"Confirm că data publicării rapoartelor (pentru România şi Bulgaria - n.r.) va fi 22 iulie", a spus Mark Gray, după ce presa bulgară a publicat informaţii în acest sens. În ceea ce priveşte rapoartele privind gestionarea fondurilor europene, întocmite ca urmare a unei solicitări exprese din partea Parlamentului European, data acestora nu a fost încă stabilită, însă în mod sigur nu vor fi prezentate concomitent cu rapoartele privind justiţia, a precizat Mark Gray.
Potrivit agenţiei bulgare FOCUS News, rapoartele pe fonduri vor fi prezentate în toamnă, iar raportul pe justiţie din 22 iulie nu va conţine recomandarea activării clauzei de salvagardare. În schimb, potrivit sursei citate, Comisia Europeană va constata în raport că Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi-a dovedit eficienţa în câteva domenii şi trebuie să continue până când vor fi remarcate rezultate convingătoare în toate domeniile vizate de acest mecanism. Spre deosebire de clauza de salvgardare, care poate fi impusă în decurs de maxim trei ani de la aderarea la UE, pentru prelungirea sau ridicarea Mecanismului nu există o limită de timp.
Ziariştii bulgari au remarcat că prezentarea raportului pe justiţie intervine în săptămâna când va fi votat noul guvern de la Sofia, însă FOCUS precizează că un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că e o simplă coincidenţă. Raportul va conţine critici şi va sublinia provocările cu care se confruntă Bulgaria în lupta anticorupţie.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în cazul României şi Bulgariei odată cu aderarea lor la UE, la 1 ianuarie 2007, din cauza deficienţelor care mai erau de rezolvat la capitolul reforma justiţiei şi lupta anticorupţie. Situaţia reformelor şi aplicării mecanismului este evaluată semestrial, iarna prin rapoarte de etapă, vara prin rapoarte definitive, care ar putea recomanda teoretic ridicarea mecanismului, în cazul constatării îndeplinirii obiectivelor (benchmarks) - patru în cazul României.
Clasa politică din România îşi propusese, în unanimitate, să obţină la raportul din vara acestui an ridicarea monitorizării justiţiei din România de către Comisia Europeană. Obiectivul pare însă tot mai îndepărtat, în condiţiile în care s-au constatat chiar regrese în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. Astfel, Parlamentul European a cerut Comisiei, "în lumina ultimului raport CE şi a regreselor în domeniul luptei anticorupţie, să redacteze un raport special privind gestiunea şi controlul fondurilor UE în România şi asupra progreselor făcute în lupta anticorupţie până la 15 iulie 2009". Comisia a anunţat la 2 iulie că va da curs acestei solicitări.