• opt membri ai grupării de traficanţi de droguri care împărţeau marfa în stradă, fie în Bariera Călăraşilor, fie pe B-dul Independenţei sau pe străzile Plevna, Plantelor, Şcolilor, Pietăţii şi Roşiori, au fost condamnaţi • iniţial, procurorii DIICOT au trimis în judecată 13 brăileni implicaţi în traficul cu stupefiante şi traficul de minori, însă Tribunalul Brăila a achitat 5 inculpaţi, majoritatea minori • ceilalţi au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între unul şi 6 ani • George Adrian Bălan, zis “Grasu”, a primit cea mai mare pedeapsă, de 6 ani şi 2 luni, urmat fiind de Sorin Matei, zis “Sorinel Moartea”, cu o pedeapsă de 4 ani şi 3 luni
Grupare infracţională destructurată de DIICOT, trimisă în spatele gratiilor. Tribunalul Brăila i-a condamnat pe 8 indivizi care făceau afaceri cu droguri, direct în stradă, la pedeapsa totală de 26 de ani închisoare. Unii au fost mai norocoşi şi au scăpat cu pedepse cu suspendare, însă liderii de grup vor petrece mai mulţi ani la puşcărie, asta dacă pedepsele aplicate de prima instanţă vor rămâne definitive. În lista inculpaţilor au fost iniţial 13 persoane, însă faţă de 5 dintre acestea s-a dispus achitarea. Cele mai mari pedepse au fost încasate de George Adrian Bălan, zis “Grasu”, şi Sorin Matei, zis “Sorinel Moartea”.
După cum se arată în sentinţa Tribunalului Brăila, pronunţată recent, magistraţii l-au condamnat pe inculpatul Bălan George Adrian la o pedeapsă principală de 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (faptă sâvârşită în perioada ianuarie - februarie 2017), plus 1 an şi 6 luni închisoare pentru efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, plus 5 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori, faptă sâvârşită în perioada 2016 - februarie 2017. S-a dispus contopirea pedepselor principale aplicate, inculpatul Bălan George Adrian urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 1 an şi 2 luni închisoare, în total urmând să execute pedeapsa principală rezultantă de 6 ani şi 2 luni închisoare, din care se deduce durata arestării preventive din perioada 22 februarie 2017 – 15 martie 2018. Inculpatul Bălan va executa pedeapsa în regim de detenţie. În prezent, inculpatul este pus sub control judiciar.
La rândul său, inculpatul Matei Sorin , zis “Sorinel Moartea”, a fost condamnat la 2 ani închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, faptă săvârşită în perioada octombrie - decembrie 2016, 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat, faptă comisă în perioada ianuarie - februarie 2017, plus 1 an şi 7 luni închisoare pentru operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive, în formă continuată, în perioada octombrie 2016 - 21 februarie 2017, la care se adaugă 1 an şi 6 luni închisoare pentru trafic de droguri de risc. Instanţa a constatat că infracţiunile pentru care Matei Sorin a fost condamnat acum sunt concurente cu infracţiunile dintr-un alt dosar, pentru care acelaşi inculpat a fost condamnat în 2017 de Tribunalul Brăila, sentinţă definitivă dată în decembrie 2018 la Curtea de Apel Galaţi, care avea o pedeapsă de 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. S-a dispus anularea suspendării în cazul acestei pedepse.
“Dispune contopirea pedepselor principale aplicate în cauză, inculpatul Matei Sorin urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 2 ani şi 3 luni închisoare, reprezentând 1/3 din celelalte pedepse aplicate, în total va executa o pedeapsă principală rezultantă de 4 ani şi 3 luni închisoare. Dispune executarea efectivă în regim de detenţie a pedepsei aplicate inculpatului Matei Sorin. Menţine măsura controlului judiciar faţă de inculpatul Matei Sorin”, au stabilit judecătorii primei instanţe.
Judecătorii l-au condamnat la închisoare cu executare şi pe inculpatul Neagu Alexandru Ionuţ, care a primit o pedeapsă principală de 1 an şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată, faptă săvârşită în perioada decembrie 2016 - februarie 2017. Neagu mai avea o condamnare din 2017, tot pentru trafic de droguri, care era cu suspendare şi a rămas cu executare. Toate pedepsele aplicate inculpatului Neagu Alexandru Ionuţ au fost contopite şi acesta urmează să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 3 luni închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 10 luni închisoare, având în final pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 1 lună închisoare, executată efectiv în regim de detenţie.
În cazul inculpatului minor Cătălin Gabriel I., instanţa a constatat că infracţiunile pentru care a fost cercetat în prezenta cauză sunt concurente cu cele din alte dosare, fiind vorba despre mai multe infracţiuni de furt calificat comise în 2015, după cum se arată în soluţia instanţei, pentru acestea fiind aplicată condamnarea finală în 2017, fiind vorba despre măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 6 luni. Acum situaţia s-a schimbat în cazul inculpatului minor. “Dispune luarea faţă de inculpatul minor I. Cătălin Gabriel măsurii educative a internării într-un centru de detenţie pe o durată de 3 ani şi 6 luni pentru comiterea următoarelor infracţiuni: furt calificat; constituirea unui grup infracţional organizat; efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată. Anulează formele de executare făcute cu privire la inculpatul minor în baza sentinţei penale din 28.03.2017 a Judecătoriei Brăila, definitivă la data de 25.04.2017 prin neapelare”, a decis instanţa.
Pedepse cu suspendare şi achitări
Alţi 4 inculpaţi din gruparea de traficanţi de droguri au primit pedepse cu suspendare. După cum se arată în soluţia Tribunalului Brăila, inculpatul Cojocaru Gheorghiţă Radian a fost condamnat la o pedeapsă principală rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare, fiind dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. El este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, faptă săvârşită în perioada octombrie - decembrie 2016, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată. Pe parcursul termenului de supraveghere, impune inculpatului să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 110 zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciul de Probaţiune Brăila.
Inculpatul Gruia Valeriu Alin a primit o o pedeapsă principală rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru fapte comise în perioada octombrie 2016 - februarie 2017. Şi el trebuie să frecventeze programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Brăila, pe o perioadă de 110 zile.
Inculpatul Mihai Nicolae a fost condamnat la o pedeapsă principală de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru fapta comisă în perioada august 2016 - ianuarie 2017, şi în cazul său fiind dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Inculpatul trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul S.C. ECO S.A. Brăila sau la Consiliul Local Municipal Brăila - Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală Brăila, tot pe o perioadă de 110 zile lucrătoare.
La rândul său, inculpata Matei Larisa, soţia lui “Sorinel Moartea”, a primit o pedeapsă de 1 an închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată, faptă din perioada octombrie - decembrie 2016.
Şi ea trebuie să efectueze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile lucrătoare.
Tribunalul Brăila a admis cererile inculpaţilor de judecare a cauzei în procedura recunoaşterii învinuirii. S-a dispus achitarea inculpaţilor: Cojocaru Gheorghiţă Radian (pentru o faptă din 20 noiembrie 2014); Alexandru B. (pentru comiterea infracţiunii de efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, la data de 8 octombrie 2016); Cristian D. (faptă din data de 11 ianuarie 2017); Marius M. acuzat de operaţiuni cu substanţe psihoactive, fapte din 30 decembrie 2015 şi 19 decembrie 2016); Panait Adrian (faptă din data de 20 februarie 2017); Stan Marius Florinel (fapta din data de 31 august 2016). În cazul acestora instanţa a stabilit că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Sechestru şi măsuri asiguratorii
Instanţa a menţinut măsura asiguratorie a sechestrului dispusă la data de 27 martie 2017, în dosarul DIICOT – Biroul Teritorial Brăila, asupra sumelor de bani ridicate de la locuinţa inculpatului Matei Sorin, fiind vorba despre suma de 10.250 lei, depusă la Trezoreria municipiului Brăila, şi suma de 1.470 euro. S-a menţinut sechestru şi asupra unor bunuri ridicate de la inculpaţi, fiind vorba despre mai multe telefoane mobile.
În plus, s-a dispus confiscarea unor cantităţi de droguri, de la inculpatul Matei Sorin (0,7 grame rezină de cannabis rămasă după efectuarea analizelor chimice de laborator; 0,7 grame rezină de cannabis depusă la camera de corpuri delicte din cadrul IGPR.; 0,31 grame fragmente vegetale depusă la camera de corpuri delicte din cadrul IPJ Brăila ; 0,38 grame fragmente vegetale depusă la camera de corpuri delicte din cadrul IPJ Brăila; 0,31 grame (proba nr. 1) şi 9,42 grame (proba nr. 2) fragmente vegetale; 14,3 grame fragmente vegetale; cantitatea de 1,1 grame fragmente vegetale. Instanţa a dispus confiscarea următoarelor sume de bani, obţinute din operaţiuni cu produse psihoactive: - de la inculpatul Matei Sorin – suma de 35.210 lei; - de la inculpatul Cojocaru Gheorghiţă Radian – suma de 1.610 lei; - de la inculpaţii Matei Sorin, Cojocaru Gheorghiţă Radian şi Gruia Valeriu Alin – suma de 1.400 lei (câte 466,67 lei de la fiecare inculpat); - de la inculpaţii Matei Sorin, Bălan George Adrian şi Gruia Valeriu Alin – suma de 850 lei (câte 283,33 lei de la fiecare inculpat); - de la inculpaţii Matei Sorin şi Gruia Valeriu Alin – suma de 11.610 lei (câte 5.805 lei de la fiecare inculpat); - de la inculpatul Bălan George Adrian – suma de 16.200 lei.
De la inculpatul Bălan George Adrian s-a dispus şi confiscarea sumei de 20.400 lei, bani obţinuţi din exploatarea prin prostituţie a minorei B.M.
Sentinţa Tribunalului Brăila nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Inculpaţii şi procurorii DIICOT au formulat deja apel, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Galaţi.
Reţea destructurată de DIICOT
După luni de filaje şi audierea a zeci de martori, procurorii DIICOT Brăila au reuşit să destructureze grupul infracţional organizat. În primăvara anului 2017, procurorii au trimis în judecată 13 brăileni implicaţi în traficul cu stupefiante şi traficul de minori. Traficanţii erau şi ei consumatori şi vindeau stupefiante prin municipiu, în Bariera Călăraşilor, pe Bulevardul Independenţei, pe străzile Plevnei, Plantelor, Şcolilor, Pietăţii şi Roşiori. “Comerţul” cu etnobotanice era condus de Cojocaru, zis “Gulă”, şi de “Sorinel Moartea”. Inculpatul George-Adrian Bălan, zis “Grasu”, a fost anchetat şi pentru trafic de minori.
În lista inculpaţilor sunt următorii: George-Adrian Bălan, zis “Grasu”, Gheorghiţă-Radian Cojocaru, zis “Gulă”, Valeriu Alin Gruia, Sorin Matei, zis “Sorinel Moartea”, Cătălin I., zis “Pârnaie” (minor la data comiterii faptei), Alexandru B., (minor), Cristian D. (minor), Marius M. (minor), Larisa Matei, Nicolae Mihai zis “Nicu Ţiganu”, Alexandru Ionuţ Neagu zis “Găină”, Adrian Panait şi Marius Florinel Stan. Toţi au fost anchetaţi şi trimişi în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse psihoactive (etnobotanice), respectiv trafic de droguri de risc şi trafic de minori.
Potrivit procurorilor DIICOT, primul grup infracţional organizat specializat în comerţul cu droguri sintetice (etnobotanice) a fost cel coordonat de Gheorghiţă Radian Cojocaru (“Gulă”), Sorin Matei (“Sorinel Moartea”) şi Valeriu Alin Gruia. Traficanţii de etnobotanice au fost sprijiniţi din plin de soţia lui Sorin Matei. Cojocaru făcea aprovizionarea pentru Matei Sorin, dar şi pentru alţi cumpărători, în timp ce Sorin Matei îndeplinea rolul de cumpărător intermediar, depozitar şi distribuitor al substanţelor achiziţionate. “Sorinel Moartea” distribuia stupefiante în zona străzilor Plevna, Indepedenţei, Plantelor şi Şcolilor. Zona sa cuprindea, de asemenea, strada Pietăţii din cartierul Hipodron, Aleea Trandafirilor şi strada Roşiori. Cojocaru împărţea droguri cu precădere în Bariera Călăraşilor.
În decembrie 2016, un conflict izbucnit între traficanţii de etnobotanice a dus la destrămarea grupului. Valeriu Alin Gruia a rupt legătura cu Sorin Matei şi a trecut sub autoritatea lui Gheorghiţă Radian Cojocaru. Sorin Matei a format un nou grup infracţional organizat, având drept scop obţinerea de venituri din traficul de stupefiante. S-a cuplat în afacere cu George Adrian Bălan, zis “Grasu”, cunoscut consumator şi distribuitor de droguri, care se mai aflase în vizorul poliţiei. “Sorinel Moartea” cumpăra, depozita şi distribuia drogurile, iar Bălan le distribuia clienţilor, revenindu-i o parte din profit. La rândul său, Cătălin I. se ocupa cu vânzarea efectivă a stupefiantelor. Se vindeau stupefiante în Piaţa Halelor, lângă Liceul “Panait Cerna” şi la intersecţia străzii Albinei cu B-dul Dorobanţilor.
Anchetatorii au probat faptul că, pe parcursul derulării cercetărilor, nu mai puţin de 15 tineri au cumpărat droguri şi etnobotanice de la Gheorghiţă Radian Cojocaru, alţi 21 cumpărând stupefiante de la Valeriu Alin Gruia.
În ziua de 21 februarie 2017, poliţiştii au dat buzna în locuinţele traficanţilor de stupefiante, fiind efectuate percheziţii de amploare şi confiscate cantităţi de droguri.