Conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila a comunicat ca, la finele primului semestru al anului in curs, rata somajului Inregistrata la nivelul judetului Braila a fost de 5,4% cu 0,1 puncte procentuale mai mare decit media la nivel national (5,3%). Referitor la somajul Inregistrat pe sexe, rata somajului masculin a fost de 6,8%, iar rata somajului feminin a fost de 3,8%. Numarul total de someri corespunzator lunii iunie, a fost de 7.163 persoane, din care 33,8 % femei. Structura somerilor pe grupele majore corespunzatoare ocupatiilor a fost urmatoarea: 61% - muncitori necalificati, 25% - muncitori calificati, 4,5% - tehnicieni, maistri si asimilati, 4,5% - lucratori operativi in servicii, comert si asimilati, 2% - specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, 2% - functionari in administratie si 1% - agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit.
Pe categorii de studii structura somerilor se prezenta astfel: 86,7% - au un nivel de instruire primar, gimnazial si profesional, 11,3% - cu nivel de instruire liceal si postliceal si 2% cu nivel de instruire universitar.
In ceea ce priveste repartizarea somerilor pe localitati, majoritatea provin din mediul rural, din cele 40 de comune ale judetului, in timp ce doar 33,7% provin din mediul urban (municipiul Braila, orasele Faurei, Ianca si Insuratei).
Important de subliniat este ca in primul semestru al anului angajatorii au transmis in vederea medierii un numar de 4.394 locuri de munca vacante, din care 81,7% au fost ocupate prin programul de ocupare. In ceea ce priveste structura locurilor de munca pe nivele de instruire s-a observat ca majoritatea covirsitoare s-a adresat muncitorilor calificati si necalificati, si doar citeva locuri de munca au fost disponibile pentru cei cu studii medii si superioare.