Avind in vedere ca procurorul Simpetru a declarat la un moment dat, intrebat despre relatia cu generalul Badalan, "N-am ce face, ce vreti, sa divortez?", seful SMG considera ca acest lucru spune foarte multe despre atitudinea procurorului.
Procurorul general interimar este nimeni altul decit cumnatul lui Eugen Badalan, Marcel Simpetru fiind casatorit cu sora sefului Armatei. Ambii sint braileni si s-au nascut in aceeasi comuna: Traian.
Pina de curind, intre cei doi a existat o relatie de prietenie. Marcel Simpetru a fost, inainte sa devina procuror general adjunct al Romaniei, sef adjunct al fostului PNA. Dupa demisia lui Ilie Botos, Simpetru a devenit procuror general interimar.
Pe de alta parte, in timpul cercetarii administrative care a avut loc la MApN, o parte dintre ofiterii anchetati au depus plingere la Parchetul Militar, considerind abuziva cercetarea si nu au primit nici un raspuns dupa mai bine de o luna si acesta ar putea fi un semn ca procurorul il defavorizeaza pe seful SMG, sustine Badalan.
Deputatul PNL George Scutaru, membru in Comitetul Executiv al partidului, a declarat, saptamina trecuta, ca spera ca legatura de rudenie dintre procurorul general interimar Marcel Simpetru si seful SMG Eugen Badalan sa nu afecteze ancheta in cazul ministrului Apararii Teodor Atanasiu.
"Sper ca legatura de rudenie dintre Procurorul General interimar, Marcel Simpetru, si seful Statului Major General, Eugen Badalan, care este un oponent al lui Atanasiu, sa nu afecteze bunul mers al anchetei", a subliniat Scutaru.
Badalan: Nu accept punerea la dispozitie si voi solicita trecerea in rezerva
Generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca va merge la presedinte marti, si ii va spune acestuia ca nu accepta "punerea la dispozitie", ci ii va solicita trecerea sa in rezerva.
"Voi solicita trecerea mea in rezerva, conform legii, pentru ca nu putem lasa armata romana in stare de provizorat", a declarat Badalan.
Seful SMG a precizat ca, oficial, nu i-a fost adusa la cunostinta punerea la dispozitie, decizie care intra in vigoare prin decret semnat de presedinte.
"Nu voi accepta punerea la dispozitie si ii voi mai solicita presedintelui verificare legalitatii actelor pe baza carora s-a decis inceperea urmaririi penale", a insistat el.
Generalul Badalan a afirmat ca va merge la presedinte, marti, "daca va fi primit", in primul rind pentru a-l informa pe seful statului despre concluziile reuniunii la care a participat recent, la Varsovia, la reuniunea informala a sefilor SMG din tarile NATO.
Cu aceasta ocazie, Badalan ii va solicita presedintelui, "daca exista probe", sa il treaca in rezerva, pentru a face posibila numirea unui nou sef al Statului Major General.
Badalan a spus ca, oficial, nu i-a fost adusa la cunostinta punerea la dispozitia organelor de cercetare penala, asa cum se procedeaza in aceste cazuri si ca, de altfel a primit citatia pentru a se prezenta la DNA cu o seara inainte ca el sa plece la reuniunea NATO din Polonia, prin intermediul unui vecin de bloc.
"Ii voi solicita presedintelui Basescu, daca exista probe, pentru ca eu nu stiu de ce sint invinuit, ce s-a intimplat la DNA si care sint probele, trecerea mea in rezerva, conform legii. Nu putem lasa Armata romana intr-o forma de provizorat; daca trebuie sa plec, plec", a spus Badalan. El sustine ca, in mod normal, urmarirea penala nu putea incepe inainte ca el sa fie audiat si sa i se prezinte probele din dosar.
"Solicit respectarea legii, nu moderarea de catre presedintele Basescu a situatiei create", a precizat generalul. El a adaugat ca nu are cunostinta sa fie cercetat si intr-un alt dosar.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala impotriva sefului SMG Eugen Badalan in dosarul privind legalitatea contractului de schimb dintre Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) si Tofan Grup, respectiv cel referitor la autovehicule uzate contra anvelope.
"Procurorii din cadrul Sectiei de Combatere a Infractiunilor savirsite de militari, au dispus inceperea urmaririi penale fata de Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei si fata de alti 12 fosti si actuali ofiteri din cadrul Ministerului Apararii Nationale, pentru savirsirea unor fapte care intra in competenta Directiei Nationale Anticoruptie. Cei 13 sint cercetati de DNA intr-un dosar care vizeaza imprejurarile in care, in anul 2000, a fost incheiat un contract intre Statul major al Fortelor Terestre si firma TOFAN Grup".
Ulterior, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a anuntat: "Am cerut presedintelui, prin intermediul premierului, punerea la dispozitie. S-a facut in citeva ore. Urmeaza ca in foarte scurt timp sa nominalizam un nou sef".
Potrivit art. 89. din Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, hotarirea privind mentinerea in activitate a cadrelor militare pentru care s-a inceput urmarirea penala sau care sint trimise in judecata instantelor militare se ia dupa solutionarea cauzei de catre parchetul militar ori de catre instanta de judecata militara.
In acest interval de timp ofiterii, maistrii militari si subofiterii arestati se suspenda din functie, iar cei care sint cercetati si judecati in stare de libertate sau eliberati pe cautiune se pun la dispozitie.
Pe timpul suspendarii din functie, ofiterii, maistrii militari si subofiterii nu beneficiaza de nici un drept de la Ministerul Apararii. Cei pusi la dispozitie indeplinesc atributiile stabilite de comandantii unitatilor din care fac parte si beneficiaza de drepturile banesti corespunzatoare gradului pe care il au, la minimum.