Ratele în franci, achitate la cursul de la contractarea creditului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ratele în franci, achitate la cursul de la contractarea creditului

Decizie importantă a Tribunalul Gorj: o familie care are un credit în franci elveţieni, contractat în 2008, îşi va achita ratele la cursul de schimb de la data semnării contractului, sentinţa în acest caz fiind definitivă. Procesul a fost intentat Piraeus Bank de către familia Mareş Medar, iar după luni bune de procese, instanţa a decis "îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului". Mai mult, judecătorii au dispus calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia. Plus că banca va trebui să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus.
Întregul eşafodaj legal pe care instanţa de la Gorj s-a bazat în decizia sa are legătură directă cu constatarea existenţei în contractul de credit a unor clauze abuzive, referitoare la o serie de comisioane percepute împrumutatului.
"Prin clauzele de risc valutar s-a creat un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor, evident în detrimentul consumatorului. Banca a stipulat în convenţiile încheiate cu reclamantul obligaţia acestuia de a suporta exclusiv diferenţele de schimb valutar, fără nici o distincţie şi fără a limita în vreun fel întinderea acestei obligaţii, astfel că în situaţia dublării valorii francului elveţian în raport cu moneda naţională, convenţiile de credit încheiate între părţi dobândesc un caracter aleatoriu, incompatibil cu natura contractului de împrumut", a explicat Marius Coltuc, avocat în cadrul Baroului Bucureşti.
Revenind, important de precizat că nu numai Tribunalul Gorj s-a pronunţat în favoarea reclamantului într-un proces cu aceeaşi bancă: în 16 ianuarie, Tribunalul Buzău a decis ca un bărbat să plătească ratele pentru acoperirea unui credit în franci elveţieni la cursul de schimb de la data contractării creditului, respingând însă cererea acestuia privind plata în lei. Buzoianul a acţionat în instanţă tot Piraeus Bank, pentru constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale.
Anul trecut şi Tribunalul Galaţi a decis în defavoarea băncii, de această dată, este vorba despre Volksbank. În urma hotărârii, banca va fi nevoită să accepte conversia în lei a creditului acordat în franci elveţieni la cursul de la data acordării, plus o marjă de 10%.
De precizat că, la nivel naţional, peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în CHF, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Piraeus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.
Important de punctat este că în primăvara acestui an cei de la Volksbank, după preluarea de către Banca Transilvania, au venit cu o ofertă către propriii clienţi prin care propun conversia în lei sau euro a creditelor în franci elveţieni, plus returnarea comisioanelor de risc/administrare, în paralel cu recalcularea creditului. Oferta este valabilă până la finele lunii iulie, iar anunţul vine pe fondul valului de procese pierdute în instanţă cu propriii clienţi pentru clauze abuzive.
Reamintim că francul elveţian a atins în 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei (faţă de circa 2,2 lei cursul mediu leu/CHF din 2008), ca urmare a eliminării plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro