevnei.

 

Afacerea lui “Sorinel Moartea”. Etnobotanice la colţ de stradă

Anchetatorii spun că, iniţial, a fost vorba de un singur grup infracţional care, ulterior, s-a rupt în două din pricina neînţelegerilor.

Potrivit procurorilor DIICOT, primul grup infracţional organizat specializat în comerţul cu droguri sintetice (etnobotanice) a fost cel coordonat de Gheorghiţă Radian Cojocaru (“Gulă”), Sorin Matei (“Sorinel Moartea”) şi Valeriu Alin Gruia. Traficanţii de etnobotanice au fost sprijiniţi din plin de soţia lui Sorin Matei, Larisa.

“Cojocaru avea rolul de sursă de aprovizionare pentru Matei Sorin dar şi pentru alţi cumpărători - Nicolae Mihai, Neagu Alexandru Ionuţ, Panait Adrian şi Bălan George Adrian. Matei îndeplinea rolul de cumpărător intermediar, depozitar şi distribuitor al substanţelor achiziţionate de la Cojocaru. Redistribuirea era realizată atât personal, cât şi prin intermediul unui subordonat al său, Gruia Valeriu Alin, pe care îl caza în locuinţa utilizată de el şi de soţia sa. Gruia se afla sub controlul lui Matei Sorin, prelua de la acesta telefonul la care erau contactaţi de clienţi, vindea doze de substanţe psihoactive, prelua şi preda acestuia banii rezultaţi din vânzări, transporta către clienţi diferite cantităţi de substanţe a căror vânzare fusese perfectată de către Matei Sorin”, precizează procurorul de caz.

Soţia liderului, Larisa Matei, ajuta şi ea cum putea: depozita în casă stupefiantele şi-i preda doze lui Gruia, cu acordul lui “Sorinel Moartea”.

În decembrie 2016, a intervenit un conflict între traficanţii de etnobotanice, ba s-a lăsat şi cu violenţe, iar grupul infracţional s-a destrămat la fel de repede cum s-a constituit. Valeriu Alin Gruia a rupt legătura cu Sorin Matei şi a trecut sub autoritatea lui Gheorghiţă Radian Cojocaru, zis “Gulă”, mutându-se, totodată, în locuinţa noului boss. Ambele grupări au continuat să vândă droguri la colţ de stradă, împărţindu-şi zonele în care distribuiau asemenea substanţe.

Astfel, “Sorinel Moartea” distribuia stupefiante în zona străzilor Plevna, Indepedenţei, Plantelor şi Şcolilor (până la Şcoala 8). Zona sa cuprindea, de asemenea, strada Pietăţii din cartierul Hipodron, Aleea Trandafirilor şi strada Roşiori. Rivalul său, Cojocaru, împărţea droguri cu precădere în Bariera Călăraşilor.

După ce a fost lăsat baltă de Gruia, Sorin Matei a pus bazele unui nou grup infracţional organizat, având drept scop obţinerea de venituri din traficul de stupefiante. Printre primii atraşi în “afacere” a fost George Adrian Bălan, zis “Grasu”, cunoscut consumator şi distribuitor de droguri, care se mai aflase în vizorul poliţiei.

 

Minoră exploatată sexual de “Grasu”

În ianuarie 2017, Matei şi Bălan l-au ademenit în grup pe Cătălin Gabriel Ivan, zis “Pârnaie”, de 18 ani, apoi şi pe Dan Marius Şchiaua. La începutul lunii februarie, “Sorinel Moartea” a mai adus un om în grup, pe Georgian Mădălin Ignat. Şchiaua şi Ignat nu au fost găsiţi pentru a putea fi audiaţi de poliţişti, în cazul lor fiind dispusă disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor.

“Membrii grupului aveau două posturi telefonice ale căror numere erau cunoscute de către consumatori, iar aceste posturi erau utilizate numai pentru a perfecta tranzacţii cu substanţe psihoactive. În memoriile acestor telefoane erau stocate numerele de telefon ale cumpărătorilor cunoscuţi, astfel încât atunci când erau apelaţi cunoşteau dacă persoana care-i apela era una de încredere. Aceştia mai utilizau şi alte posturi telefonice pe care le schimbau destul de des, pentru a nu fi descoperiţi”, precizează procurorul de caz.

“Sorinel Moartea”, liderul noului grup, cumpăra, depozita şi distribuia drogurile, iar Bălan le distribuia clienţilor, revenindu-i o parte din profit. Aflat imedit sub ei, Cătălin Ivan zis “Pârnaie” se ocupa cu vânzarea efectivă a stupefiantelor, colecta banii şi-i dădea lui Sorin. În schimbul serviciilor prestate, Ivan primea substanţe psihoactive pentru consum propriu. Şchiaua şi Ignat, subalternii lui “Sorinel Moartea”, nu au putut fi găsiţi pentru a fi audiaţi. Ultimul vindea stupefiante în Piaţa Halelor, lângă Liceul “Panait Cerna” şi la intersecţia străzii Albinei cu B-dul Dorobanţilor.

Anchetatorii au probat faptul că, pe parcursul derulării cercetărilor, nu mai puţin de 15 tineri au cumpărat droguri şi etnobotanice de la Gheorghiţă Radian Cojocaru. Alţi 21 au cumpărat stupefiante de la Valeriu Alin Gruia, şi exemplele pot continua. În total, au fost identificaţi peste 40 de consumatori de droguri care au apelat la serviciile celor din gruparea coordonată de “Gulă” şi de “Sorinel Moartea”.

Ulterior, au aderat la grupul infracţional şi alţi indivizi certaţi cu legea.

George Adrian Bălan, zis “Grasu”, a trecut de la traficul de stupefiante la cel de minori. “Grasu” a trimis-o “la produs” pe M.B., în vârstă de 16 ani, concubina sa, după ce o fotografiase în ipostaze provocatoare şi postase anunţuri pe site-uri de “escorte”. Minora s-a deplasat, de zeci de ori, la locuinţele clienţilor, precum şi la Hotelurile “Sport” şi “Paris” din zona centrală a oraşului. O dată, a fost şi la Hotelul “LMS”.

Potrivit anchetatorilor, Bălan a recrutat-o şi pe minora S.C.D., în vârstă de 17 ani, pe care a cazat-o la diferite adrese din Brăila şi pe care a obligat-o să practice prostituţia în favoarea sa. Culmea, traficantul era ajutat chiar de către concubina sa, M.B., care-i umpluse buzunarele.

 

Percheziţii la traficanţii de stupefiante

În ziua de 21 februarie 2017, poliţiştii au dat buzna în locuinţele traficanţilor de stupefiante. De la locuinţa lui Sorin Matei, zis “Sorinel Moartea”, a fost ridicată o ţigaretă confecţionată din tutun şi rezină de cannabis, o doză de cannabis şi peste 100 de grame de fragmente vegetale ce conţineau droguri sintetice (etnobotanice), iar de la locuinţa lui Nicolae Matei, zis “Nicu Ţiganu” au fost ridicate zece doze de etnobotanice. Au mai fost descoperite stupefiante în locuinţele inculpaţilor Gheorghiţă Radian Cojocaru, zis “Gulă”, Adrian Panait şi George Adrian Bălan, zis “Grasu”.

Începând cu octombrie 2016, anchetatorii au interceptat mare parte din convorbirile telefonice purtate de traficanţii de stupefiante. Totodată, li s-au confiscat telefoanele (smartphone) în momentul în care s-au efectuat percheziţiile.

În memoria telefonului mobil ridicat de la Bălan, au fost găsite fotografii cu minora M.B., în ţinute provocator sexuale. Totodată, traficantului i-au fost interceptate convorbirile purtate cu concubina sa, pe care o îndemnase să se prostitueze.

Audiată pe parcursul urmăririi penale, minora M.B. a recunoscut că a început să practice prostituţia în vara anului trecut, de comun acord cu George Adrian Bălan, precizând că, la acea dată, concubinul ei nu avea nicio altă sursă de venit. Minora ajunsese să câştige, la Brăila, câte 2.000 de lei pe seară, iar la Galaţi câte 3.000 de lei. Banii ajungeau la Bălan, fiind cheltuiţi împreună cu acesta pentru întreţinere şi pentru cumpărarea de etnobotanice. Potrivit procurorului de caz, Bălan George Adrian este consumator de etnobotanice de aproximativ opt ani, substanţe pe care le procura de la diferite persoane din Brăila şi Galaţi.

Majoritatea celor anchetaţi în dosarul stupefiantelor de pe strada Plevnei au recunoscut implicarea în “afacere”. Unii au solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, ca să li se reducă din pedeapă.

Pe data de 22 februarie 2017, Tribunalul Brăila a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Sorin Matei, Valeriu Alin Gruia, Gheorghiţă Radian Cojocaru şi George-Adrian Bălan. Procurorul de caz a solicitat instanţei de judecată confiscarea a peste 60.000 lei câştigaţi de inculpaţi din vânzarea stupefiantelor. Pe parcursul derulării anchetei, s-a dispus punerea sub sechestru a zecilor de telefoane mobile şi cartele SIM ridicate de la membrii grupării în momentul efectuării percheziţiilor domiciliare. S-a dispus, de asemenea, confiscarea banilor câştigaţi de minora M.B. din practicarea prostituţiei (peste 20.000 lei), la îndemnul lui George-Adrian Bălan.   

La finalizarea anchetei, procurorii DIICOT au dispus clasarea cauzei faţă de alţi cinci brăileni aflaţi în vizorul poliţiei: Alexandru Gabriel Roşu, Sorin Mirel Paraschiv, Daniel Lupaşcu, zis “Momeală”, Neculai Apostol şi Valentin Emanuel Stoica, pe motiv că “nu există probe că au săvârşit infracţiuni”.

Nu în ultimul rând, procurorii au solicitat judecătorilor de la Tribunalul Brăila confiscarea şi distrugerea drogurilor ridicate de la locuinţele inculpaţilor, la percheziţia din februarie a.c. şi menţinerea mandatelor de arestare preventivă. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro