• este vorba despre situația din primele 9 luni ale acestui an, care a fost prezentată de șeful Serviciului Rutier, cms. șef Bogdan Zotoi, în cadrul unei conferințe de presă • dintr-un total de 563 de testări făcute în trafic, 99 au ieșit pozitive la drugtest • dintre acestea, însă, 53 au fost infirmate de IML Iași, adică nu s-au regăsit substanțe psihoactive în sânge și urină, în timp ce doar 7 au fost confirmate și de analize, iar restul încă nu au primit rezultatul final • la Brăila au fost mai multe cazuri în care aparatele Drugtest au indicat teste pozitive și probele de sânge au arătat că nu era vorba despre vreun drog, un caz concludent fiind cel al șoferului Braicar • un alt caz este al unui tânăr brăilean care a rămas fără permis, după ce aparatul Drugstest l-a scos drogat, iar el a trebuit să scoată din buzunar 1.500 lei pentru a plăti probele de sânge care au demonstrat că nu consumase droguri
Cât de eficiente sunt aparatele drugtest, din dotarea polițiștilor de la Serviciul Rutier? În multe cazuri în care deși la proba de salivă a ieșit rezultat pozitiv la consumul de substanțe psihoactive, ulterior, în urma probelor de sânge și urină rezultatul s-a dovedit a fi negativ. Polițiștii insistă, totuși, că nu se poate spune că sunt rezultate false, asta pentru că aparatele sunt certificate și constată prezența unor substanțe, însă nu este vorba neapărat de droguri, ci pot fi substanțe din unele medicamente.
Potrivit situației prezentate de șeful Serviciului Rutier, cms. șef Bogdan Zotoi, în cadrul unei conferințe de presă, în primele 9 luni ale acestui an s-au făcut 563 de teste drugtest, în rândul conducătorilor auto, iar teste pozitive pe aparat au fost 99, adică un procent 17,58%. Șeful de la Rutier a precizat că în perioada menționată, din 99 testări pozitive la drugtest, au fost infirmate de IML Iași 53, adică nu s-au regăsit substanțe psihoactive în sânge și urină, în timp ce doar 7 au fost confirmate și de analize, iar restul încă nu au primit rezultatul final.
Poliția Rutieră Brăila are două aparate drugtest în dotare – unul la Serviciul Rutier, iar celălalt la Biroul Rutier.
Potrivit comisarului Zotoi, formularea „teste fals pozitive” nu este una corectă, întrucât aceste teste sunt totuși pozitive la proba de salivă, aparatul drugtest fiind un detector al substanțelor psihoactive din salivă. Se analizează saliva, care poate detecta 9 substanțe psihoactive sau derivate ale acestora. S-a precizat faptul că prezența unor substanțe psihoactive nu înseamnă prezența efectivă a unor droguri, întrucât în categoria substanțelor psihoactive este o gamă mult mai largă, pot fi și anumite medicamente.
Totuși, în urma testării pozitive a unui șofer la Drugtest, polițiștii întocmesc un dosar penal, însă imediat după testare suspecții sunt conduși la spital pentru recoltare probe de sânge și urină, iar aceasta este singura analiză care se face la Institutul de Medicină Legală Iași pentru a se confirma acel dosar penal.
Un caz cunoscut este cel al șoferului Braicar care a fost testat pozitiv la DrugTest, în timpul serviciului, în octombrie 2022, rezultatul indicând consumul de substanțe interzise, însă analizele de sânge au arătat că bărbatul nu a consumat substanțe interzise, astfel că și-a primit permisul înapoi. Procurorul a dat soluția de clasare.
Potrivit comisarul-șef Zotoi, în august a fost și o modificare legislativă care le dă posibilitatea polițiștilor de a restitui permisul de conducere atunci când IML infirmă rezultatul pozitiv de la DrugTest. Printr-o ordonanță de guvern care a intrat în vigoare la 30 august 2023, s-a modificat Codul Rutier în sensul că, în cazul unei testări pozitive infirmate de IML, permisul de conducere se restituie titularului imediat după obținerea buletinului de analiză toxicologică, fără a mai fi condiționată de soluționarea definitivă a dosarului, după cum a declarat șeful Serviciului Rutier. Testarea cu aparatul drugtest este o testare preliminară, oferă niște indicii, nu probe, după cum a spus sursa citată, iar dacă un conducător auto refuză testarea cu DrugTest-ul, i se spune că trebuie să meargă la sânge. „Dacă merge la sânge, se întocmește o lucrare generală și nu se reține permisul de conducere, decât în situația în care medicul, la momentul prelevării probelor biologice, constată, după o examinare clinică, că sunt semne evidente de consum de substanțe psihoactive. Dacă medicul constată că nu sunt semne evidente, nu se reține permisul, ci așteptăm rezultatul probelor biologice. Dacă este zero, s-a încheiat respectiva situație, dacă se constată prezența unor substanțe se întocmește dosar penal. Refuzul recoltării de probe biologice este infracțiune”, a mai spus șeful Serviciului Rutier, Bogdan Zotoi.
Într-un alt răspuns transmis de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, tot în baza unei solicitări cu privire la aparatele Drugtest, polițiștii au precizat faptul că dispozitivele pentru depistarea consumului de substanțe psihoactive oferă rezultate analitice preliminare, iar polițistul rutier care depistează un rezultat pozitiv preliminar, la una sau mai multe substanțe, nu este abilitat să decidă cu privire la relevanța acestuia, fiind obligat să procedeze conform prevederilor art. 88, alin. 3 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, potrivit căruia, “testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive se face de către poliția rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate”
De asemenea, au mai explicat polițiștii, potrivit alin. 7 din același articol, se impune recoltarea obligatorie a mostrelor biologice, de la conducătorii auto testați în trafic cu un mijloc certificat, care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive. “Doar analizele de laborator a mostrelor biologice de sânge sau urină prelevate au relevanță pentru procedurile judiciare”.
Caz concludent: șoferul Braicar testat pozitiv la Drugtest, nu era drogat
La Brăila au fost mai multe cazuri în care testarea cu aparatul Drugtest a avut rezultat pozitiv pentru anumite substanțe, dar la proba de sânge rezultatul a fost negativ. Cazul șoferului Braicar este unul intens mediatizat, mai ales că bărbatul a fost la un pas de a-și pierde locul de muncă.
Dorin Serea, conducătorul auto de 52 de ani acuzat că, în octombrie anul trecut, ar fi condus un autobuz al traseului 10, de la SC „Braicar” SA, fiind sub influența substanțelor psihoactive, a fost găsit nevinovat și absolvit de acuzații. Asta după ce analizele de laborator, efectuate de Institutul de Medicină Legală Iași, au indicat că, în probele recoltate de la suspect, nu s-au găsit urme de cannabis, opiacee, cocaină, metamfetamine, amfetamine, ecstasy, metadonă, barbiturice, benzodiazepine sau antidepresive. Omul a primit înapoi permisul suspendat și și-a reluat activitatea pe același traseu și cu același autobuz pe care se afla în momentul în care a fost oprit de polițiști, în toamna anului trecut.
Cazul a fost prezentat de presa din toată țara și mulți s-au grăbit să-l arate cu degetul pe șoferul brăilean, familist și conducător auto profesionist cu o experiență de peste 20 de ani. Dorin Serea a plătit analizele medicale de la Iași din propriul buzunar, în locul anchetatorilor, pentru ca adevărul să iasă la iveală mult mai repede.
Acesta nu este singurul caz în care aparatul Drugtest a dat rateuri la Brăila,
Un alt caz semnalat redactorilor noștri a fost cel al unui tânăr de 19 ani din Brăila. În vara acestui an, tânărul a fost oprit de oamenii legii pentru un control de rutină fiind testat atât cu aparatul etilotest cât și cu cel drugtest. La drugtest a ieșit pozitiv cu MDMA (Ecstasy) și i-a fost reținut permisul. Brăileanul în cauză nu a vrut să aștepte luni de zile pentru primirea rezultatului în urma analizelor de sânge și a achitat suma de 1.500 de lei pentru a primi răspunsul în câteva săptămâni. În urma analizelor rezultatul a ieșit negativ, demonstrându-i nevinovăția. Acesta este un alt caz care dovedește că aparatele drugtest indică rezultate incerte, iar șoferii cinstiți sunt obligați să achite 1.500 de lei pentru a-și putea dovedi nevinovăția, implicit pentru a-și menține locul de muncă. Tânărul brăilean muncește de la vârsta de 16 ani și nu a avut probleme cu legea, iar faptul că s-a trezit lăsat fără permis în mod nejustificat l-a marcat extrem de mult.