Reţea de falsificatori de bani cu ochii pe Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reţea de falsificatori de bani cu ochii pe Brăila

Pe raza municipiului, s-au depistat, în repetate rânduri, în ultima vreme, bancnote de 100 lei false, dar şi euro şi dolari falsificaţi. Informaţia a fost confirmată ieri, în cadrul Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii, chiar de inspectorul şef al Poliţiei brăilene, cms. şef Cătălin Chivu. Acesta a ţinut să aducă în atenţie faptul că de soluţionarea acestor dosare se ocupă ofiţerii de la Serviciul de Crimă Organizată, care aparţine Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Galaţi. El a prezentat un material privind prevenirea, depistarea şi sancţionarea infracţiunilor de falsificare de monedă, timbre sau de alte valori.
Şeful Poliţiei brăilene a declarat că bancnote de 100 lei, 50 euro şi 100 dolari, toate contrafăcute, au ajuns la unităţi bancare şi centre de schimb valutar. Ofiţerii de la Crimă Organizată, a precizat ofiţerul Chivu, au în lucru mai multe dosare, înregistrate anul trecut şi în primele luni ale lui 2015. "În cursul anului 2014 şi până în prezent, se află în lucru 72 de dosare privind plasarea în municipiul Brăila a bancnotelor din cupiură de 100 lei, 50 euro, 100 dolari şi 20 lire sterline. Plasările sunt în totalitate efectuate la unităţile bancare şi agenţiile de schimb valutar. Deocamdată nu au fost identificate plasări stradale. Falsurile nu sunt produse pe teritoriul României", a precizat comisarul Chivu.
În cadrul şedinţei de ieri, şeful IPJ a spus că, în contextul actual, în condiţiile în care au fost reevaluate atât reglementările privind libera circulaţie a persoanei, la nivelul spaţiului comunitar, cât şi la nivel global, coroborat cu fenomenele specifice generate de criza economică pe care o parcurgem, infracţiunea de falsificare a mijloacelor de plată a rămas una dintre infracţiunile grave din sfera criminalităţii organizate. Acest gen de infracţiuni pot contribui la amplificarea dezechilibrelor economice ale unei ţări şi pot genera aşa-zisele "furtuni monetare", care afectează în mod direct atât fondurile publice, cât şi cele private. S-a constatat că grupurile de falsificatori dispun de o bază tehnică performantă şi de cunoştinţe care permit obţinerea unor falsuri de calitate, astfel că pentru a putea fi identificate zonele de interes operativ, ofiţerii specializaţi trebuie să vizeze în primul rând zonele pretabile, unde pot fi comise astfel de infracţiuni. În această categorie ar intra locurile aglomerate gen pieţe, târguri, dar şi magazine stradale, în cazul acestora folosindu-se cu precădere perioada nocturnă. În aceeaşi categorie intră şi locaţiile în care se achiziţionează sau se consumă droguri, sau unde sunt oferite servicii sexuale. Plasatorii pot proveni fie din categoria infractorilor recidivişti, fie sunt persoane care deţin cunoştinţe în domeniu şi care, motivate financiar, se implică în astfel de activităţi, cum ar fi specialişti tipografi, IT, graficieni, etc, care, de regulă, sunt chiar falsificatori. Practica a demonstrat că plasatorii pot proveni şi din rândul operatorilor de schimb valutar, lucrătorilor bancari, comerciali, "valutiştii" sau personal hotelier.
Şeful Poliţiei brăilene a adus în atenţie şi pedepsele prevăzute de Codul Penal pentru săvârşirea unor astfel de fapte, arătând că şi tentativa se pedepseşte. Potrivit art. 310 din CP, falsificarea de monedă cu valoare circulatorie se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Pentru activitatea de punere în circulaţie ori deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, pedepsa este tot închisoarea.

Falsuri plasate în benzinării

Despre acest subiect, "Obiectiv - Vocea Brăilei" a atras atenţia încă de anul trecut, când mai multe bancnote false au fost depistate în Brăila. În două cazuri, falsurile au fost plasate în două benzinării din municipiu, fiind identificate abia după ce salariaţii acestora au adus încasările la bănci. Falsificatorii au lucrat atât de bine încât bancnotele contrafăcute au fost aproape imposibil de identificat de către persoanele neavizate. Ofiţerii de la Crimă Organizată au făcut un experiment, plasând în mod controlat câteva dintre bancnotele false de 100 de lei depistate în Brăila. S-au convins astfel că acestea sunt atât de bine realizate încât doar aparatura ultraperformantă a băncilor le poate depista.
În ţară circulau de multă vreme bancnote false de 10, 50 sau 100 lei, dar zona noastră a fost ocolită până anul trecut. Am avut doar o reţea de plasatori de valută falsă, anihilată, în 2014, de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, sub coordonarea DIICOT. Falsificatorii aruncaseră pe piaţă mii de euro contrafăcuţi, înainte de a fi depistaţi. La data de 20 mai 2014, poliţiştii şi procurorii au percheziţionat şapte locuinţe din Brăila şi Galaţi, precum şi sediile mai multor societăţi comerciale.
Anchetatorii au ridicat atunci 1.600 de euro, în bancnote de 50 şi 100 de euro, toate false. Cercetările au stabilit că în perioada septembrie 2013 - mai 2014, grupul infracţional brăileano-gălăţean, format din patru bărbaţi, a tranzacţionat autoturisme second-hand cu bancnotele false aduse din Grecia. Falsificatorii au fost condamnaţi în primă instanţă, trei primind închisoare cu suspendare, iar şeful reţelei a primit 4 ani şi 10 luni închisoare, cu executare. Pedepsele nu sunt însă definitive.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro