• şase tineri în frunte cu Marian Lupaşcu, zis “Momeală”, au fost condamnaţi la pedepse de până la 4 ani de închisoare, după ce au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT • ei au distribuit droguri în zona Colegiului “Murgoci”, la “Caporalul Muşat” şi Sala Polivalentă • judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pe un BMW deţinut de fratele lui Marian, Daniel Lupaşcu • potrivit procurorilor de la Crimă Organizată, traficanţii vindeau cannabis şi etnobotanice cu 10 lei doza, precum şi droguri de mare risc procurate de la dealerul Voicu, din Galaţi • unii dintre consumatori au ajuns în stare gravă la UPU
Şase indivizi implicaţi în traficul de droguri şi etnobotanice, anchetaţi şi trimişi în judecată de procurorii DIICOT Brăila (după nouă luni de filaj) au fost condamnaţi, trei dintre aceştia primind pedepse privative de libertate. Judecătorii i-au achitat, însă, pe inculpaţii acuzaţi de aderare sau consituirea unui grup infracţional organizat. Pedeapsa nu este definitivă, pentru că procurorii DIICOT şi traficanţii de etnobotanice şi de droguri au declarat apel împotriva sentinţei judecătoreşti.
Cea mai mică pedeapsă a primit-o Bogdan Ionuţ Mila, care a fost condamnat la 2.500 lei amendă penală. Alexandru Cătălin Voicu, zis “Alex”, din Galaţi, a primit 7 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere (şi confiscarea sumei de 26.000 de lei provenită din traficul de stupefiante), fiind obligat să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Au mai fost condamnaţi: Ionuţ Sîrghiuţă, zis “Serghei” (1 an de închisoare în regim de detenţie), Alexandru Ionuţ Neagu, zis “Găină” (2 ani şi 7 luni cu suspendare sub supraveghere şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii), Daniel Lupaşcu, zis “Dani” (3 ani şi 8 luni de închisoare, confiscarea sumei de 32.520 de lei provenită din trafic şi sechestru pe un autoturism BMW) şi fratele acestuia, Marian Lupaşcu, zis “Momeală” (4 ani de închisoare, confiscarea sumei de 32.500 de lei şi menţinerea sechestrului asupra sumelor de 500 euro şi 200 de lei, ridicate de poliţiştii SCCO la percheziţia din iunie 2015).
“Afacerea” fraţilor Lupaşcu
Traficanţii din dosarul “Momeală” au intrat în vizorul ofiţerilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila încă din anul 2014. Potrivit procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, “Momeală” (Marian Lupaşcu) procura drogurile şi etnobotanicele împreună cu fratele său, “Dani” (Daniel Lupaşcu) şi le distribuia tinerilor prin intermediul unui individ cunoscut iniţial doar după poreclă, “Găină”. Procurorul de caz precizează:
“O perioadă de timp, «Găină» a distribuit drogurile şi substanţele psihoactive în zona parcului «Caporalul Muşat» de pe Calea Călăraşilor. Ulterior, în urma unei acţiuni a poliţiei, acesta şi-a mutat punctul de distribuţie a drogurilor în zona Sălii Polivalente, unde putea fi găsit permanent, între orele 10:00 - 20:00. Periodic, «Găină» era aprovizionat cu droguri şi substanţe cu efecte psihoactive, iar banii rezultaţi din tranzacţii erau luaţi de către Lupaşcu Marian, care se deplasa cu autoturismul TM-13-ARF sau cu ATV-ul cu numărul de înmatriculare BR-04-RCB”.
Potrivit anchetatorilor, fraţii Lupaşcu distribuiau drogurile fie de la domiciliul lor, fie onorau comenzile primite prin telefon, deplasându-se cu autoturismul sau cu ATV-ul la consumatori. Drogurile şi etnobotanicele erau vândute cu 10 lei doza, ambalate în plicuri transparente.
“Găină” (Alexandru Ionuţ Neagu) a fost identificat prin intermediul consumatorilor de stupefiante din Brăila şi cu ajutorul tehnicilor de interceptare. La scurt timp, a fost identificat un alt traficant de stupefiante, Ionuţ Sîrghiuţă, zis “Serghei”.
Droguri lângă Colegiul “Murgoci”
Potrivit anchetatorilor, în ziua de 25 septembrie 2014, Sîrghiuţă şi “Dani” Lupaşcu au distribuit droguri şi substanţe psihoactive unor tineri în zona Colegiului “Gheorghe Munteanu-Murgoci”. Oamenii legii au descoperit că traficanţii brăileni erau aprovizionaţi de un dealer din Galaţi.
“Inculpaţii Marian şi Daniel Lupaşcu s-au aprovizionat cu cantităţi însemnate de substanţe psihoactive de la un tânăr din Galaţi, identificat ulterior ca fiind Voicu Alexandru Cătălin, un alt membru al grupului infracţional. Lupaşcu Marian deţinea cu chirie şi un imobil pe Calea Călăraşilor ..., unde se consumau droguri pe care clienţii le procurau de la inculpaţii Lupaşcu, Neagu şi Sîrghiuţă”, precizează acuzarea. Ulterior, imobilul a devenit spaţiu comercial.
Potrivit procurorilor DIICOT, fraţii Marian şi Daniel Lupaşcu procurau, depozitau, vindeau şi distribuiau etnobotanicele şi drogurile, “Găină” era subordonat lui “Momeală” şi se ocupa cu vânzarea şi transportul către consumatori, “Serghei” era subordonat lui “Dani” şi se ocupa, de asemenea, cu vânzarea şi transportul drogurilor, iar Voicu de la Galaţi era sursa de aprovizionare.
În perioada 18 septembrie 2014 - 18 mai 2015, procurorii DIICOT - BT Brăila au înregistrat şapte tranzacţii cu stupefiante efectuate de membrii grupului “Momeală”. “Substanţele vegetale” din pliculeţele vândute cu 10 lei bucata conţineau cannabis, precum şi substanţa numită AB - CH MINACA (drog de risc şi cannabinoid sintetic).
Neagu zis “Găină” a căzut în plasa anchetatorilor de cinci ori. La a patra tranzacţie, în ianuarie 2015, traficantul a vândut un pliculeţ cu PENTADRONĂ, drog de mare risc, contra sumei de 50 de lei
Consumatorii au ajuns la UPU
Pe 10 noiembrie 2014, poliţiştii au identificat în trafic autoturismul în care se aflau Daniel Lupaşcu, Ionuţ Sîrghiuţă, precum şi alţi doi tineri. Ei au găsit în autoturism o pungă din plastic în care se aflau aproape 25 de grame de “fragmente vegetale”. Drogurile fuseseră procurate de “Dani” Lupaşcu de la dealerul din Galaţi, Voicu (“Alex”).
S-a probat, de asemenea, faptul că Alexandru Ionuţ Neagu zis “Găină” şi Marian Lupaşcu zis “Momeală” au vândut stupefiante unor traficanţi de droguri din Buzău, cauza fiind instrumentată de DIICOT - Biroul Teritorial Buzău.
Pe parcursul anchetei penale, procurorii DIICOT Brăila au identificat şi audiat şapte consumatori de droguri care au recunoscut că au procurat substanţele de la cei şase indivizi puşi sub acuzaţie, în perioada 16 septembrie 2014 - 3 martie 2015. Mai mult, în urma verificărilor efectuate la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), procurorii au identificat trei consumatori care au fost internaţi după ce au cumpărat droguri şi etnobotanice de la inculpaţii din dosarul “Momeală”.
Pe 17 iunie 2015, au fost efectuate şase percheziţii la domiciliile suspecţilor. În camerele folosite de Marian Lupaşcu zis “Momeală” au fost găsite 79 de pliculeţe cu stupefiante, iar în cele folosite de Daniel, alte 46 de pliculeţe. Sîrghiuţă avea la el un pliculeţ cu droguri şi un altul în locuinţă, iar acasă la Neagu zis “Găină” au fost găsite încă 20 de pliculeţe cu stupefiante. Oamenii legii au găsit, de asemenea, în autoturismul lui Bogdan Ionuţ Mila (al şaselea inculpat din dosar) o pungă cu 185 de grame de fragmente vegetale ce conţineau cannabinoizi sintetici. Mila venise cu drogurile de la Galaţi, pentru a i le oferi lui “Momeală”. Procurorul de caz preciza deunăzi, în legătură cu efectele consumului de stupefiante:
“Au fost audiaţi o serie de martori care au arătat în ce au constat efectele consumării unor astfel de produse asupra organismului: stări de anxietate, probleme cardiace, pierderi temporare de memorie, agitaţie, stare de dependenţă psihică, stări de vomă, leşin, moleşeală, palpitaţii, senzaţie de sufocare, halucinaţii auditive şi vizuale (...)”.
Acuzaţiile puse pe seama celor şase inculpaţi din dosarul “Momeală” au fost: trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, efectuarea fără drept de operaţiuni cu substanţe psihoactive şi constituirea/aderarea la un grup infracţional organizat. Trei dintre aceştia au fost arestaţi în iunie 2015, măsura fiind ulterior înlocuită cu alte măsuri preventive.
Marian Lupaşcu, zis “Momeală” şi fratele său, “Dani”, se află în prezent în arest la domiciliu.