Rapsod la 11 ani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Copilul-minune al muzicii populare de la Brăila

Rapsod la 11 ani

• absolvent al clasei a IV-a la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”, Robert Ivan a mai absolvit, anul acesta, cu nota 10, Canto popular și Orgă la Școala de Arte „Vespasian Lungu” și a realizat, deja, două videoclipuri • joacă șah de la vârsta de 4 ani, a urcat pe scenă la 8 ani și, de atunci, a câștigat peste 30 de Premii I și Trofee la festivaluri și concursuri de muzică popularăsolist vocal al Ansamblului „Dunărenii”, din comuna Chiscani, Robert este preferatul vedetelor de muzică populară din România, pozând alături de artiști precum Cornelia și Lupu Rednic, Furdui Iancu, Ion Paladi, Nicolae Botgros sau Elena Roizen • „Datorez reușitele mele, în primul rând, părinților, care îmi sunt mereu alături, profesorilor și, mai ales, Lui Dumnezeu”, ne-a mărturisit Robert • solistul vocal de doar 11 ani a deprins pasiunea pentru folclor din familie și își dorește să cânte pe cele mai mari scene, alături de maestrul Nicolae Botgros   

 

Cu siguranță, Brăila va renaște nu atât prin revigorarea economică a portului sau prin readucerea la viață a Bărăganului pârjolit de secetă, cât, mai ales, prin bogăția spirituală a copiilor săi, care fac cinste orașului-port de la Dunăre. 

Un astfel de copil este Robert Ivan, în vârstă de 11 ani, un puști de nota 10, mereu vesel, pasionat de muzica populară românească, un mic geniu despre care, cu siguranță, veți mai auzi în anii care vin. Pasionat, deopotrivă, de șah, muzică populară și orgă electronică și cu aptitudini care depășesc cu mult limitele unui copil obișnuit, Robert Ivan tocmai ce a absolvit clasa a IV-a la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu” Brăila, unde tatăl său, Viorel Ivan, este profesor de educație fizică și sport. A absolvit, de asemenea, cu nota 10, Secțiile Canto popular și Orgă la Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” și a fost cooptat solist vocal al Ansamblului Folcloric „Dunărenii”, din comuna Chiscani. Robert joacă șah de la vârsta de 4 ani, a câștigat nenumărate premii și trofee și a urcat pe scenă, pentru prima dată, la vârsta de 8 ani, iar mai recent a făcut spectacol la Zilele Municipiului Brăila.

Înzestrat cu un talent ieșit din comun, Robert a devenit preferatul vedetelor de muzică populară din România, pozând alături de artiști precum Cornelia și Lupu Rednic, Nicolae Furdui Iancu, Ion Paladi, Nicolae Botgros sau Elena Roizen. În doar trei ani de activitate, a obținut mai bine de 30 de Premii I și Trofee la festivaluri și concursuri de muzică populară, mai mult decât oricare alt rapsod de vârsta lui, devenind, astfel, o adevărată revelație a folclorului românesc actual. Și are doar 11 ani!

 

Și bunicii mei cântau muzică populară

„Am deprins pasiunea pentru folclor din familie, de la unchiul meu, pe care îl ascultam cântând la acordeon, atunci când eram foarte mic. Și bunicii mei cântau muzică populară, la diferite evenimente, atunci când erau tineri. Am început să studiez cântecul popular românesc încă de la vârsta de 8 ani, când am devenit elev al Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila. Tot atunci, am urcat, pentru prima dată, pe scenă. Particip la concursurile importante de folclor de la vârsta de 9 ani. Cel mai mult îmi plac concursurile cu orchestră. Printre ele, se numără Concursul Folcloric „Aneta Stan”, de la Cernavodă, unde am obținut Premiul Special al juriului, și Festivalul - Concurs Național de Folclor „Dor de cântec românesc”, de la Cumpăna, unde am fost, de asemenea, printre premianți, doi ani la rând. La aceste festivaluri, am cântat cu Orchestra „Brâulețul”, din Constanța, condusă de maestrul Cristian Obrejan, pe care îl admir. Mă bucur din suflet, de fiecare dată când am ocazia să cânt alături de dumnealui”, ne-a mărturisit Robert Ivan, rapsodul popular de doar 11 ani.

În afară de muzica populară, Robert este pasionat, deopotrivă, de șah și de orgă. Și-a descoperit pasiunea pentru șah încă de când era la grădiniță, la vârsta de 4 ani. Atunci, a urmat un opțional de șah cu actualul antrenor, Iulian Zanfir, care i-a insuflat dragostea pentru „sportul minții”. Ulterior, Iulian Zanfir a înființat Clubul ACS „Minerva” Brăila, unde Robert este legitimat și unde se antrenează cât de des poate, între două participări la festivalurile de folclor. „Merg la concursurile de șah din țară încă de la vârsta de 6 ani. Șahul este pentru mine bucurie, este o terapie, este cel mai bun mod de a mă relaxa. Îmi petrec mare parte din timpul liber jucând șah și ascultând muzică. Sunt fericit de fiecare dată când am timp să particip la un concurs de șah. Acum, aștept cu nerăbdare Turneul „Caissa”, de la Miercurea Ciuc, la care voi participa, în perioada 19-27 august a.c.”, ne-a spus Robert.

 

A realizat două videoclipuri

Micul geniu al muzicii populare a intrat, de ceva vreme, în atenția autorităților locale, precum și a instituțiilor de cultură brăilene. Așa se face că Robert e nelipsit de la evenimentele culturale și nu numai, organizate pe plan local.

„Sunt fericit că pot participa la evenimente, chiar în orașul nostru. Zilele acestea, am participat la Festivalul Internațional „Lină Chiralină”, iar de Zilele Brăilei am cântat în recital, atât în Grădina Publică, cât și în Parcul Monument. Mulțumesc, pe această cale, Primăriei Brăila pentru invitație!”, ne-a spus, entuziasmat, Robert

Cât privește realizările din prima parte a acestui an, rapsodul de 11 ani are cu ce se mândri. Ne-a mărturisit că 2023 a fost un an deosebit, cu realizări pe toate planurile. Demn de amintit este și faptul că a reușit să înregistreze și două videoclipuri.  

„Am realizat două videoclipuri, unul de Crăciun, într-un cadru deosebit, alături de colegii de la Școala de Muzică Populară Românească, din București și de dl. profesor Grigore Gherman, iar al doilea videoclip, pentru piesa mea proprie, „Lumea e plină de dor”, pe care l-am filmat la Suceava, alături de dl. Grigore Gherman. Anul acesta am absolvit Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu”, cu media 10, la clasa d-lui profesor Viorel Toader, căruia îi sunt recunoscător pentru sprijinul oferit. De curând, am devenit solist vocal al Ansamblului Folcloric „Dunărenii”, din comuna Chiscani, și aș vrea să le mulțumesc, pe această cale, d-lui Neculai Ciurea și doamnei Geta Boboc pentru încredere”, ne-a spus Robert Ivan.

Întrebat care este cea mai mare dorință a sa, Robert ne-a mărturisit că își dorește să cânte muzică populară pe cele mai mari scene ale României, alături de maestrul Nicolae Botgros.  

„Îmi doresc să cânt muzică populară pe cele mai mari scene și să le transmit oamenilor emoție și bucurie, așa cum simt și eu de fiecare dată când mă aflu în fața publicului. De asemenea, îmi doresc să cânt alături de maestrul Nicolae Botgros, pe care l-am urmărit cu mare bucurie la Festivalul „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, care s-a desfășurat în luna iulie, la Brăila”, ne-a spus micul rapsod popular.

Robert le mulțumește profesorilor care l-au îndrumat în acești ani și care au avut încredere în talentul său. Îi mulțumește, de asemenea, profesorului dr. Ștefan Aftodor, directorul Centrului Județean de Excelență Brăila, pentru invitația de a participa la „Requiem pentru Grigore Vieru”, activitate organizată în cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, de la Cahul, și pentru activitățile desfășurate în cadrul Școlii de Vară a Societății de Științe Istorice din România.

„Datorez reușitele mele, în primul rând, părinților, care îmi sunt mereu alături, profesorilor și, mai ales, Lui Dumnezeu, pentru talentul cu care m-a înzestrat și oportunitățile pe care mi le-a scos în cale. Le sunt recunoscător, de asemenea, tuturor celor care sunt aproape de mine, care mă susțin și mă apreciază, ne-a mărturisit Robert Ivan, rapsodul de 11 ani care duce mai departe moștenirea primită de la bunicii săi, tradițiile și cântul popular de pe meleaguri dunărene.

Redăm mai jos, pentru edificare, principalele realizări ale micului rapsod popular.    

 

PREMII OBȚINUTE ÎN ANUL 2021

 1. PREMIUL DE EXCELENȚĂ, muzică vocală, la Festivalul Concurs Internațional „Primăvara Talentelor”, 10 aprilie 2021;

2. PREMIUL I, muzică instrumentală, la Festivalul Concurs Internațional „Primăvara Talentelor”, 10 aprilie 2021;

3. PREMIUL II, canto popular, la Festivalul Concurs Internațional „Primăvara Talentelor”, 10 aprilie 2021;

4. PREMIUL I, orgă, la Concursul Național de Interpretare „Scherzo”, Ediția I, 22-26 aprilie 2021;

5. PREMIUL I, folclor, la Concursul Național de Interpretare „Scherzo”, Ediția I, 22-26 aprilie 2021;

6. PREMIUL III, muzică instrumental-vocală, la Concursul Național de Interpretare „Scherzo”, Ediția I, 22-26 aprilie 2021;

7. PREMIUL I la Concursul Internațioanal de muzică ușoară și folclor „Festivalul Tinereții”, Ediția a XVII-a, Mangalia, 23-29 august 2021;

8. PREMIUL I la Concursul „Colind pentru suflet”, organizat de Asociația „Sânzienele Nemțene”, decembrie 2021;

9. TROFEUL Festivalului „România”, Secțiunea Muzică populară, Mamaia, Constanța, decembrie 2021.

 

PREMII OBȚINUTE ÎN 2022

1. PREMIUL I SPECIAL, Festivalul Național de Interpretare Vocală „Uniți în dor, uniți în cântec”, Secțiunea idolul meu, Galați, 15-24 ianuarie 2022;

2. PREMIUL I, Festivalul Național de Interpretare Vocală „Uniți în dor, uniți în cântec”, Secțiunea muzică populară, Galați, ianuarie 2022;

3. PREMIUL II, Festivalul Național și Internațional de Muzică Vocală și Instrumentală „Armonii de iarnă, București, februarie 2022;

4. TROFEUL FESTIVALULUI Național de Interpretare Vocală „Flori de dor, flori de mărțișor”, Galați, 1 martie 2022;

5. TROFEUL CATEGORIEI „Muzică populară” la Festivalul Național de Interpretare Vocală „Flori de dor, flori de mărțișor”, Galați, 1 martie 2022;

6. PREMIUL II la Festivalul Concurs Internațional „Oldies Songs”, Secțiunea Canto popular, București, 19 martie 2022;

7. PREMIUL I și TROFEUL Concursului Județean de Interpretare Muzicală „Vocile Copilăriei”, Secțiunea Muzică populară, Ediția a XIV-a, Brăila, mai 2022;

8. TROFEUL CATEGORIEI la Festivalul Național de Folclor „Firicel de Cântec Românesc”, Ediția a III-a, Focșani, 28 mai 2022;

9. PREMIUL I, Festivalul Național de Interpretare Vocală „Vară cu dor, vara cântecelor”, Secțiunea idolul meu, Galați, 2 iulie 2022;

10. TROFEUL CATEGORIEI la Festivalul Național de Interpretare Vocală „Vară cu dor, vara cântecelor”, Secțiunea muzică populară, Galați, 2 iulie 2022;

11. TROFEUL GRUPEI la Concursul Internațioanal de Muzică Ușoară și Folclor „Festivalul Tinereții”, Ediția a XVIII-a, Mangalia, 22-28 august 2022;

12. TROFEUL CATEGORIEI, Festivalul Internațional de Creație și Interpretare „Vocea Mării”, Secțiunea Folclor, Ediția a IV-a, Mamaia, 27 august 2022;

13. PREMIUL I la Festivalul Internațional de Creație și Interpretare „Vocea Mării”, Secțiunea Muzică de spectacol, Ediția a IV-a, Mamaia, 27 august 2022;

14. PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI, Festivalul Folcloric „Aneta Stan”, Ediția a IV-a, Cernavodă, 20-21 septembrie 2022;

15. TROFEUL MINI, Festivalul de Muzica Ușoară și populară „Tinere Speranțe”, Secțiunea Muzică populară, Ediția a X-a, Medgidia, 24-25 septembrie 2022;

16. TROFEUL SECȚIUNII, Festivalul Național de Folclor „Mândru-i plaiul muntenesc”, Ediția a III-a, Pătârlagele, Buzău, 30 octombrie 2022;

17. TROFEUL SECȚIUNII FOLCLOR, Festivalul Național „Gala Câștigătorilor”, București, 26 noiembrie 2022;

18. PREMIUL I, Festivalul Național „Gala Câștigătorilor”, Secțiunea idolul meu, București, 26 noiembrie 2022;

19. PREMIUL I la Concursul Național de Muzică Populară pentru Copii „Dunărea mea”, Ediția I, Brăila, 9 decembrie 2022.

 

PREMII OBȚINUTE ÎN 2023

1. TROFEUL SECȚIUNII CREAȚIE, Festivalul Concurs Național „Artiștii Anului”, București, 21 ianuarie 2023;

2. TROFEUL SECTIUNII FOLCLOR, Festivalul Concurs National „Artiștii Anului”, București, 21 ianuarie 2023;

3. PREMIUL I, Concursul Interjudețean de Muzică „Florile Bărăganului”, Ediția I, Brăila, 22 aprilie 2023;

4. PREMIUL I, Concursul Național de Muzică Populară „Cântec drag din plai străbun”, Vaslui, 28-29 aprilie 2023;

5. PREMIUL I și TROFEUL CONCURSULUI, la Concursul Județean de Interpretare Muzicală „Vocile Copilăriei”, Secțiunea muzică populară, Ediția a XIV-a, Brăila, mai 2023. La toate acestea, se adaugă participări la diverse evenimente naționale și internaționale:

- participare la Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, Cahul, mai 2023 (la invitația Centrului Jud. de Excelență Brăila);

- participare la Proiectul Internațional Erasmus „Traditional and original objects in a learning school”, coordonat de prof. Teodora Turcoianu, de la Liceul „Edmond Nicolau”, martie 2023;

- recital în deschiderea Săptămânii International - Proiect ErasmusÂ, „Smart Teens, One Ready Mission”, derulat de ISJ Brăila în iunie 2023, la invitația insp. Daniela Petre (ISJ Brăila a găzduit reuniunea la care au participat cadre didactice din Turcia, Germania, Suedia, Portugalia și Islanda);

- recital în cadrul Școlii de Vară a Societății de Științe Istorice din România, 23-27 iunie 2023. Una dintre activități s-a desfășurat la Centrul de Creație Brăila, unde au fost prezente personalități ale folcorului românesc, inclusiv Elise Stan, profesor doctor etnomuzicolog și realizator de emisiuni TV și Doina Ișfănoni, doctor, istoric de artă, cercetător și etnolog.

 

Cele mai importante rezultate obținute la șah:

LOCUL I, „Cupa Moș Nicolae”, Bran, 2020;

LOCUL III open, „Cupa Sergentul”, Vaslui, 2021;

LOCUL I, „Cupa Speranței”, Focșani, iunie 2022;

LOCUL II, „Grand Prix Mega Chess”, București, 2022;

LOCUL II, Turneul Internațional de Șah, Amara, 2022;

LOCUL I, „Cupa Minerva”, Brăila, mai 2023;

LOCUL III, Festivalul „Pro Logos”, Galați, iulie 2023;

LOCUL II, Trofeul „Călărețul singuratic”, Brăila, iulie 2023.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro