Europarlamentarul german din comisia de control bugetar este de părere că în cazul Bulgariei, îngheţarea fondurilor în iulie anul trecut a fost eficientă şi că guvernul de la Sofia este mult mai conştient că trebuie să ia măsuri împotriva corupţiei şi crimei organizate.
"În România sunt îngheţate acum 142 de milioane de euro fonduri agricole. Iar acest lucru trebuie să aibă consecinţe. Ceea ce a cerut acum Parlamentul este să ni se prezinte o situaţie detaliată şi apoi vom decide dacă vom formula solicitări în acest sens. Nu sunt mânată de dorinţa de a tăia fondurile, dar dacă nu ne rămâne altceva de făcut, atunci trebuie luată şi această măsură", avertizează Graessle, europarlamentar din grupul politic PPE-DE.
Parlamentul European cere Comisiei UE până la 15 iulie un raport special privind gestiunea şi controlul fondurilor UE în România, "în lumina ultimelor regrese în ceea ce priveşte lupta anticorupţie", se arată într-un raport privind exerciţiul bugetar, votat joi în plenul de la Strasbourg. Amendamentele privind România, negociate până târziu miercuri seară, au fost adoptate joi cu largă majoritate, a declarat europarlamentarul german Ingeborg Grassle.
Astfel, se arată în textul adoptat, PE "cere Comisiei, în lumina ultimului raport CE şi a regreselor în domeniul luptei anticorupţie, să redacteze un raport special privind gestiunea şi controlul fondurilor UE în România şi asupra progreselor făcute în lupta anticorupţie până la 15 iulie 2009."
Pe de altă parte, într-un document de informare al CE transmis Parlamentului European, Comisia Europeană leagă plata fondurilor UE către România de reforma justiţiei şi lupta anticorupţie din România. "Comisia monitorizează atent situaţia din Bulgaria şi România. Plata fondurilor depinde, desigur, de evoluţia mediului legislativ şi judiciar şi de progresele înregistrate în implementarea diferitelor planuri de acţiune", se arată în concluziile documentului datat 8 aprilie 2009, fiind pentru prima oară când CE leagă direct plata fondurilor europene de reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.
Documentul remis europarlamentarilor arată că, în prezent, 316 milioane de euro din fondurile de preaderare pentru agricultură (SAPARD) rămân suspendate, din care 142 milioane au fost raportate la Comisie.
Documentul vine ca răspuns la o rezoluţie din ianuarie în care Parlamentul European îşi exprima îngrijorarea cu privire la îngheţarea fondurilor din Bulgaria şi cerea executivului european să raporteze trimestrial asupra problemelor cu privire la neregulile în implementarea fondurilor UE.
Următoarea informare a Parlamentului va fi făcută de către Comisie în luna septembrie, deoarece între timp au alegeri europene, iar actualul legislativ îşi încheie mandatul în luna mai.