Stâlpi metalici uriaşi, de circa 20 metri înălţime, au "răsărit" în ultimele săptămâni în mai multe sate brăilene situate pe malul Siretului. Când le-au văzut plantate chiar lângă casele lor, localnicii s-au speriat, crezând că este vorba despre antene de telefonie mobilă. Unii spuneau că aparatura amplasată lângă casele lor i-ar putea îmbolnăvi cu radiaţii, aşa cum au văzut la televizor că s-au mai întâmplat cazuri. Nu există, însă, niciun pericol, din simplul motivă că stâlpii respectivi nu susţin antene GSM, ci sisteme performante de alarmare. Sunt sirene electronice de ultimă generaţie, cu putere audio de 2.400 Waţi, ale căror semnale acustice se aud pe o rază de peste 3 km. În total, 36 de astfel de sisteme de avertizare-alarmare vor fi amplasate în mai multe localităţi din judeţ, inclusiv în municipiu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila ne-a explicat că investiţia este implementată de Staţia Hidrologică Bistriţa-Piatra Neamţ şi că a pornit de la necesitatea alarmării populaţiei în cazul producerii unor accidente la barajele de pe râul Siret administrate de staţia respectivă. Decizia amplasării unor astfel de instalaţii de-a lungul Siretului a fost luată după inundaţiile din 2005, însă abia acum au început să apară primele sirene. Se pare, însă, că între timp s-a considerat că nu doar satele riverane Siretului au nevoie de sisteme performante de alarmare ci şi alte localităţi de pe malul Buzăului sau al Dunării. Astfel, pe lângă Corbu Vechi, Olăneasca, Gulianca, Măxineni, Voineşti, Latinu, Cotu Lung, Cotu Mihalea sau Vădeni, au fost incluse şi Sihleanu, Gurguieţi, Pitulaţi sau Oancea. În municipiul Brăila, urmează să se instaleze patru sirene. Pe listă sunt şi localităţi care nu se află lângă o apă curgătoare, dar care vor beneficia, totuşi, de sisteme de alarmare. Este cazul comunelor Movila Miresii sau Traian.
Când anume vor de deveni operaţionale cele 36 de sirene destinate judeţului Brăila nu se ştie încă. "De investiţie se ocupă exclusiv Staţia Hidrologică Bistriţa-Piatra Neamţ. Autorităţile locale sunt implicate doar prin faptul că şi-au dat acordul pentru amplasarea stâlpilor de susţinere şi că s-au obligat să asigure paza şi protecţia echipamentelor", ne-a explicat maiorul Cristian Ion, din cadrul ISU "Dunărea" Brăila. Acesta ne-a mai informat că sirenele vor putea fi acţionate în două moduri: în sistem centralizat sau de pe plan local. Alarma se va da în mod centralizat, din camera de comandă de la barajul Movileni, dacă apare o situaţie critică pe Siret. Autorităţile locale vor putea folosi, însă, sirenele şi pentru alte situaţii de urgenţă, cum ar fi incendiile de proporţii sau, în caz de război, atacurile aeriene. Difuzoarele de mare putere vor fi pornite prin intermediul unui cod de acces, ce va fi cunoscut la nivelul primăriilor.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.